Správy o väčších displejoch jablčných telefónov sa množia.

Nepotvrdené informácie o údajnom zväčšení displejov u budúcich telefónov iPhone sa objavujú už nejaký čas. Teraz ich podporil aj uznávaný odborník na Apple so zdrojmi z jeho zákulisia, redaktor agentúry Bloomberg Mark Gurman.

V najnovšom vydaní svojho newslettera Power On Gurman potvrdil doterajšie správy o pláne spoločnosti Apple zväčšiť veľkosť displejov svojich dvoch modelov iPhone Pro zo 6,1 a 6,7 palca o pár desatín palca na uhlopriečku. Presnú veľkosť nekonkretizoval, ale pri akomkoľvek zväčšení by displeje boli najväčšie, aké kedy iPhone mal.

Gurman poznamenal, že vďaka tejto zmene budú smartfóny Apple konkurencieschopnejšie voči topmodelom, ktoré ponúka spoločnosť Samsung. Zväčšenie by tiež mohlo vytvoriť viac vnútorného priestoru pre vylepšenie hardvéru, ako napríklad ešte lepší fotoaparát či väčšie batérie. V zariadeniach, akými sú smartfóny, sa totiž v dnešnej dobe hodí doslova každý milimeter.

Ako prvý prišiel s informáciou o zväčšení displejov analytik Ross Young. Povedal, že iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max budú mať displeje s veľkosťou 6,3, resp. 6,9 palca, čo predstavuje nárast približne o 0,2 palca. Jeho tvrdenia na Twitteri potvrdil ďalší zdroj, účet s prezývkou Unknownz21, ktorý zverejnil aj údajné interné modelové čísla týchto zariadení. U dvoch štandardných modelov iPhone 16 sa neočakáva zväčšenie veľkosti displeja, mali by teda zostať na 6,1 a 6,7 palcoch.

Spoločnosť Apple je známa tým, že v minulosti sa dlho bránila všeobecnému trendu zväčšovania displejov a zanovito zostávala u 3,5-palcovej obrazovky. Až rad iPhone 5 v roku 2012 priniesol zmenu v podobe štvorpalcového displeja, ktorý si zachoval aj ďalší model iPhone 5S.

Model iPhone 6 v roku 2014 bol prelomový tým, že Apple v jednom roku uviedlo model so základnou číslovkou aj „eskový“ typ (dovtedy bývalo označenie „S“ vyhradené pre budúcoročný telefón). iPhone 6S mal pritom až 5,5 palcový displej, do tých čias najväčší.

Zdroj: Bloomberg.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.