K dispozícii máme platobné systémy Apple Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay a Google Pay.

Na Slovensku je vydaných 5,2 milióna platobných kariet, 92% z nich je bezkontaktných. Objem platieb v hotovosti predstavuje 60% všetkých transakcií, priemer v EÚ je približne 80%. Najvyspelejšie štáty z hľadiska bezhotovostných platieb sú severské, vo Švédsku predstavujú platby hotovosťou iba 20%.

Na tlačovej konferencii počas 3. ročníka Dňa bez hotovosti to oznámil minister financií SR, Ladislav Kamenický. Podľa jeho slov je potrebné podporovať bezhotovostné platby a k tomuto kroku pristupuje aj štát – kartou zaplatíte na obecných úradoch, polícii či na pošte.

Minister hovoril aj o možných dotáciách POS terminálov zo strany spoločností MasterCard a Visa, ktoré by mali rozšíriť POS sieť na Slovensku. Hoci sú bezhotovostné platby u nás obľúbené, v počte terminálov na 1000 obyvateľov zaostávame za ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky.

Deň bez hotovosti

Deň bez hotovosti: Zľava poslanec európskeho parlamentu Ivan Štefanec, minister financií SR Ladislav Kamenický a predseda Združenia pre bankové karty Milan Bednár

Poslanec európskeho parlamentu, Ivan Štefanec, poukázal na nedôverčivosť Slovákov voči bankovým inštitúciám. Až 40% obyvateľov Slovenska má podľa jeho slov hotovosť doma. V tejto štatistike sme na prvom mieste v rámci EÚ.

Predseda Združenia pre bankové karty, Milan Bednár, zhodnotil aktuálny rok z hľadiska bezhotovostných platieb za úspešný. Pripomenul príchod platobného systému Apple Pay, ktorý pomohol výrazne spropagovať platby smartfónmi. Aktuálne využíva platenie telefónmi alebo inteligentnými hodinkami viac ako 200-tisíc Slovákov.

Bednár poukázal na pozitívny dopad mobilných platieb, ktoré motivujú k tejto forme platenia – ak raz začne používateľ platiť telefónom, objem jeho bezhotovostných platieb sa v priemere zdvojnásobí.

Bednár tiež spomenul smernicu PSD2, ktorá je platná od januára tohto roka. Prínos tejto smernice zatiaľ bežní používatelia nepocítili, avšak podľa jeho slov sa do systémov slovenských bánk pripojili desiatky firiem, ktoré aktuálne testujú rôzne scenáre pre používateľa.

Prečítajte si aj:

Asseco nám ukázalo budúcnosť bankovníctva

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit