Firma AB-COM, s.r.o. bola založená v roku 1999 v Topoľčanoch a veľkoobchodný predaj s televíznou technikou začala v roku 2002.

K prvým predávaným produktom patrili tzv. MMDS antény, ktoré sa používali na zachytávanie signálu z mikrovlnných vysielačov. V tom čase šlo o nekódovaný, voľne šírený signál. Dnes sídli vo vlastnej budove s veľkým skladom. Hlavným zameraním je televízna technika s orientáciou na satelitné vysielanie a aktuálne aj prístroje s operačným systémom Android TV.

To je presne oblasť, ktorá nás v TOUCHIT zaujíma, a preto sme zašli priamo do firmy a porozprávali sme sa o aktuálnych trendoch.

Budova AB-COM v TopoľčanochZdroj: TOUCHIT
Budova AB-COM v Topoľčanoch

Koľko ľudí dnes pracuje vo firme AB-COM?

Dnes máme 15 ľudí a výhodou je, že niektorí z nich pracujú vo firme viac ako 10 rokov. Napr. vodič, ktorý zaisťuje špeciálne dodávky najazdil pre firmu viac ako 1 milión kilometrov.

Ako funguje biznis so satelitnou technikou v dobe, keď je posun k streamovacím platformám?

Satelitný biznis stále funguje dobre. V menších obciach stále nie je internet taký dostupný ako vo veľkých mestách. My sme s týmto segmentom začali niekedy na prelome rokov 2001 a 2002 a predávame všetko čo súvisí so satelitnou technikou – paraboly, LNB a príslušenstvo a samozrejme prijímače.

Kompletne výbava pre satelitnú televíziu v dobe na začiatku tisícročia predstavovala doslova investíciu vo výške niekoľko desaťtisíc korún, čo bolo niekoľko mesačných platov. Hlavne samotný prijímač bol veľmi drahý.  AB-COM tak začal predávať vlastné prijímače s označením AB DSR. O niečo neskôr nastúpili prijímače s čítačkou kariet Cryptoworks. Predávame veľkoobchodne ďalším predajcom, ale aj koncovým zákazníkom.

Treba si ešte uvedomiť, že v dobe na začiatku tisícročia neexistovali v prípade satelitného vysielania žiadne mesačné poplatky, bola to len jednorazová investícia. Navyše, bolo tu rozdelenie kanálov pre Slovensko a pre Českú republiku a toto oddelenie sa týkalo aj základných programov. Na to, aby ste mohli na Slovensku sledovať české kanály ste museli mať českú kartu registrovanú na obyvateľa v Českej republike.

Postupne stúpala aj kvalita obrazu. Pôvodné satelitné vysielanie ešte v analógovej podobe dokázalo preniesť obraz len v rozlíšení SD. Neskôr s digitalizáciou sa postupne začal prechod na HD, aktuálne sa prechádza na 4K rozlíšenie. To je však zatiaľ dostupné len pre niektoré vysielacie kanály napr. v Nemecku. Prepínanie slovenských a českých kanálov na 4K rozlíšenie bude trvať niekoľko rokov. Dodnes však existujú kanály, ktoré vysielajú v SD rozlíšení.

Trendom je ale posilnenie vysielania cez internet

Samozrejme sledujeme trendy a momentálne je to spájanie prijímačov pre satelitné vysielanie aj so svetom operačného systému Android a príslušných aplikácií. To prináša aj možnosť sledovať programy cez aplikácie ako je Skylink Live, SledovanieTV, Antik TV a pod. Z druhej strany sú tam isté obmedzenia, ktoré práve dopĺňa možnosť prijímania satelitného vysielania.

Centrálny sklad priamo vo firmeZdroj: TOUCHIT
Centrálny sklad priamo vo firme

Ktoré funkcie v potom prípade dopĺňa satelitné vysielanie?

Napr. je to viactunerový prijímač, ktorý umožňuje sledovať aktuálne vysielanie a súčasne nahrávať viacero ďalších programov. Rovnako táto nahrávka vám zostáva navždy, pričom archív v prípade streamovacích platforiem je časovo obmedzený.

Ako sa darí robiť biznis z Topoľčian?

Dnes je toto už vyriešené. AB-COM predáva v rámci celej Európy – okrem Slovenska pokrýva krajiny ako napr. Česko, Poľsko, Nemecko, Rakúsko, Španielsko, Benelux s pod. Špedičné firmy dokážu doručiť tovar veľmi rýchlo a v minulosti aj relatívne lacno, prakticky kamkoľvek. Vo firme máme aj vlastnú dopravu a vieme sa prispôsobiť aj špeciálnym dodávkam – teda v konkrétny deň sa určený objem produktov dopraví kdekoľvek je to potrebné, a to dopravou, ktorú zabezpečí priamo AB-COM. 

Ako ovplyvní rast ceny energií výslednú cenu tovarov od vašej firmy?

Nemožno  si zakrývať oči pred nárastom ceny dopravy a energií. Vidíme to hlavne pri dovoze produktov z Ázie. My sa zatiaľ snažíme držať ceny na pôvodnej úrovni. Pri niektorých tovaroch sa to však nedá, tu sa ceny zvýšia.

Ďalší problém predstavuje polovodičová kríza. Máte dostatok produktov?

Vedenie firmy dobre zareagovalo v tom, že pre tie produkty, kde sme výhradným distribútorom alebo výrobcom sme objednali čipy dostatočne dopredu a máme tak dostatok produktov. Ak vznikne výpadok pre niektorý produkt, je to maximálne na mesiac, a to sa dá vykryť inými produktami. Naše portfólio je pomerne široké a vždy vieme poskytnúť alternatívu.

Vašou výhodou je to, že sami viete ovplyvniť funkčnú výbavu. Ako prebieha vývoj a výroba?

My realizujeme vlastný vývoj produktov a po ukončení vývoja sme zadávateľom výroby. Výroba je potom obyčajne v Ázii a my sa ďalej staráme o distribúciu, servis, podporu a marketing predaja týchto produktov. Reagujeme samozrejme na požiadavky klientov, a to nie je pri našom celoeurópskom pôsobení celkom jednoduché. Požiadavky sú totiž veľmi odlišné v závislosti od konkrétnej krajiny.

Ponuka produktovZdroj: TOUCHIT
Ponuka produktov

Ako vlastne taký nový produkt vzniká?

Celý proces začína v tom, že zo strany našej firmy sa dodá zadanie na výrobu nového produktu v teoretickej rovine. To sa následne konzultuje s výrobcom a vznikne zadanie, podľa ktorého sa vyrobí vzorka a s ňou sa už realizujú praktické skúšky s nastavením pre jednotlivé krajiny. Celý tento proces vývoja trvá mesiac, ale môže to byť pokojne aj rok, pokým vznikne finálne zadanie do výroby. Tiež sa pritom rieši aj dizajn produktov a softvérová výbava. Naša skúsenosť je taká, že ľudia nemajú radi veľké zmeny, resp. neradi sa učia niečo nové. V tejto oblasti sa tak snažíme o kontinuitu, aby ovládanie našich zariadení bolo podobné.

Ako je to so šírkou produktov, čo pribudlo nedávno?

Minulý rok sme spustili predaj nových zariadení AB IPBox (to sú prijímače AB IPBox ONE, TWO a TWO Combo), ale máme aj nové prijímače s grafickým rozhraním Enigma 2 (PULSe 4K a PULSe 4K MINI). Popritom stále ponúkame mimoriadne obľúbené prijímače AB CryptoBox.

Okrem toho priamo s výrobcom riešime distribúciu značky VU+. Podobne sú na tom čisto Android TV zariadenia ako sú Homatics.eu boxy. Tieto sme začali predávať len pred rokom a je to mimoriadne úspešný segment. V rebríčku Heureka sme sa dostali na popredné miesta. A prídu aj ďalšie zariadenia od tejto značky na náš trh.

Úplne samostatný segment predstavuje priemyselné osvetlenie, s ktorými sa dá osvetliť kompletne celá obec, priemyselné či výrobné haly a pod. Tiež sú to zabezpečovacie systémy s využitím kamier.

Podstatná pre to, aby sa zákazník vrátil k už raz zakúpenému tovaru aj nabudúce je podpora a servis. Ako je to u vás?

Toto si uvedomujeme. Spätná väzba od našich klientov je taká, že AB-COM má veľmi dobrú podporu. Napr. servis dokáže mimo sezóny (predvianočné obdobie) zabezpečiť opravu zariadenia v niektorých prípadoch do 24 alebo 48 hodín. Štandardom vo firme je servis zariadenia do 7 dní na naše zariadenia, ale obyčajne je zariadenie opravené skôr. Týka sa to záručnej aj pozáručnej opravy.

Prejavila sa kvalita vašich produktov aj v oceneniach?

Satelitné prijímače AB CryptoBox sú na platforme Heureka dlhodobo oceňované vo svojej kategórii ako Produkt roka. Napr. v rokoch 2015 až 2017 to bol AB CryptoBox 650HD, v 2018 AB CryptoBox 700HD, v 2019 AB CryptoBox 750HD a posledné dva roky je to AB CryptoBox 800 UHD. Máme množstvo ocenení našich produktov od technologických magazínov vrátane TOUCHIT. Pravidelne sa zúčastňujeme aj rôznych výstav, sami tiež organizujeme predstavenia nových produktov a máme tak dobrú spätnú väzbu od zákazníkov a partnerov.

Čo sa v samotnej firme zmení do budúcna?

Rýchly servis je prednosťou firmy AB-COMZdroj: TOUCHIT
Rýchly servis je prednosťou firmy AB-COM

Dnes sídlime vo vlastnej budove a tu aj zostaneme. Naším cieľom je do budúcna využívať energiu vyrobenú ekologickým spôsobom. Pripravíme aj krajší showroom, kde sa ľudia budú môcť lepšie zoznámiť s našimi produktami.

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.