Deti a mobilný telefón alebo deti sami za počítačom. Téma, ktorú by mali rodičia vyriešiť skôr, než neskôr.

Je celkom bežné, že školáci majú smartfóny a v závislosti od školy a dohody alebo inak nastavených pravidiel, ich môžu používať. Vlastne veľmi nezáleží na tom, či ich môžu používať až po škole, no môžu ich mať so sebou alebo majú povolené ich používať cez prestávku. Smartfóny a najmä internet dáva veľké možnosti, na ktoré ešte žiaci základnej školy nie sú pripravení.

Netreba robiť paniku, podľa diskusií na sociálnych sieťach nie sú na on-line svet pripravení ani mnohí dospelí. Tí majú však svoju zodpovednosť a istú dávku technických a najmä sociálnych zručností. Deti ale netušia, čo všetko im hrozí a čo sa môže, nemôže alebo by sa nemalo. Ešte nerozmýšľajú tak ako starší a môžu sa stať terčom manipulátorov alebo problémových ľudí.

Kde začať?

Používanie smartfónu a počítača by malo mať isté pravidlá. Slovo deti je pomerne obsiahle a inak platí na 8 ročné dieťa, inak na mládežníka, ktorý má 16 rokov. Začnime u detí, ktoré majú smartfón. Základom bude, aby malo obmedzené možnosti jeho používania. To nielen po stránke toho, čo s telefónom môže robiť ale aj po stránke platieb.

Deti často inštalujú nové hry a aplikácie. Tí z vás, ktorí deti máte, viete, že sa veľmi ľahko učia. Aj deti, ktoré ešte nevedia čítať zvládnu preskočiť reklamu na YouTube v čase, kedy sa už dá a nájsť si napríklad svoj ďalší obsah v navrhovaných videách. Takisto aj samotný YouTube alebo napríklad fotoaparát spustiť. Otázkou potom zostáva, do akej miery môže táto veková skupina používať telefón alebo tablet.

Asi nemá zmysel im zobrať tablet a nechať ich sedieť pol dňa pri TV. Rovnako tak nemá zmysel im kúpiť tablet s tým, že veď tam nie je SIM karta a nemôžu omylom prevolať veľkú sumu peňazí.

Základom je, aby mal rodič kontrolu nad daným zariadením. Tak ako aj iné zariadenia v domácnosti nemôžu deti používať bez obmedzení a kedy sa im zachce, nemali by takto používať ani telefón, tablet alebo počítač. Na druhú stranu ich ale neustále kontrolovať a nazerať im na obrazovku, čo robia, nie je riešenie.

Najlepšia kombinácia je osobný rozhovor a softvérové riešenie.

7 tipov, ktoré je potrebné deťom vysvetliť aby sa vyhli ohrozeniu na internete:

  • Dohodnite si pravidlá – k čomu je dané zariadenie, ako ho môžu využívať a ako často. Napríklad si ho budú musieť vždy vypýtať. Nebudú ho mať voľne k dispozícii
  • Vysvetlite im, že sa nemajú baviť s cudzími ľuďmi na Facebooku alebo na inej sieti a aké riziká to pre nich prináša
  • Nech vám vždy prídu povedať, ak dostanú správy, ktoré ich znepokoja
  • Upozornite ich na to, že tak ako nehovoria hocikomu na ulici, čo máte doma, alebo kedy budete na dovolenke a nikto doma nebude, sa toto nepíše ani neznámym ľuďom na Facebooku
  • Ukážte im, že profilová fotka nie je všetko a nemusí byť ozajstná.
  • Porozprávajte sa s nimi o tom, ako funguje internet. Stačí v rovine fotenia selfie alebo iného typu fotenia. Všetko, čo dajú na internet, nemusí byť vhodné a neskôr to niekto môže použiť proti nim. Či už pôjde o nátlak, vydieranie alebo výsmech
  • Dohodnite si férové podmienky toho, ako budú technológie používať a to, že vy budete vedieť toto používanie skontrolovať

Tieto tipy sú z webovej stránky bezpecnenanete.sk a v prípade, ak chcete o bezpečnosti detí na internete vedieť ešte viac, určite navštívte túto stránku.

Najlepší spôsob, ako ochrániť dieťa a nakoniec aj seba alebo svoje výdavky či neskoršie riešenie problémov, je softvérová ochrana. Nástrojov je viac a dobré riešenia poskytujú antivírusové firmy. Využiť tak môžete napríklad ESET Parental Control, alebo iné konkurenčné riešenie.

Toto platí aj pre počítače, na ktoré môžete ochranu nainštalovať alebo využiť napríklad detskú ochranu vo Windows 10. Deti by nemali používať váš hlavný účet. Je to profil, v ktorom máte svoju históriu webového prehliadača, v ňom možno zapamätané údaje k platobnej karte alebo dokumenty na disku.

Vo Windows 10 ale aj starších si môžete vytvoriť detský účet, ktorý bude mať limity na to, čo môžu deti robiť s počítačom, čo môžu používať a najmä, kedy ho môžu používať.

Ako taký softvér funguje?

Pozostáva z dvoch častí, no stále ide o jednu aplikáciu, ktorú si z Google Play pre Android stiahnete. Sprievodca vám vysvetlí, ako nainštalovať a nastaviť aplikáciu a zariadenia detí a ako ju použiť na svojom smartfóne.

Budete dostávať notifikácie, keď sa pokúsia nainštalovať aplikáciu, budete vedieť kde sa nachádzajú na základe polohy a takisto aj na aké webové stránky chodia. Bude im môcť posielať správy a komunikovať s nimi alebo im napríklad predĺžiť dobu, po ktorú sa bude dať smartfón alebo napríklad tablet používať.

Viac informácií o ESET Parental Control pre Android si môžete prečítať v našom článku.

Zakázať deťom internet?

Nie. Alebo inak – nemáte šancu. Je to technológia, ktorá patrí k našej dobe už desiatky rokov, hoci vo veľkom ho rozšírili a najviac potrieb ostražitosti priniesli smartfóny. Môžete síce prílišné obmedzenie vnímať ako najlepšiu ochranu. Avšak dieťa tým diskvalifikujete zo sociálneho života. Ani deti už dnes nezvonia na zvončeky ale prezváňajú sa cez mobil, čím si dávajú signál, že sú pred bytovkou. No a najčastejšie si to priamo napíšu na WhatsAppe alebo Messengeri.

Školáci si často píšu, pýtajú si takto domáce úlohy alebo posielajú vtipné obrázky. Odstrihnúť ich od tejto komunikácie by im mohlo aj trochu uškodiť. Iné je naučiť ich ako vnímať tieto správy a že sa nič nestane, ak o nejakú prídu alebo nebudú vždy súčasťou každej konverzácie…téma aj pre nás dospelých.

Netrestajte, vysvetľujte

Internet celkovo je ďalšia súčasť našich životov a deje sa často bez nás a vysokou rýchlosťou. Tým sa ale nedajte pomýliť a vysvetlite to aj vašim deťom. To platí nielen ako prevencia, aby neposielali o sebe osobné údaje alebo fotky z ich súkromia. Je dôležité, aby deti vedeli, že keď sa im na mobile niečo zobrazí, napríklad nahota alebo násilnosti či iná nevhodná tematika, môžu prísť za vami.

Netreba ich trestať a zvýšeným tónom zisťovať, čo zase stlačili alebo čo to má znamenať. Niekedy samé netušia ako sa to stalo a podľa sledovacích cookies a celkového sledovania na internete vládou a súkromným sektorom ani dospelí nemajú predstavu o tom, ako o nich môže nejaká reklamná spoločnosť toľko vedieť.

Poraďte im, vysvetlite im o čo ide a poukážte na prípadné problémy. Šikanovanie, vyhrážanie alebo nepatričný nátlak treba zachytiť čím skôr. Keď vám bude dieťa dôverovať, dokážete problémy rýchlejšie vyriešiť a najmä na ne včas reagovať.

Platby

Nielen komunikácia na sociálnej sieti, je hlavné riziko. Ohrozená môže byť aj vaša peňaženka. Občas kúpite na detský smartfón alebo tablet nejakú hru alebo podobný obsah. Nenechávajte si kartu zapamätať a vždy vyžadujte vašu autorizáciu.

Nemusí ísť o nejaké naschvály. Deti si neuvedomia, že drahokamy, body, mince alebo čokoľvek je spoplatnené peniazmi. Tie sa strhnú z karty vám. Dozviete sa to pravdepodobne rýchlo, no môže ísť o vyššie sumy a na reklamáciu bude neskôr ak bude vôbec možná.

Prečítajte si aj:

Nové antivírusy od ESETu na rok 2020

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.