Spoločnosť Dell sa vrátila do verejného obchodovania s jej akcia v piatok 28.12.2019. Stalo sa tak takmer šesť rokov po tom, čo zakladateľ spoločnosti a súčasný generálny riaditeľ spoločnosti, Michael Dell z verejného obchodovania zámerne odišiel. Spoločnosť Dell doteraz patrila len jemu.

Tento dlhoročný výrobca počítačov aktuálne obchoduje svoje akcie na burze v New Yorku (NYSE) pod symbolom DELL. Medzitým DELL odkúpil akcie softvérovej spoločnosti VMware a to za 24 miliárd USD. Nákup akcií umožnil Dell-u obísť tradičný proces úvodného uvedenia na trh (IPO – Initial Public Offering), ktorý by pravdepodobne zahŕňal aj hlbšie vyšetrovanie investorov a tí by sa mohli zaujímať o dlh spoločnosti vo výške 52,7 miliárd dolárov.

Podiely spoločnosti Dell sa v piatok na burze otvorili v hodnote 46 dolárov, pričom trhová hodnota spoločnosti dosiahla 16 miliárd dolárov.

DELL bol vnímaný ako inovačná firma niekedy na začiatku roka 2000. Firma bola priekopníckou napr. pri online objednávaní špecificky konfigurovaných počítačov určeného pre konkrétneho zákazníka a veľmi úzko spolupracovala s dodávateľmi a výrobcami ázijských komponentov. Obchádzala tak tradičný distribútorský kanál.

V priebehu desiatich rokov však začala postupne strácať. Nedarilo jej sa rozbehnúť trh s tabletmi ani smartfónmi, rovnako pod značkou DELL neprišli na trh ani hudobné prehrávače či herné konzoly.

V roku 2012 tak Michael Dell stiahol firmu z verejného obchodovania a začal výraznú premenu spoločnosti. Chcel zmeniť DELL z výrobcu počítačov na širšieho predajcu služieb informačných technológií, od úložného priestoru a serverov až po sieťovú a počítačovú bezpečnosť. Zdá sa , že stratégia spoločnosti Dell sa dlhodobo vyplatila, firma sa presadila hlavne pri spravovaní IT infraštruktúry v cloude.

Dell zaznamenal v poslednom štvrťroku až 15-percentný nárast výnosov a v roku 2019 očakáva celkové výnosy v rozmedzí od 90,5 miliardy do 92 miliárd dolárov.

DELL v súčasnosti kontroluje 17 percent celosvetového podielu na trhu s PC , HP má 23 % a Lenovo 21 % (podľa údajov spoločnosti Canalys).

Zdroj: Reuters

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.