DJI produkty stoja rozhodne za použitie. V tejto recenzii vám povieme, ako sa pracuje so stabilizátorom DJI Osmo Mobile a aké sú naše skúsenosti. DJI Osmo Mobile (ďalej „Osmo“) je trojosí stabilizátor pre smartfóny, s ktorým dokážete zvýšiť kvalitu videa nad očakávanú úroveň. Nie je to však jednoduché ani lacné a nepôjde to hneď.

Konštrukcia a ovládacie prvky

Osmo je kvalitne spracované a skladá sa z dvoch častí. Vrchnú časť tvorí trojosí stabilizátor z hliníkovej zliatiny – ZENMUSE M1. Spodok tvorí rukoväť s ovládacími prvkami a batériou. Stabilizátor je použiteľný horizontálne i vertikálne.

„Ak chcete Osmo voľne položiť, musíte ho dať do režimu stanby. Ak tak neurobíte, bude sa krútiť a môže sa poškodiť. Standby režim zapnete krátkym podržaním tlačidla napájania, aktivácia je rovnaká“
ZENMUSE M1 je precízne spracovaný, tvoria ho tri motorizované osi (ramená) a držiak pre smartfón.

Vrchné rameno s držiakom je nastaviteľné v horizontálnom smere a má integrovaný snímač, ktorý vyhodnocuje pozíciu a prítomnosť telefónu. Nastavenie ramena sa vykonáva z dôvodu odlišných veľkostí telefónov a kvôli bezproblémovej kalibrácii.

Prispôsobenie je jednoduché, iba za pomoci aretačného kolieska. Takéto koliesko má aj držiak, ktorý je vystlaný gumou a nepoškodzuje vložené zariadenie. Maximálna šírka vloženého telefónu môže byť 82 mm. Bez problémov pojme iPhone 7 Plus alebo Samsung Galaxy S8+. Osmo a smartfón komunikujú cez Bluetooth, pripojenie je okamžité a stabilné.

DJI Osmo Mobile v plnej zbroji, stačí stlačiť spúšť

„Môžete utekať alebo klusať a zábery budú vždy perfektne stabilizované.“
Spodná časť, rukoväť, je kombináciou hliníkovej zliatiny, tvrdeného plastu a gumy. Hostí všetky ovládacie prvky, dve informačné LED diódy, 3/4 závit pre príslušenstvo a tiež batériu.

V prednej časti rukoväte je joystick, tlačidlo spúšte fotoaparátu, tlačidlo spúšte kamery a dve informačné LED diódy, ktoré vizuálne informujú o stave zariadenia.

Na pravej strane je posuvné tlačidlo napájania a v zadnej časti sa nachádza tlačidlo uzamknutia polohy gimbalu s prídavnými funkciami. Nad týmto tlačidlom je 3,5 mm vstup pre nabíjací kábel. V spodnej časti sa nachádza batéria s poistkou a krytom. Rukoväť je sčasti pogumovaná, ergonomicky tvarovaná a veľmi dobre sadne do ruky.

„S gimbalom sa pracuje výborne, treba sa to však naučiť a mať zapamätané max. limity natočenia. Ak nebudete limity rešpektovať, výsledné video nebude pekné.“
Všetky ovládacie prvky sú na dosah palca a ukazováka, čo je nutné a dobre použiteľné. Ich funkcie sú predurčené, bez možnosti konfigurácie a kombinácie.

Jedinú kombináciu tvorí tlačidlo uzamknutia polohy gimbalu a joystick. Ak uzamknete polohu, joystickom môžete ovládať zoom smartfónu. Zadné tlačidlo má viacero funkcií – vracia gimbal do pôvodnej polohy (dve stlačenia) alebo mení režim prednej a zadnej kamery (tri stlačenia). Všetky ostatné nastavenia a možnosti sa nachádzajú v aplikácii.

Aplikácia DJI GO

Tá je dostupná pre Android a iOS zariadenia. Ponúka viaceré nastavenia, režimy a nahrádza predinštalovanú aplikáciu fotoaparátu. Z nastavení gimbalu tu nájdete kalibráciu (manuálna/automatická), režim rýchlosti posuvu (slow/middle/fast) a prispôsobenie rýchlosti scény (pomalá/akčná).

Čo sa týka kamery, nastavíte tu rozlíšenie videa (podľa možností telefónu) a kvalitu panorámy. Zaujal nás režim LIVE, ktorý umožňuje streamovať živé videá na sociálne siete alebo YouTube. Ostatné možnosti a režimy sú výhradne na „ploche“.

Aplikácia DJI GO v režime fotografie

Aplikácia ponúka automatický alebo manuálny režim pre fotoaparát i video. Nastavenia sú v oboch prípadoch rovnaké, iba základné (ISO, WB a rýchlosť uzávierky). V ponuke je aj režim krásnej tváre, s možnosťou „zoštíhlenia“.

Do počtu je nastavenie blesku a možnosť pridania mriežky. Od nastavení sme očakávali viac, dorovnala to však ponuka automatických režimov, ktoré sú pre prednú a zadnú kameru rozdielne.

K aplikácii treba poznamenať, že nepracovala vždy stabilne, viackrát padala a problém sme postrehli aj pri náhlej zmene expozície. Ak prechádzate z tmavého priestoru do svetla, občas sa zasekne expozícia a záber zostane biely, to môže pokaziť celé video.

Samotné Osmo pracovalo takmer bezproblémovo, aplikácia by si však zaslúžila vylepšenie stability. Všetky vytvorené médiá sa ukladajú v aplikácii, ak ich chcete v galérii, je potrebné ich manuálne presunúť. Dodajme, že aplikácia ponúka aj základný editor fotografií a videa, s automatickým generovaním klipu.

Režimy, ktoré dokážu zaujať

Ako prvý nás zaujal režim Active Track, ktorý sleduje označený objekt. Ak natáčate sami seba, nepotrebujete pri tom nikoho, Osmo vás bude sledovať samostatne. Sledovanie objektu je presné, v dobrých svetelných podmienkach až na 10 metrovú vzdialenosť.

Ohromujúce sú automatické panorámy 180° (5 snímok) alebo 330° (7 snímok) a priestorová fotografia (9 snímok). Aplikácia dobre pracuje s nasnímanými fotografiami a pomerne presne ich spája, záleží však od scény. Nájdete tu aj režim dlhej uzávierky, zachytávanie svetelnej stopy a HDR. Doplnkom sú časovače 2, 5 a 10 sekundové.

Zvoľte režim Active Track a Osmo vás bude sledovať

Z video režimov je tu spomalené video, ktoré má podporu iba pre tie telefóny, ktoré Slow Motion podporujú aj v základnej aplikácii fotoaparátu. Podrobnejšie sa tento režim nastaviť nedá, vychádza z nastavení v telefóne.

Zostávajú už iba časozberné videá, v dvoch pokročilých režimoch. V prvom je možné nastaviť – počet snímok za sekundu, čas trvania a vypočítanie výsledného času videa. Taktiež je možné zapnúť TRIPOD mód, ktorý bude držať gimbal v jednej polohe.

Tento mód by sme si priali aj samostatne, bez režimu Time Lapse. Druhý režim časozberného videa má všetky spomenuté nastavenia a navyše možnosť označenia piatich objektov. Počas nahrávania videa bude Osmo tieto objekty plynulo prechádzať. Výsledok je unikátny. Ak máte fantáziu, dajú sa s tým spraviť zaujímavé zábery, to platí pre všetky režimy.

Má používanie Osmo Mobile význam?

Áno, musíte si však položiť základnú otázku – čo, kde a ako chcete natáčať. A vždy sa bavíme o natáčaní videa smartfónom. Ak máte dobrý „videomobil“, v spojení s Osmom vytvoríte pútavé zábery. Treba sa to však naučiť.

Ak ste na tom podobne ako my, budete si myslieť, že Osmo pracuje takmer samo. Ale len do momentu, kým ho nedostanete do rúk. Osmo zázraky na počkanie nerobí, ale ak sa sním zžijete, výsledok bude stáť za to.

Takže, ak natáčate často, dobre a potrebujete mať kvalitne stabilizované zábery, ktoré budú vyzerať profesionálne, tak Osmo význam má. Nezabúdajme však na to, že to nie je najmenšie zariadenie a treba ho nosiť so sebou, čo môže byť obmedzujúce.

Batéria a balenie

Vymeniteľná Li-Po batéria má kapacitu 980 mAh a výdrží 2 až 4 hodiny natáčania. Záleží na zvolenom režime a vyťažení ramien stabilizátora.

O stave kapacity batérie je používateľ informovaný, táto hodnota je zobrazená na základnej ploche aplikácie.

Osmo sa dodáva s nezvyčajným nabíjacím káblom – USB/3,5 mm konektor a nabíjanie týmto spôsobom trvá približne hodinu a štvrť. Sieťovou nabíjačkou nabijete batériu za 45 minút, tá sa kupuje samostatne. Ak sa chcete veľa „hrať“, odporúčame dokúpiť náhradné batérie.

DJI podstavec, ktorý nám viackrát pomohol spraviť zaujímavý statický záber

V základnom balení nájdete Osmo Mobile, jednu batériu, nabíjací USB kábel, šnúrku na zápästie, mäkký látkový obal a návod. My sme mali navyše sieťovú nabíjačku, náhradnú batériu, podstavec a tvrdené DJI puzdro s popruhom na rameno, ktoré odoláva aj nárazom.

Verdikt

DJI Osmo Mobile poskytuje stabilizáciu videa na vysokej úrovni. Stretli sme sa aj s takými názormi, že sa s optickou stabilizáciou v telefóne (OIS) „nemajú radi“, to sme však nezaznamenali a výsledné zábery boli takmer vždy plynulé.

Treba však dávať pozor na limity gimbalu a na plynulosť pohybu s joystickom. Ten má síce nastavenia rýchlosti, ale v konečnom dôsledku je len taký jemný, ako používateľov prst.

Občas sme postrehli mierne zadrhávanie spodného ramena, čo je vo videu vidieť, ale nebolo to často. Osmo sme dlhšiu dobu aktívne používali, vytvárali sme rôzne zábery a taktiež sme s ním cestovali. Jeho funkčnosť a režimy dávajú zmysel, nie však pre každého.

Keby mal lepšiu aplikáciu, bol by takmer dokonalý. Pre niekoho môže byť nevýhodou cena, ktorá je spomedzi obdobných zariadení najvyššia. Kompenzuje to však funkčnosť, jednoduchosť a množstvo príslušenstva.

Cena: 339 EUR
Zapožičal: www.drony.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE