Prenosný počítač v tejto forme a v licencii, v akej sa predáva, je priamo určený do školského prostredia.

Notebook je ideálny v rámci programu Digitálny žiak, na ktorý dostanete príspevok od štátu a zľavu 350 eur.

Súčasťou je totiž licencia Windows 11 Pro Education, ktorá ho predurčuje na používanie v tomto prostredí. Notebook ako celok má solídny základ bežných funkcií, ktoré by mohol učiteľ alebo žiak potrebovať a je to istá obdoba notebooku, ktorý sa dá kúpiť aj na doma alebo do domácej kancelárie. Je určený prevažne pre nenáročných až stredne náročných používateľov, ktorí sú citliví na cenu, ale zároveň očakávajú odpovedajúci servis značky.

Spracovanie

Notebook má plastové telo, ktoré je veľmi podobné celkovej architektúre dizajnu iných modelov. Znamená to, že bude dostatočne odolný na to, aby sa dal každý deň prenášať a bez problémov používať. Zároveň to má aj pozitívny dopad na hmotnosť. Napriek tomu, že tento notebook má telo s 15,6“ uhlopriečkou displeja, má hmotnosť 1,7 kg. Nie je najľahší v segmente a dokážete si kúpiť aj ľahšie notebooky. Zároveň sa ale celkom iste dostanete nad sumu 1000 eur. Tu sa hrá na dobrú konfiguráciu, úsporný chod a najmä veľmi dobrú cenu.

Výhodou je, že výrobca použil plnohodnotnú klávesnicu s numerickým blokom a ako to už u Dellu býva, nechýba ani špecializovaný riadok s klávesom na ovládanie kalkulačky. Numerický blok ju nápadne pripomína a samostatným tlačidlom sa dá spustiť aj systémová aplikácia Kalkulačka. Je to detail, no pri práci s číslami je to spôsob, ako si trochu pomôcť.

dell vostro 15 3515Zdroj: TOUCHIT

Klávesnica je bez podsvietenia a výrobca integroval tlačidlo na zapnutie v pravom hornom rohu. Tým, že je tu zároveň numerický blok, je minimálna šanca, že si ho pomýlite a notebook si omylom vypnete. Okrem toho treba ale zdôrazniť, že tlačidlo má výrazne silnejší prítlak a tak stlačenie omylom prakticky nepripadá do úvahy. V tomto smere niet notebooku čo vytknúť.

Svoju pozornosť si zaslúži touchpad, ktorý je rozmernejší, ako by sa dalo očakávať pri notebooku s pomerom strán displeja 16 : 9 a touchpad sa viac podobá na tie, ktoré nájdete v notebookoch s pomerom strán displeja 16 : 10. Zároveň získavate dostatok priestoru na dlane a vyšší touchpad sa dá považovať za jednoznačné plus.

Displej

Výrobca použil displej so základnou svietivosťou, no zo skúseností sa dá potvrdiť, že na ňom môžete bežne pracovať. Jedinou nevýhodou by mohla byť práca vo vonkajšom prostredí na priamom slnku. To je však oblasť, s ktorou si poradí len veľmi málo notebookov na trhu. Veľmi dobrou správou, čo sa týka servisu alebo toho ako firma pristupuje k svojim zariadeniam, je softvérové rozšírenie. Tu konkrétne sa týka displeja a k dispozícii je nástroj CinemaColor, ktorý umožňuje nastaviť farby displeja tak, aby ste mali čo najlepší obraz večer, proti únave očí, a cez deň jasný obraz pri sledovaní filmov.

Napájanie a energetická náročnosť

Na nabíjanie je potrebné použiť konektor priamo od výrobcu, keďže v tomto notebooku nie je port USB-C, ktorý by mohol túto funkciu zastávať. Už samotný fakt, že na napájanie postačí 65 W adaptér hovorí, že tento notebook bude úsporný. Je to energeticky jeden z menej náročných notebookov na trhu. Zachováva si však svoj výkon aj čo sa týka grafiky. Je zrejmé, že s procesorom AMD Ryzen 3 nebudeme cieliť na najnovšie hry a stále hovoríme, že grafický výkon je vhodnejší na úpravu fotografií a možno hranie starších hier alebo prácu s grafikou všeobecne.

Túto oblasť je dobré spomenúť aj kvôli tomu, že používa vo svojich procesoroch vlastnú grafiku, ktorá má viacej shader jadier ako intelovskej grafiky. Samozrejme, to nehovorí o celkovom výkone, avšak na zahratie si starších hier to bude postačovať a práve tieto jadrá vám dodajú lepšiu plynulosť pri vyšších grafických detailoch.

Takmer 7 hodín

Treba počítať aj s tým, že ide o superúsporný procesor, ktorý umožnil notebooku chod na batériu takmer 7 hodín. Toto rozhodne nebýva štandardný údaj a pre používateľov, ktorí chcú notebook aj na prenášanie a pracovať s ním počas cestovania, je to pozitívum.

Podobne ako pri iných notebookoch, aj tu je špecializovaná aplikácia, ktorá umožní detailné nastavenie riadenia spotreby. Ide o nastavenia výkonu, hlučnosti a rôznych režimov nabíjania. Sami si máte možnosť určiť, kedy sa notebook bude nabíjať a kedy nie, aj keď bude pripojený k externému adaptéru. Sú to nadštandardné nastavenia, keď si každý používateľ prispôsobí notebook tak, ako potrebuje, napríklad aj s dôrazom na šetrenie batérie a eliminovanie nabíjania až na 100 %, keď to nie je potrebné.

Pri náročnejšej práci bolo zahrievanie klávesnice do 38 °C, čo vzhľadom na teplotu ľudského tela znamená len mierne teplejšiu plochu, aj to len na niektorých častiach klávesnice. Maximálna teplota v spodnej časti bola 41,9 °C, avšak len na malom mieste zhruba 3 cm2. V tomto smere nijako nevybočuje z radu kancelárskych notebookov.

dell vostro 15 3515Zdroj: TOUCHIT

Prekvapivý zvuk

Hoci zariadenie je koncipované z hľadiska všestrannosti s dôrazom na cenu, zvuk rozhodne prekvapí. Je to niečo, čo možno od takéhoto typu notebooku veľmi neočakávate. Avšak za svoje peniaze dostanete štandardnú výbavu 2 × 2 W v podobe stereo reproduktorov a k tomu možnosť nastavenia reprodukcie cez špecializovanú aplikáciu MaxxAudioPro. Zvuk nie je najdokonalejší, prekonajú ho aj iné notebooky, avšak v tejto cenovej triede dostanete veľmi dobrý zvuk aj na pozeranie filmov a prehrávanie hudby.

Verdikt

Dell Vostro 15 3515 je typická ukážka notebooku, ktorý používateľ chce ako univerzálne zariadenie na doma. Chce mať odpovedajúci servis značky, chce zachovať čo najnižšiu cenu, no zároveň očakáva aj pokročilé technológie. Práve to, že firma integruje softvérovú nadstavbu vo forme rôznych aplikácií na prispôsobenie, posúva tento notebook do vyšších kategórií.

Svojím procesorom a celkovo výbavou je zameraný aj na energetickú efektivitu. Netreba sa obávať používať ho aj bez napájania, pretože v režime na batériu pri testovaní vydržal takmer 7 hodín v reálnej prevádzke. Je to zhruba 5 hodín, keď naozaj netreba šetriť ani sa príliš obmedzovať.

Cena: 741 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Vostro 15 3515
ProcesorAMD Ryzen 3 3250U 2,6 ÷ 3,5 GHz, 4 MB L3 cache (12 ÷ 25 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk256 GB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaAMD Radeon Vega 3, 2 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 5 AC / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB 3.2 Gen 1, 1 × USB 2.0, HDMI, LAN, SD, audio
Operačný systémWindows 11 Pro Education
Rozmery [mm]359 × 236 × 18
Hmotnosť [kg]1,7
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)741
Model / TestyDell Vostro 15 3515
PCMark 10 – Kancelársky výkon3105
3DMark 11 – Herný výkon1755
VR Mark – Orange Room494
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]781,1
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:44
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]24,24 – 232,28
Faktor mobility3,96

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.