Mikrofóny DJI Mic používa väčšina ľudí, ktorí tvoria videá. Sú mimoriadne obľúbené, ohrozili aj pozíciu lídra v tejto oblasti, ktorým je značka Rode. Aktuálne prichádza na trh nová verzia DJI Mic 2.

Hlavné vylepšenia novej verzie

Pomocou novej verzie je možné zachytávať autentické zvuky vylepšeným mikrofónom. DJI Mic 2 obsahuje v základnom balení dva mikrofóny, centrálny prijímač s viacerými portami a jednu nabíjaciu stanicu. Výrobca teraz popracoval na inteligentnom potlačení šumu a zaviedol podporu 32-bitového interného záznamu s plávajúcou desatinnou čiarkou. Znamená to kvalitný zvuk, aj keď hovoríte do mikrofónu príliš hlasno. Tento mikrofón je prevažne určený pre vlogy, rozhovory, živé vysielanie a pod.

Mikrofón z balenia DJI Mic 2
Mikrofón z balenia DJI Mic 2

Zlepšené parametre

Na voľnom priestranstve je dosah medzi mikrofónmi a prijímačom až 280 metrov. Batéria vydrží na 18 hodín prevádzky, znamená to celý pracovný deň. Mikrofóny obsahujú internú pamäť, hlas je možné nahrávať aj do nich a nemusíte sa potom obávať toho, že sa vám spojenie medzi prijímačom a vysielačom preruší. To sa občas stane, napr. na výstavách s masovou účasťou.

Dizajn

Mikrofóny DJI Mic 2 prichádzajú so zaujímavým dizajnom, ich predná strana je priehľadná. Nabíjacie puzdro vyrobené z kovu vytvára minimalistický vzhľad a pridaná je uzamykacia západka, ktorá zabraňuje vypadnutiu pri náhodných pádoch. Celú túto zostavu dáte do plastovej tašky a sem sa zmestia aj prepojovacie káble. Tie v predchádzajúcej verzii nemali svoje miesto. Môžete si vybrať z dvoch farieb vysielača: Shadow Black (čierna) a Pearl White (biela).

Zachytávanie zvuku

Zvuk zachytávajú mikrofóny pomocou všesmerového záznamu zvuku. Ten je špeciálne optimalizovaný pre vokály. Lepšie si teraz poradíte so scenármi aj pre viacero osôb pri rozhovoroch. Funkcia inteligentného potláčania hluku účinne znižuje hluk z okolia, aby ste mohli rozprávať aj v rušných mestských oblastiach alebo v preplnených miestnostiach. Počas vetra môžete použiť protiveternú ochranu, ktorá je súčasťou dodávky, podobne ako magnet na diskrétne prichytenie mikrofónu pod ošatenie.

Prijímač z DJI Mic 2 pripojený k smartfónu
Prijímač z DJI Mic 2 pripojený k smartfónu

Bezpečná stopa

Podobne ako pôvodná verzia DJI Mic má aj druhá verzia funkciu bezpečnej stopy. Druhá stopa sa tak nahráva pri zníženej hlasitosti -6 dB spolu s hlavnou zvukovou stopou. To preto, aby sa zabezpečila proti neočakávaným výkyvom úrovne zvuku. Dokonca aj vo veľmi zložitých, zvukovo chaotických prostrediach, ako je napríklad rockový koncert, poskytuje DJI Mic 2 vyvážené výsledky.

Pripravený na prácu

Ovládanie zostalo jednoduché. DJI Mic 2 sa automaticky zapne, keď otvoríte nabíjacie puzdro. Toto puzdro automaticky spáruje prijímač a vysielače počas ich nabíjania. Balenie obsahuje tiež konektory pre USB-C aj Lightning, MIC 2 tak môžete pripojiť k moderným Android a iOS telefónom, ale aj starším iPhonom. Prijímač môžete tiež pripojiť k telefónu a spustiť/zastaviť nahrávanie na diaľku priamo pomocou mikrofónu.

Široká kompatibilita

Prijímač môžete samozrejme pripojiť k fotoaparátu alebo kamere pomocou 3,5 mm kábla TRS a synchronizovať svoj stav prenosu zvuku s fotoaparátom. Prijímač sa dá pripojiť k širokej škále rôznych značiek kamier a má zabudované predvoľby zosilnenia prispôsobené konkrétnym modelom kamier. Stačí vám vybrať značku a model kamery na konfiguráciu jedným ťuknutím.

Nastavenie prijímača pre kameru konkrétnej značky
Nastavenie prijímača pre kameru konkrétnej značky

Ovládanie

Na tele prijímača je 1,1-palcový dotykový displej OLED plus mechanický volič, ktorý umožňuje rýchly prístup k funkciám, ako je hlasitosť a úroveň nabitia batérie. Zároveň ponúka presné nastavenie parametrov, ako je zosilnenie, hlasitosť, jas a ďalšie. Je to lepšie ako čisto dotykové ovládanie pri pôvodnej verzii. Mimochodom, displej je stále dotykový, takže sa dá ovládať aj takto.

DJI Mic 2
DJI Mic 2

Bez použitia prijímača sa vysielač môže pripojiť priamo ku kamere Osmo Pocket 3 alebo akčnej kamere Osmo Action 4, a to cez Bluetooth. Po pripojení k smartfónu cez Bluetooth môže vysielač spolupracovať so softvérom na nahrávanie videa aj od tretích strán.

Pripojenie mikrofónu z DJI Mic 2 ku kamere DJI Osmo Pocket 3

K mikrofónu môžete pripojiť aj externý mikrofón na košeľu (lavalier). DJI ponúka takýto typ mikrofónu so špeciálnym káblom.

Cena: combo balenie 349 eur

Zdroje: DJI, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.