Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Panasonic dnes oznámila, že dva modely jej značky získali cenu pre najlepší produkt roka, udelenú medzinárodne uznávaným Európskym združením pre obraz a zvuk (EISA).

V kategórii „Najlepší európsky digitálny fotoaparát sezóny 2015-2016“ získal prestížnu cenu digitálny fotoaparát LUMIX DMC-G7/70. V kategórii „Najlepšia európska videokamera sezóny 2015-2016“ zvíťazil Panasonic HC-WX970/979. V oboch prípadoch asociácia ocenila mimoriadne výkony modelov značky Panasonic v oblasti digitálneho obrazu a tiež dôraz firmy na neustále inovácie v tomto odbore.

NAJLEPŠÍ EURÓPSKY DIGITÁLNY FOTOAPARÁT SEZÓNY 2015-2016: Panasonic LUMIX DMC-G7 / 70

Panasonic_G7_nowatEšte nedávno bolo rozlíšenie 4K doménou profesionálnych filmárov. LUMIX G7 nadchol porotu EISA vďaka tomu, že tento štandard ponúkol najširšej verejnosti. Môžete s ním natáčať filmy, ktoré svojou kvalitou ohromia ešte aj o niekoľko rokov neskôr, jednotlivé okienka možno tiež použiť ako veľmi dobré snímky.

Keď porota zdôvodňovala, prečo LUMIX DMC-G7 / 70 získal cenu pre najlepší európsky digitálny fotoaparát sezóny 2015-2016, uviedla: „G7 je vynikajúci hybridný model na pomedzí fotoaparátu a kamery, užívatelia majú možnosť natáčať záznam v rozlíšení 4K za veľmi výhodnú cenu.“

V bohatej funkčnej výbave pre natáčanie nájdeme okrem iného vstup na mikrofón a displej s funkciou focus peaking, teda zvýraznenie okrajov pri predmetoch nachádzajúcich sa v hĺbke ostrosti. Ani milovníci fotografie však nebudú sklamaní – medzi ďalšie prednosti fotoaparátu patrí snímač triedy 4/3 s rozlíšením 16 megapixelov, elektronický hľadáčik typu OLED s 2,36 miliónmi bodov, citlivosť v maximálnom (rozšírenom) rozsahu ISO 100-25600, sekvenčné snímanie rýchlosťou 8 snímok za sekundu alebo tichá elektronická uzávierka zvládajúca expozičný čas až 1/16000 s. O veľmi pohodlné ovládanie sa stará masívny úchop pre pravú ruku, dve príkazové kolieska a výklopný a otočný dotykový displej. Panasonic G7 / G70 je vynikajúcou voľbou predovšetkým pre náročných amatérskych filmárov.

NAJLEPŠÍ EURÓPSKA VIDEOKAMERA SEZÓNY 2015-2016: Panasonic HC-WX970 / 979

Panasonic_Camcorder_WX970_nowatAko prvá videokamera, bežne dostupná na svetovom trhu, umožňuje Panasonic HC-WX970 / 979 natáčanie s posilneným dynamickým rozsahom (HDR) v rozlíšení 1080p čiže Full-HD. Znamená to možnosť natáčať záznam s podstatne väčším kontrastom medzi extrémnymi jasmi a tieňmi. Medzi ďalšie unikátne vlastnosti ocenenej videokamery Panasonic patrí napríklad prídavný objektív na okraji displeja, umožňujúci natáčať záber z dvoch rôznych uhlov súčasne, prípadne zapojiť do záberu aj osobu kameramana. Druhý záber sa potom zobrazí ako obraz v obraze.

Citujeme z vyhlásenia poroty EISA: „Ak amatérski filmári túžia po kamere s rozlíšením 4K, iste budú uvaživať o Panasonic HC-WX970 / 979. Ide o cenovo dostupný model s celým radom vydarených funkcií v kompaktnom tele. Do funkčnej výbavy patrí napríklad originálna možnosť natáčania z dvoch rôznych uhlov. Okrem hlavného objektívu Leica Dicomar (ktorý ideálne so snímačom s rozlíšením 18,91 megapixelov) je kamera vybavená ešte druhým otočným objektívom na okraji výklopného dotykového displeja s uhlopriečkou 7,6 cm. Možno tak natáčať súčasne dva rôzne zábery, záznam z druhej kamery je potom možné zobraziť v samostatnom okne v rohu hlavného záznamu. O kvalitný obraz a plynulé prechody sa stará výkonný optický stabilizátor a tiež funkcia Level Shot, ktorá automaticky vyrovnáva naklonený obzor. K dispozícii sú tiež najrôznejšie natáčacie režimy a motívové programy, napr. Posilnený dynamický rozsah (HDR).“

Združenie EISA bolo založené v roku 1982. Ide o multimediálnu asociáciu zameranú na testovanie produktov spotrebnej elektroniky. Medzi členmi združenia patrí na 50 časopisov zameraných na audio a videotechniku, mobilné technológie alebo fotografovanie, s pôsobnosťou v 20 krajinách po celej Európe. Ceny EISA patrí k najprestížnejším odporúčaním pre zákazníkov, ktorá sa v tomto odbore udeľujú, a mnohí užívatelia ich považujú za zásadné kritérium kvality.