Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

O prekážkach, ale aj riešeniach a férových príležitostiach pre všetkých sa budeme rozprávať na podujatí ekval IT v piatok 14. mája. Pripojiť sa môžete aj online.

Aj keď sa v kalendári píše rok 2021, niektoré veci ako keby sa nezmenili po desaťročia. Aj keď rozdiely aspoň na papieri už neexistujú, mnohé ženy na ceste za svojím snom stále narážajú na prekážky a predsudky. V okolí, ale často aj vo svojej hlave. „Inšpiratívne príbehy mnohých úspešných žien dokazujú, že aj napriek predsudkom či nepriaznivej spoločenskej atmosfére môžeme dosiahnuť všetko, čo si zaumienime,“ hovorí jedna zo spíkeriek konferencie, obchodná riaditeľka DITEC a ambasádorka pre ženy v IT Anka Záhorčáková.

Aké je dnes postavenie žien v našej spoločnosti? Stačí sa pozrieť na čísla. Zo 150 členov Národnej rady SR je aktuálne 32 žien, teda niečo málo vyše pätiny. Napríklad v sektore IT je situácia ešte menej vyrovnaná. Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat pripadá na jednu ženu zamestnanú v tomto sektore na Slovensku až takmer osem mužských kolegov.

A tu sa rozdiel v prístupe nekončí. Ženy v Európe za rovnakú prácu zarábajú v priemere o 18 percent menej peňazí ako ich mužskí kolegovia. Na Slovensku je rozdiel v sumách na výplatných páskach dokonca hrozivých 28 percent. Ženy tak u nás za rovnakú prácu dostanú o vyše štvrtinu menej peňazí.

Prečo je to tak? Ako vieme bojovať s predsudkami? Čo môžeme s touto situáciou robiť my ženy a ako nám môžu pomôcť muži?

O týchto aj mnohých iných témach sa budeme rozprávať na diskusii ekval IT, ktorá sa bude konať v piatok 14. mája od 10:00 v priestoroch Ateliéra Svetlik v Bratislave. Pozvanie do diskusie prijali:

  • Denisa Koterec Frelichová, Mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Nórskom kráľovstve a Islandskej republike,
  • Elena Kohútiková, podpredsedníčka Dozornej rady VÚB, bývalá viceguvernérka Národnej banky Slovenska,
  • Robert Krause, neuropsychológ, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti KMCG
  • Martina Novotná, zakladateľka magazínu a komunity sk
  • Lucia Plichtová, spolumajiteľka a aktuálne Brand curator slovenskej firmy Powerlogy,
  • Eva Štefanková, zakladateľka centra osobného rozvoja a leadership transformácie LeadINcenter,
  • Anka Záhorčáková, obchodná riaditeľka DITEC a ambasádorka pre ženy v IT.

Na čo sa v diskusii môžete tešiť? Pozrieme sa na príbehy úspešných žien, ktoré sa dokázali presadiť nezriedka v rýdzo „mužských“ odvetviach. Aké sú riešenia pre Slovensko a ako sa s podobnými problémami popasovali v progresívnej Škandinávii? Toto všetko sa dozviete už tento piatok. „Záujemcovia sa k nám môžu pripojiť a diskutovať aj online. Srdečne všetkých pozývam,“ hovorí Anka Záhorčáková. Live stream diskusie bude prístupný na webstránke podujatia www.ekvalit.sk.

Značky: