Maximálne vybavený router do domácnosti alebo menšej firmy. To je v skratke a bez preháňania model FRITZ!Box 5490.

fritz_router_top_produkt_nowat

 

Toto je dlhodobý test modelu, ktorý je zameraný na univerzálnu konektivitu. Môžete ním nahradiť váš aktuálny router od operátora a pripojiť k nemu optický kábel DSL linku a k tomu ešte telefóny alebo priamo DECT telefón. Nepotrebujete základňovú stanicu, router je zároveň základňa pre tento bezdrôtový štandard. Stačí si kúpiť telefón, napríklad FRITZ!Fon C4 a pripojiť ho k zariadeniu. Stanica obslúži až šesť DECT telefónov.

Recenzia na Fritz!Fon C4

Fritz!Fon C4 spárujete aj s routerom

Výbava

fritzbox5490_1

Router má 4 gigabitové LAN porty, pričom k prvému LAN portu môžete pripojiť aj internetovú linku. To v prípade, že nemáte ISDN alebo optiku a poskytovateľ vám dal klasický router s internetom vedeným cez eternetový kábel. Týmto spôsobom sme ho používali aj my. Zároveň máte možnosť vytvoriť si ďalší segment siete. Takmer všetky konektory sú klasicky na zadnej strane vrátane jedného USB 3.0 portu. Druhý port s týmto štandardom nájdete na boku. Ak máte zariadenia ako napríklad externý disk, ktorý je trvalo pripojený k zariadeniu, je vhodné ho pripojiť na zadnú stranu. Príležitostne pripájané flash disky sa ľahšie pripoja zboku. Okrem pamäťových zariadení sa dajú pripájať aj tlačiarne. Z bežnej domácej tlačiarne si spravíte vďaka tomu routeru sieťové zariadenie dostupné z ktoréhokoľvek počítača vo vašej sieti.

fritzbox5490_2

Zaujímavosťou je napríklad nastavenie vybraných portov na štandard 100 Mb/s, čo je v tomto prípade označované ako Green Mode. Teda úsporný režim. Router bude mať nižšiu spotrebu. Takýto režim sa dá nastaviť aj pre USB porty a v prípade potreby ich prepnúť do USB 2.0. Je možnosť aplikovania nastavení na každý zvlášť.

usbsetrenie

Router podporuje maximálnu rýchlosť na úrovni 1300 Mb/s v režime AC. Pre zariadenia, ktoré nepodporujú AC štandard je možné použiť Wi-Fi N a pripojiť ich maximálnou rýchlosťou 450 Mb/s. Je na vás ako si router nastavíte, v každom prípade je možné vysielač na 2,4 GHz aj 5 GHz pásme simultánne. Smartfóny, ktoré podporujú tento štandard môžete pripojiť na rýchlejšiu sieť.

Štandardov a podporovaných protokolov je tu veľmi veľa. Poďme sa radšej pozrieť na to, čo sa všetko dá v tomto routery nastaviť.

fritzbox5490_3

Možnosti nastavenia

Základom je operačný systém FRITZ!OS. Vo svete domácich a zároveň multimediálnych routerov je toto ťažký kaliber. Prekonáva mnohé iné routery nielen spôsobom a detailnosťou nastavení. Ponúka totiž aj monitorovanie svojich aktivít, štatistiky prenosov a vyťaženia. Na domáce použitie je teda do veľkej miery ideálny ako náhrady špecializovaného servera. Teda pokiaľ sa bavíme o dohľade nad sieťou, prideľovanie oprávnení pre jednotlivé zariadenia alebo manažovanie prístupu na web.

Výrobca dbá na zabezpečenie od úplného začiatku. To znamená, že váš router má pridelené jedinečné heslo k jeho bezdrôtovej sieti a zároveň máte aj heslo do administračného rozhrania. Do zariadenia sa teda nedostanete jednoduchým kliknutím na Wi-Fi sieť, ktorú vysiela. Treba zadať číselné heslo, ktoré je 20-mieste. To rapídne zvyšuje bezpečnosť a ihneď po rozbalení a základnej konfigurácii ho môžete používať. Je to ideálny spôsob pre tých, ktorí sa buď v jeho možnostiach nevyznajú, ale si povedia to klasické „nastavím ho neskôr“.

Priamo tu sa dá špecifikovať maximálna rýchlosť pre download a upload. Limity budú platiť pre všetko, čo sa pripojí k tomuto routeru. Ak slúži ako prostredník alebo ste pokročilý a budujete ďalší segment siete, môže sa tento limit hodiť.

Utility a nadštandardná výbava

Základom je tzv. Online Monitor. Rozdiel oproti bežným routerom, ktoré zobrazia maximálne aktuálne vyťaženie v číslach, je detailnosť. Tu je vidieť download a upload samostatne na grafe s časovou históriou. Vidíte internetovú linku a ak máte aj IPTV, tak tento údaj bude znázornený svojou farbou. K tomu je tu navyše delenie prenosov na tie, ktoré vyžadujú tzv. real-time, teda napríklad videokonferencie, streamovanie TV z internetu a ďalšie. Medzi tieto údaje sú pridané priorizované aplikácie, normálne a aktivity na pozadí.

grafvytazenia

Rodičovská kontrola je doplnená o ďalšie možnosti. Nie je to len o tom, ktorému počítaču povolíme prístup na internet alebo internet všeobecne pre Wi-Fi alebo LAN. Je tu na výber zoskupovať zariadenia do skupín. Ľahko potom obmedzíte prezeranie vami zadaných stránok celej skupine zariadení.

Medzi špeciality patrí prideľovanie tiketov na predĺženie používania internetu o 45 minút. Vynikajúca vec, ktorá sa môže hodiť, nielen pre vaše ratolesti.

tiket

V prípade, že máte zapojený DECT telefón alebo používate internetovú telefóniu, všetky hovory budete vidieť priamo v rozhraní FRITZ!OS.

Celkovo je tu veľké množstvo detailov, ktoré nebude nijak výrazne uvádzať. V takto vybavenom routeri je prirodzená dostupnosť funkcií ako časovanie vysielania Wi-Fi siete, vytvorenie hosťovského režimu alebo priama aktualizácia operačného systému z rozhrania. A detail na záver, LED diódy na zariadení môžu reagovať na udalosti ako spotrebovaný limit voľných dát, zmeškané hovory, prítomnosť odkazu od volajúceho, prípadne aktívnosť režimu nerušiť.

menufritz

Rýchlosti

Ako to už býva, rýchlosť je vždy závislá od rušenia okolia inými sieťami a hlavne vašou vzdialenosťou od routera. Maximálne rýchlosti sme dosahovali na úrovni zhruba 9,8 MB/s pri vzdialenosti 7 metrov v režime AC. V režime 2,4 GHz siete sa dá počítať s polovičnou rýchlosťou. Avšak až na vzdialenosť väčšiu ako 10 metrov. Pri vzdialenosti 30 metrov rýchlosť v tomto pásme poklesla na 30 kB/s. Všetky prenosy boli stabilné a ocenili sme, že začínali takmer vždy na maximálnej rýchlosti. Nie je potrebné čakať, kým router dosiahne svoj strop. Kvalita prenosu sa prejaví v priebehu piatich sekúnd. To bolo pri kopírovaní dát z externého disku poznať.

Hodnotenie

Plusy

  • absolútne detailné nastavenia
  • monitoring siete a zariadení
  • nadštandardná rodičovská kontrola
  • možnosti pripojenia na akýkoľvek typ internetovej prípojky
  • operačný systém FRITZ!OS
  • stabilita a rýchlosť prenosov
  • slúži ako DECT stanica pre 6 telefónov
  • NAS Media Server v štandardnej výbave

Mínusy

  • žiadne podstatné

Cena: 249,90 EUR alebo špeciálne cena pre poskytovateľov internetu po kontaktovaní e-shopu.

Zapožičal: http://www.krugel.sk

9.8 Vlajková loď medzi routermi

FRITZ!Box 5490 je špičkový router, ktorý sa hodí tým najnáročnejším používateľom. Je to univerzálne zariadenie, ktoré pripojíte na ISDN, WAN ako aj optický internet. Vyššia cena odpovedá jeho možnostiam a celkovým nastaveniam vrátane zabezpečenia.

  • Možnosti nastavenia 10
  • Kvalita prenosov 10
  • Rýchlosť prenosov 9
  • Možnosti využitia 10
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.