Smartfóny sa dajú využiť aj na športovanie.

Ich zabudované senzory umožňujú rozpoznať rôzne pohybové aktivity. Z telefónu ako všestranného zariadenia máte teda ešte všestrannejšie zariadenie, ktoré vás môže motivovať niečo pre seba urobiť. Je to aj dobrý začiatok, ako si otestovať, či vás bude istý druh športu baviť. Telefón už máte, a tak si stačí nainštalovať niektorú z fitness aplikácií a začať. Vytrvalejší alebo tí, čo hľadajú niečo špecifické potom môžu prejsť na špecializované zariadenia, ako napríklad fitness hodinky.

Samsung S Health je prepracovaná aplikácia, ktorá bola nedávno uvoľnená pre všetkých používateľov, nielen pre majiteľov telefónov Samsung. Aplikáciu používame a prinášame vám informácie o tom, čo dokáže, ako aj naše skúsenosti. Zároveň sa pozrieme na funkciu Samsung Cloud. Tá je zatiaľ dostupná len pre vybrané telefóny Samsung a prináša niečo, na čo sme roky čakali. Kompletnú synchronizáciu najdôležitejších dát. Teda nielen aplikácií, ktoré si aj tak Google Play pamätá, ale aj nastavenie ikony na ploche a ďalšie. Reset telefónu do výrobných nastavení už nebude predstavovať nočnú moru.

Samsung S Health

Hlavné okno aplikácie S Health

Táto aplikácia vám umožní sledovanie skutočne obrovského počtu aktivít. Ak ste netušili, aké športy vôbec existujú, tu sa to dozviete. Základom je meranie srdcového tepu, ak máte podporované zariadenie. My sme aplikáciu používali na telefóne Galaxy S7 a Note 4. Až na výnimky sú dostupné funkcie pre obe zariadenia rovnaké. Hlavnou zmenou v prospech Note 4 je možnosť merať aj intenzitu UV žiarenia. Tento telefón má na svojej zadnej strane odpovedajúci snímač.

Výber aktivít

Základom je výber aktivít, ktoré bude aplikácia sledovať. Na hlavnej obrazovke sú tzv. Widgety. Teda panely, ktoré poslúžia ako skratky na rýchle spustenie záznamu aktivity. V základe už po prvom zapnutí telefónu a prítomnosti tejto aplikácie je meranie krokov. To sa bude zobrazovať aj na zamknutej obrazovke. Keďže na meranie krokov používame náramok, túto funkciu sme tu vypli. Pre ostatných je to prínos, nepotrebujete kupovať ďalšie nositeľné zariadenie a telefón vás bude každý deň upozorňovať, ako na tom ste a či by nebolo vhodné zvýšiť vašu pohybovú aktivitu.

Tep nie je tlak

Výsledok merania tepu

Meranie srdcového tepu patrí medzi obľúbené činnosti mnohých z nás, a tak si môžete vytvárať každým meraním štatistiky a mať po ruke svoje záznamy v historickom pohľade. Upozorňujeme, že nejde o meranie tlaku, s ktorým si to mnohí zamieňajú. Tiež sa netreba zľaknúť, ak máte srdcový tep vyšší a nezmestili ste sa do grafického ohraničenia priemerných hodnôt. Navyše, po každom meraní si značíte vašu náladu a zároveň aj typ aktivity.

Obžerstvo ide do peňazí. Verte, že aj chudnutie. Pripravte sa na kúpu menších veľkostí oblečenia.

Je prirodzené, že po vybehnutí do druhého poschodia sa tep zvýši. Vtedy je treba ťuknúť, že tento údaj je po športovaní a hranica tepu, ktorú definoval výrobca sa výrazne posunie. Zistíte, že ste stále v limite. Je to pekná funkcia, ale nič pre hypochondrov. Hoci o reálnom prínose tejto funkcie môžeme dlho diskutovať, má zmysel v jednej veci. Čím viac budete v dobrej kondícii, tým menej výkyvov v rýchlosti tepu bude vaše telo vykonávať. Zlepšite kondičku a čoskoro sa zmestíte aj po prejdení dvoch poschodí do stupnice, ako by ste oddychovali.

Snímač na našom telefóne umožňoval aj meranie stresu. Z nášho merania vychádzalo, že máme vyrovnanú náladu. Tu ale zdôrazňujeme, že merať stres nie je také jednoduché. Spoľahnite sa vždy radšej na seba. Ak máte zlú náladu a nejakým nedopatrením vám telefón ukáže lepší stresový výsledok, asi sa vám nálada nezlepší. A opäť na dôvažok otázka. Ako veľmi vaša nálada súvisí so stresom. Funkciu ale vítame.

Výsledok merania stresu. Sami označíte vašu náladu

Športovanie

Telefón umožní sledovanie napríklad bicyklovania, no treba mu túto činnosť oznámiť. Zapnutím sledovania cyklistiky sa spustí záznam a telefón bude vyhodnocovať prejdenú trasu a zakreslí ju do mapy aj s časovými úsekmi. Tie sú vždy po jednom kilometri. Preto sa vám niekedy stane, že valíte z kopca, no nebude to nutne najrýchlejší úsek, ak pre mobil a GPS pozíciu to znamenalo posledných 200 metrov do ďalšieho započítacieho cyklu 1000 m. Dozviete sa trvanie vášho tréningu, priemernú a najvyššiu rýchlosť, prevýšenie, celkovú vzdialenosť ako aj počasie v daný deň. Ak si počas cesty fotíte, môžete sem pridať tri fotografie. Mapa sa dá exportovať ako súbor GPX. Údaje sa odosielajú na vaše konto Samsung, a tak po resete telefónu alebo po používaní iného telefónu s aplikáciou S Health budete mať údaje aj tam.

Detail na športovú aktivitu, bicyklovanie

Všetky vaše športové aktivity vidíte na grafoch, celkovo je aplikácia veľmi dobrá a rozhodne je na čo pozerať, analyzovať a nabudúce prekonávať rekordy. Keď už sme pri rekordoch. Získavate poháre za prekonávanie vašich cieľov. Teda môžete si nastaviť celkovú vzdialenosť, trvanie, počet spálených kalórií alebo cieľ trasy. Na záver, po zastavení tréningu sa dozviete, koľko pohárov ste získali. Typicky napríklad za najlepšie tempo, najdlhšiu vzdialenosť, trvanie, rýchlosť atď. Nevýhodou ale je, že ak šliapete do kopca veľmi pomaly, povedzme na prevode 2-1, telefón pozastaví tréning hoci čas meria ďalej. Znamená to, že celkový tréning bude mať správnu dĺžku, no samotný čas na bicykli sa bude líšiť. Je to detail a automatickú detekciu pauzy môžete vypnúť. Nám sa napriek tomu hodila. Pauza na rozcvičenie, oddychovanie a pitie prípadne fotenie v prírode bola automaticky zaznamenaná.

Aplikácia však nedokáže zaznamenať niektoré činnosti tak ako konkurenčné aplikácie. Napríklad pri sledovaní drepov sa dozviete čas tréningu a spálené kalórie. Ich počet však nepočíta. To umožňujú iné aplikácie s využitím akcelerometra a ako drepujete tak vám telefón počíta drepy. To platí aj pri zhyboch či klikoch.

Rozpis zaznamenaného tréningu na bicykli

Životný štýl

Kto si chce sledovať svoje návyky v oblasti stravovania, má vďaka S Health voľnú ruku. Dá sa pridať záznam o počte vypitých káv, pitnom režime, sledovať spánkový režim a tiež napríklad hmotnosť či hladina glukózy v krvi.

Ozajstné zálohovanie celého telefónu s nastaveniami cez Samsung Cloud považujeme za najvyšší prínos v oblasti vylepšení systému.

Na posledné dve potrebujete spojiť telefón s kompatibilnými prístrojmi. V prípade jedla, na sledovanie kalórií je treba používať anglické výrazy. Trochu drina je evidovať všetko, čo zjete. No ak sa naučíte sledovať si aspoň sladkosti a zapojíte do toho čo i len základný pohyb, aplikácia „zaútočí“ na vašu peňaženku. Čoskoro budete kupovať nové nohavice, s menším obvodom pásu. Stojí to za to.

Samsung Cloud

Možnosti zálohovania dát

Významná integrácia do systému vďaka viac ako 200 MB aktualizácii. To prináša nové možnosti zálohovania a synchronizácie dát vo vašom telefóne. Funkciu používame od jej nainštalovania a máme s ňou pozitívne skúsenosti. Nejde o aplikáciu, ale o rozšírenie systému.

Doteraz ste mali v telefóne možnosť zálohovať niektoré dáta ako kalendár Samsung, SMS a niektoré z nastavení na váš účet v Samsungu. Teraz pribudla nová funkcia s názvom Samsung Cloud a nájdete ju priamo v nastaveniach telefónu. Tým, že je to nadstavba nad pôvodné zálohovanie, ponúka a rozširuje dve hlavné funkcie: synchronizovanie a zálohovanie. Zmeny sa dotkli aj integrácie do aplikácie Galéria od Samsungu. Aplikácia funguje automaticky a zálohovanie sa spúšťa každých 24 hodín a v čase keď je telefón na Wi-Fi a pripojený k nabíjačke aspoň hodinu. Pre mnohých to bude znamenať zálohovanie v noci, nám to zase spôsobovalo odklad nabíjania. Galaxy S7 sme málokedy potrebovali / mohli nechať hodinu na nabíjačke, a tak sa zálohovanie odkladalo, až sme mali 5 dní starý informačný údaj o zálohe. Stále je tu možnosť spustiť zálohovanie ručne. Zálohovací proces zahŕňa nasledovné údaje: históriu hovorov, nastavenie budíkov a svetového času, nastavenie tapety a rozloženie ikon aplikácií na domovskej obrazovke, nainštalované aplikácie, nastavenia telefónu, správy, hudbu, dokumenty a zvukové nahrávky zo záznamníka.

Možnosti synchronizácie

Synchronizácia dát obsahuje kontakty, kalendáre a úlohy (Samsung), poznámky, internetové záložky vstaveného prehliadača, údaje klávesnice a galériu.

Galéria

Aktualizovanie galérie sa nám takisto veľmi pozdáva. Nie je to kvôli príbehom, ktoré telefón z vašich fotiek vytvára, ale pre tzv. Kôš. Keď teraz vymažete fotografie alebo videá, presunú sa do koša v službe Samsung Cloud. Takže všetko, čo fotíte, sa prenáša do tejto služby cez Wi-Fi. V koši zostanú zmazané fotky 15 dní. Je to užitočné vtedy, ak niektoré fotky alebo videá zmažete a potrebujete sa k nim vrátiť. Mnohí síce máme Dropbox, no toto je stále o tom, že fotky môžete nájsť priamo z telefónu. Neraz nám tento systém poslúžil, ale je potrebné internetové pripojenie. Komu by sa tento spôsob nepozdával, môže synchronizáciu galérie vypnúť v hlavných nastaveniach alebo nastaveniach galérie.

Verdikt

Samsung S Health je graficky prívetivá aplikácia pripravená na záznam vášho životného štýlu. Môžete s ňou merať tep, sledovať počet vypitých káv, zaznamenať si chôdzu, beh alebo iný typ aktivity. Oceňujeme, že všetky dáta smerujú do cloudu. Aplikáciu môžete použiť aj na telefóne inej značky. Prihlásite sa do účtu Samsung a všetky dáta sa vám prenesú do nového telefónu. Na druhú stranu, nedokáže plne využiť potenciál snímača pohybu v telefóne. Výrobca sa o svoju aplikáciu pravidelne stará a vylepšuje ju. Veríme, že si tak budeme môcť čoskoro s aplikáciou počítať aj drepy alebo kliky.

Samsung Cloud považujeme za jednu z najdôležitejších aktualizácií v rámci podporovaných telefónov od Samsungu. Rýchlosť šírenia novej aktualizácie priniesla mnohým majiteľom telefónov lepšiu správu a kontrolu nad svojimi dátami, nastaveniami a zálohami. O to viac náš teší, že ide o priamu integráciu do systému.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.