DELL S3422DW je 34-palcový monitor so zahnutým VA panelom a rozlíšením 3440 × 1440 pixelov. Ten sa vyznačuje hlbokou čiernou, vysokým kontrastom, ale hlavne živými a jasnými farbami.

WQHD panel s pomerom strán 21 : 9 lemujú tenké rámiky, ktoré nechávajú vyniknúť moderný dizajn. Panel je pokrytý antireflexným povrchom a podporuje 100 Hz obnovovaciu frekvenciu. Keďže monitor je zameraný na výkon, svoje uplatnenie nájde v kancelárii alebo pracovni. Rozhodne sa však nestratí ani pri prezeraní multimediálneho obsahu.

Z hľadiska dizajnu nejde o bežný monitor. Hoci rámiky po stranách sú tenké, tak spodný je o niečo hrubší. Na pravej strane sú na ňom zospodu umiestnené ovládacie tlačidlá, ktorých používanie je však veľmi intuitívne. Počas nastavovania akýchkoľvek parametrov sa nám páčilo jednoduché navigovanie v menu, ako aj dostatočne dlhý čas na vykonanie príslušných operácií. Za praktický prvok považujeme aj dynamické zobrazovanie popisov k ovládacím tlačidlám priamo na displeji.

Okrem toho, všetky nastavenia monitora je možné spravovať aj cez aplikáciu Dell Display Manager. Ide o nástroj od spoločnosti DELL, vďaka ktorému iba kliknutím myši nastavíte všetky požadované parametre veľmi jednoducho a rýchlo. V prípade tohto monitora ich nie je veľa, avšak tie, ktoré ponúka, sú spracované veľmi dobre. Súčasťou programu je aj možnosť aranžovania okien pre čo najlepšie využitie veľkej zobrazovacej plochy.

Elegantný a praktický stojan

Veľká základňa lichobežníkového stojana je hladká. Nastavenie výšky je možné v rozsahu 4 až 14 cm, pričom z možností nastavenia sklonu je možné monitor nakloniť v pomere + 21°/-5°. Stojan však nie je otočný a ani neponúka žiadne ďalšie možnosti nastavenia. Stojan má však v spodnej časti otvor na káble, čiže ich organizácia je aj vďaka tomuto riešeniu veľmi jednoduchá. Nechýba ani VESA 100×100. Decentná strieborná farba pritom veľmi dobre ladí s bielou zadnou stranou, ktorá má zaujímavú textúru. To monitoru dodáva luxusný nádych. Monitor so stojanom váži 11 kg, a to pri rozmeroch 808,1 × 389,3 × 210 mm.

Počas testovania sme boli spokojní aj so zobrazovacími možnosťami panela. Pomocou kalibračnej sondy sme pri prednastavenom kontraste namerali minimálny jas 38 nitov a maximálny jas až 303 nitov. Pokrytie farebných priestorov v predvolenom sRGB režime dosahuje 98,2 % pre sRGB, 81,4 % pre Adobe RGB a 83,5 % pre DCI-P3. Priemerná odchýlka deltaE je na úrovni 0,06, resp. maximálna na úrovni 0,50. Po kalibrácii sa však tieto hodnoty mierne zmenili. Pri jase 120 nitov sme pomocou sondy namerali hodnoty – sRGB 98,1 %, Adobe RGB 80,4 % a DCI P3 83,2 %. Vo výbave monitora sa nachádza 7 základných farebných profilov. Okrem nich je možné nastaviť aj ďalšie parametre.

Typický kontrast monitora DELL S3422DW so 16,7 miliónmi farieb je 3000 : 1 a hoci nepatrí k najrýchlejším, jeho odozva je 4 ms. V prípade pozorovacích uhlov je taktiež všetko v poriadku. Tie sú 178°/178°, pričom sme nezaznamenali žiadne presvitanie alebo iné nedokonalosti panelu. Za zmienku stojí aj funkcia ComfortView Plus na ochranu očí.

Spotreba monitora v pohotovostnom režime je 0,3 W, avšak mne sa podarila dosiahnuť spotreba takmer 34 W, pričom výrobca udáva až 95 W. Pri štandardnom nastavení bola spotreba na úrovni približne 17 W. Monitor ponúka aj množstvo portov s bohatými možnosťami prepojenia a funkcií. Nechýba tak 2× HDMI, 1× DisplayPort 1.2, 1× vstup USB 3.0 + 2× USB 3.0 a 1× audio výstup.

Počas testovania ma však prekvapil mimoriadne dobrý zvuk, ktorý sa v monitoroch tejto cenovej kategórie ani nevyskytuje. Zvuk stereo reproduktorov je prekvapivo veľmi kvalitný, teda nebudete musieť riešiť k monitoru prídavné reproduktory. Iba ak by vám chýbal výkon.

Verdikt

DELL S3422DW je vhodným riešením pre používateľov, ktorí hľadajú veľký a kvalitný monitor s výbornými zobrazovacími možnosťami a chcú svoju produktivitu povýšiť na novú úroveň. Určite zaujme aj veľmi prijateľnou cenou a atraktívnym zahnutým dizajnom v čierno-bielom prevedení.

Cena: 432 €

Zapožičal: Asbis

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.