Na Slovensku od dnes dostávajú ľudia prvé digitálne COVID preukazy EÚ.

Národné centrum zdravotníckych informácií dnes odštartovalo spracúvanie 3,2 milióna záznamov o vakcinácii, cez 200 tisíc záznamov o prekonaní a takmer 50 tisíc PCR testov.

„Digitálny COVID preukaz EÚ je od dnes v prvej aplikácii. Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne ho postupne majú vďaka aplikácii poisťovne od dnešného dňa k dispozícii. Poistenci ďalších poisťovní budú mať túto možnosť prostredníctvom svojich aplikácii takisto  v najbližších dňoch.“ uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

Okolo 800 tisíc ľuďom, ktorí dostali dočasný certifikát bude dnes (sobota, 26. 6.) a zajtra z NCZI automaticky emailom zaslaný digitálny COVID preukaz EÚ vo formáte pdf. Ľudia, ktorí si v minulých týždňoch zadali žiadosť o dočasný certifikát, tak nemajú žiadne povinnosti s vystavením digitálneho COVID preukazu EÚ. Dostanú ho automaticky.

Všetci ostatní budú môcť požiadať prostredníctvom formulára na stránke www.korona.gov.sk o jednotný Digitálny COVID preukaz EÚ od pondelka. 

Samostatnú aplikáciu spustí cez MIRRI (Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenska) aj štátna spoločnosť Slovensko IT. Táto sa objaví v aplikačnom obchode počas najbližšieho týždňa. Potvrdenie o Digitálnom COVID preukaze EÚ (tzv. Covid Greenpass) tak môžete mať jednak v aplikácii svojej zdravotnej poisťovne, ale aj v aplikácii od MIRRI.

Ako je to v praxi?

V sobotu večer sme overovali zaslanie potvrdenia na mobilnú aplikáciu Všeobecnej zdravotnej poisťovne u osoby, ktorá má dve očkovania + 14 dní, skončili sme pri hlásení, že server je nedostupný. V nedeľu ráno prišlo na registrovaný mail poistenca mail s oznámením o pridelení Covid preukazu EÚ. Súčasťou tohto mailu sú dve prílohy v PDF formáte, ktoré obsahujú textový popis typu očkovacej látky, dátumu vakcinácie a vydávajúcej autority. Rovnako tu nájdete aj QR kód. Ten sa v mobilnej aplikácii zatiaľ nenachádzal, presnejšie mobilná aplikácia VšZP zatiaľ nebola aktualizovaná. Na otvorenie prílohy z mailu potrebujete použiť rodné číslo bez lomítka, funguje ako heslo na otvorenie PDF prílohy. Ľudia, ktorí majú za sebou dve očkovania, dostávajú dve prílohy, každá platí pre konkrétne očkovanie. Pre cestovanie je rozhodujúce potvrdenie o druhom očkovaní a jeho dátume. Text prílohy je v slovenčine a v angličtine.

Čo ak nie ste vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni?

TOUCHIT oslovil zástupcov súkromných poisťovní Dôvera a UNION s otázkou ako to bude pre ich klientov. V nedeľu sme dostali správu od poisťovne Dôvera. Hovorca nám zaslal predbežné stanovisko, že poistenci Dôvery nájdu Covid certifikát v mobilnej aplikácii Dôvera v najbližších dňoch. Na stanovisko UNION stále čakáme. Osobne sa domnievame, že hraničný dátum je 1. júla 2021, od kedy má aj platnosť vydaný certifikát v rámci krajín EÚ. Myslíme si, že tento raz to k tomuto dátumu stihnú tak NCZI ako aj poisťovne ako aj MIRRI. Zároveň je to spôsob ako poistenci prídu na to, aká užitočná pomôcka je mopbilná aplikácia od ich poisťovne.

O 14:05 nám poslalo NCZI Digitálny COVID preukaz EÚ v podobe PDF formátu, hoci nie sme poistení vo VšZP. Znamená to, že tieto certifikáty NCZI naozaj vygenerovalo pre všetkých, ktorí  v minulosti požiadali o predbežný certifikát a toto potvrdenie aj dostali.

Aktualizované informácie o Digitálnom COVID preukaze EÚ nájdete na tejto podstránke webu korona.gov.sk.

Zdroj: korona.gov.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.