Nový XPS je tu a prináša výraznejšiu zmenu v tom, ako vyzerá. Avšak iba vo verzii Plus.

To je tá, ktorú vidíte na fotografiách v tejto recenzii. Okrem toho existuje ešte verzia bez prívlastku „Plus“ a tá používa horný riadok klávesov F v tradičnom poňatí, so zmenšenými rozmermi oproti ostatným klávesom.

Hliníkové telo a tenký dizajn vyzerajú pekne. Výrobca ale išiel na minimálnu hrúbku, čo malo dopad na výbavu konektorov. Máte dva TB 4 a v balení je redukcia na USB-A a tiež máte v balení redukciu na 3,5 mm audio konektor. Dá sa s tým žiť. Kto si kupuje tento typ notebooku, ocení iné výhody a chýbajúce konektory si doplní cez príslušenstvo.

Klávesnica

Pravdepodobne ste takúto klávesnicu na notebookoch ešte nevideli. Má široké štvorcové klávesy a na 13,4“ rozmer notebooku sú nadštandardné veľké. Výrobca im dal jemne preliačený tvar, aby takpovediac sadli pod prsty. Medzi klávesmi je milimetrová medzera, čo pomáha zachovať veľkosť klávesov a dáva minimálne rozstupy medzi nimi. Netreba si na ňu nijak zvykať, píše sa na nej dobe od začiatku. Klávesy nahor / nadol sú v polovičnej veľkosti, ako to už býva.

Podsvietenie klávesnice má dva stupne, tak ako ste pri značke Dell zvyknutí. Je rovnomerné a výrobca toto zvládol na jednotku. Pozornosť si zaslúži tlačidlo na zapnutie naboku klávesnice nad Enterom. Takmer ho nie je vidieť a ak si nastavíte prihlasovanie tvárou, aj zabudnete, že notebook má vyhradené tlačidlo na odtlačky prstov.

Argument, že si ho všimnete pri zapnutí počítača neobstojí. Notebook sa v predvolenom nastavení zapne automaticky aj z vypnutého stavu po otvorení veka. Dobrá vlastnosť, ktorú som si obľúbil aj z niektorých notebookov Lenovo.

Podstatné na tomto modeli je práve dotyková klávesnica F / multimediálne klávesy. Je na hornom riadku, iné využitie nemá a na toto si treba zvyknúť. Má svoje plusy, napríklad v tom, že vidíte, aké klávesy sú primárne a dajú sa tiež zamknúť skratkou Fn lock, ak chcete mať klávesy F ako primárne. Menej pohodlné je zvykať si, že Del a iné klávesy sú citlivé na dotyk. Kým ostatné klávesy treba stlačiť, tu sa stačí jemne dotknúť. Nič neprekonateľné, len si treba zvyknúť.

Touchpad

Na pohľad nie je plocha touchpadu rozpoznateľná. Farebne ale aj pocitovo hmatom tvorí jednu líniu so základňou notebooku. Toto je takisto unikát. Ak majú výrobcovia sklenený touchpad, väčšinou ho poznáte prejdením prsta po jeho ploche. V tomto prípade ide o úplne nový pocit. Je to unikát, ktorý som v žiadnom notebooku ešte nevidel. Najbližšie sa mu podobá notebook Lenovo Yoga 9. Výrobca si dal naozaj záležať a spravil prvotriednu prácu.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Výdrž na batériu sporná

Výrobca na svojich stránkach hovorí o 13 hodinách výdrže. Toto sa mi nepodarilo dosiahnuť a notebook pri zapnutí režimu Quiet a nastaveniu režimu šetrenia aj vo Windows vydržal len 3,5 hodiny a to väčšinou pozerania videa na YouTube a práce vo Worde či v internetovom prehliadači. Dell robil testy výdrže na inej konfigurácii, so slabším CPU a nedotykovom Full HD+ displeji. Aj tak je ale 3,5 hodiny na takto drahý notebook málo. Pokojne mohol byť hrubší a radšej keby vydržal aspoň toľko čo o polovicu lacnejšie notebooky.

Chválim nástroj Dell Performance na riadenie spotreby a tiež hlučnosti ventilátora. Hodila by sa lepšia optimalizácia, keďže ani v najúspornejšom režime nevydrží notebook výrobcom udávanú výdrž.

Nabíjanie je možné cez funkciu ExpressCharge, toto si riadite cez dodávaný softvér. Máte možnosť nastaviť si aj pomalšie nabíjanie. Dodávaný adaptér je menší ako rýchlonabíjací adaptér dodávaný k niektorým smartfónom.

Multimediálny zážitok

V notebooku sú štyri reproduktory a je to poznať. Je hlasitejší ako snáď každý notebook na trhu v tejto veľkosti a pravdepodobne aj väčšie. Zvukový zážitok je veľmi dobrý, no tuto sa viac prikláňam, že na pozeranie filmov alebo videokonferencie. Na hudbu som počul aj lepšie notebooky.

Konfigurácia v redakcii bola s Full HD+ displejom, no môžete si ho kúpiť až so 4K OLED displejom. To sa mi zdá zbytočné a bude to mať aj negatívny dopad na výdrž. Myslím, že aj z pohľadu toho, čo za svoje peniaze dostanete je Full HD+ v pomere 16:10 najlepšia voľba. Prípadne v konfigurácii 3K, ak chcete jemnejší obraz a 4K nepotrebujete.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Dell XPS 13 Plus je ultramobilný notebook. Bez pochýb kupujete kvalitu. Skôr by som ale očakával dlhšiu výdrž na batériu. Problémom je ale 12. generácia CPU, pri ktorej majú notebooky s Windows 11 vo všeobecnosti problém dosahovať takej výdrže ako pri 11. generácii od Intelu.

Notebook sa dobre používa, škoda, že uhol vyklopenia displeja nie je väčší. Subjektívne by som chcel ešte väčší uhol. Displej s tenkými rámikmi začína príliš nízko a ak mi na displej svieti stropné svietidlo, leskne sa v ňom. Namiesto väčšieho vyklopenia alebo musím znížiť uhol a tak mám pocit z ešte viac kolmého displeja.

Cena: 2380 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • Precízne spracovanie
  • Tenké telo
  • Zapnutie notebooku po otvorení
  • Vynikajúca klávesnica, na dotykovú časť si ale treba zvykať
  • Miniatúrny adaptér

Nepáči sa nám

  • Slabá výdrž na takto drahý notebook
  • Vyklopenie veka by mohlo byť pod väčším uhlom
Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell XPS 13 Plus
ProcesorIntel Core i7-1260P 3,4 ÷ 4,7 GHz, 18 MB cache (20 ÷ 64 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej13,4″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]295 × 199 × 15
Hmotnosť [kg]1,26
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)2380 eur
Model / TestyDell XPS 13 Plus
PCMark 10 – Kancelársky výkon3843
3DMark 11 – Herný výkon5847
VR Mark – Orange Room2118
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1069,8
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]3:34
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]522,3
Faktor mobility2,83

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.