DELL S2725DS je 27-palcový monitor s plochým IPS panelom a rozlíšením 2560 × 1440 pixelov.

Vyznačuje sa prirodzeným podaním farieb, ktoré prispievajú k pohodlnému používaniu počas náročného pracovného dňa. Svoje uplatnenie však nájde aj pri sledovaní multimediálneho obsahu a hrách. Panel s tvrdosťou 3H a matnou povrchovou úpravou eliminujúcou odlesky, má obnovovaciu frekvenciou až 100 Hz. Poskytuje veľmi plynulý obraz, ktorý je výrazne lepší ako pri monitoroch s nižšou frekvenciou. Predná strana je jednoduchá. Má veľmi tenké rámiky, ktoré nechajú vyniknúť čistý minimalistický dizajn.

Hoci rámiky po stranách sú tenké, tak spodný je iba o málo hrubší. Oceňujem, že DELL aj pri tomto modeli zvolil ovládanie pomocou joysticku, ktorý sa nachádza na pravej zadnej strane. Ide o šikovné riešenie, pomocou ktorého je možné vykonať všetky potrebné nastavenia veľmi intuitívne a rýchlo. Po krátkom zoznamovaní s ponukou je následná orientácia v menu pohodlná. Všetko je usporiadané prehľadne. Pokiaľ by vám však ovládanie pomocou joysticku nevyhovovalo, tak nastavenia monitora je možné spravovať aj v šikovnej aplikácii Dell Display Manager priamo v počítači. Tú si po kúpe tohto monitora určite nainštalujte.

DELL S2725DS: Monitor, ktorý zaujme nielen dizajnomZdroj: DELL
DELL S2725DS

Monitor má štandardný pomer strán 16 : 9, pričom panel s podporou 16,7 milióna farieb má v režime Extreme odozvu iba 4 ms. Typický kontrastný pomer je 1500 : 1. Škoda len, že monitor má vo svojej výbave menší počet portov, čiže niektorí používatelia sa nezaobídu bez dokovacej stanice pre ich rozšírenie.

Dizajnu vládne elegancia

Monitor má minimalistický dizajn, ktorý podporuje aj nenápadný multifunkčný stojan. Ten je možné nielen nakláňať v rozsahu -5°/+21°, ale aj otáčať v rozsahu -30°/+30° a dokonca vďaka pivotu aj otočiť o -90° až +90°. Nastavenie výšky monitora je možné vykonávať v rozmedzí 4 až 17 cm od stola, číže v rozsahu 13 cm. Stojan má vo svojej spodnej časti organizér na káble, čo zabezpečí, že na stole budete mať vždy poriadok. K dispozícii je aj uchytenie na stenu VESA.

DELL S2725DS: Monitor, ktorý zaujme nielen dizajnomZdroj: DELL
DELL S2725DS

Počas testovania sme boli spokojní aj so zobrazovacími možnosťami panela. Farebné podanie pôsobilo veľmi prirodzene a jednotlivé režimy plnili svoj účel. Pomocou kalibračnej sondy sme v režime sRGB pri prednastavenom kontraste namerali minimálny jas 30,11 nitu a maximálny jas na úrovni 354,29 nitu. Pokrytie farebných priestorov v predvolenom režime pri jase 231,6 nitu dosahuje 98,6 % pre sRGB, 74,4 % pre Adobe RGB a 79 % pre DCI-P3. Priemerná odchýlka deltaE je na úrovni 0,16, resp. maximálna na úrovni 1,57. Vo výbave monitora sa nachádza 7 základných farebných profilov. Okrem nich je možné nastaviť aj ďalšie parametre, ktorými používateľ dosiahne ideálne pracovné prostredie.

Spotreba bola v pohotovostnom režime ustálená na 0,3 W, avšak pri bežnom používaní sa pohybovala v rozmedzí 17 až 24 W. Počítajte ale s tým, že maximálna spotreba môže byť na úrovni až 57 W. S modelom DELL S2725DS je potrebné počítať aj vtedy, keď hľadáte monitor, ktorý bude šetrný k vašim očiam. Okrem normy TÜV Eye Comfort spĺňa aj ďalšie prísne štandardy energetickej účinnosti Energy Star 8.0, pričom za povšimnutie stojí aj režim PowerNap, ktorý dokáže spotrebu energie znížiť až o 14,8 %.

Zvuk, aký ste nepočuli

Monitor získava plusové body aj za vynikajúce stereo reproduktory s výkonom 2×5 W a bohatými možnosťami nastavenia. Zvuk je možné doladiť pomocou piatich prednastavených profilov a jedného používateľského s 5-pásmovým ekvalizérom. Zvuk je prekvapujúco čistý, hlasný a plný basov.

Verdikt

DELL S2725DS je skvelým riešením pre náročných používateľov, ktorí hľadajú štýlový monitor nielen na profesionálne použitie, ale aj na konzumáciu multimediálneho obsahu alebo hranie hier. Pri monitore určite oceníte obraz vo vysokom rozlíšení, nadpriemerne kvalitný zvuk a bohaté možnosti nastavenia stojana vrátane pivota. Trochu zamrzí malá výbava portov, avšak tá sa dá doplniť externým hubom. Všetky tieto výhody sú pritom zabalené do veľmi elegantného dizajnu.

Zapožičal: Asbis

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.