Na výstave CES 2019 nechýba ani spoločnosť DJI, ktorá tu predstavila nový ovládač pre kompaktné drony Mavic 2 Pro a Zoom.

Novinka vyniká v tom, že má integrovaný 5,5“ dotykový displej. Takýto ovládač bol doposiaľ devízou vyšších modelových rád, presnejšie modelu Phantom 4 Pro Plus. Samozrejme, aj k iným ovládačom od DJI sa dá pripojiť displej (napr. – CrystalSky), ale to už nejde o jeden kus. Zo skúseností môžeme povedať, že takéto riešenie je podstatne pohodlnejšie a lepšie ako klasická kombinácia: ovládač + smartfón. Samozrejme, záleží aj od toho, ako často s dronom lietate a čo má byť výsledkom vášho lietania.

Novinka je základnou konštrukciou veľmi podobná klasickému ovládaču, akurát tento je viac natiahnutý. Ovládacie prvky zostali zachované, vrátane odnímateľných páčok, čo chválime. Rozšírili sa však možnosti „drôtovej“ konektivity. Keďže miesta je dostatok, tak pribudol klasický HDMI port (podpora 4K H.264/H.265), slot pre microSD kartu a zachovaný zostal aj USB-C (v spodnej časti) a USB-A port. Novinkou je integrovaný reproduktor a mikrofón, vďaka čomu môže byť živé vysielanie obrazu z dronu na sociálne siete obohatené o váš komentár.

Ovládač má integrovaný 5,5“ dotykový LCD displej s rozlíšením 1080p. Tento displej je extra jasný, čo oceníte najmä pri práci na priamom slnku. Produkuje približne 2-násobný jas oproti bežným smartfónom – až 1000 cd/m2. S dronom komunikuje, resp. prenáša obraz prostredníctvom technológie OcuSync 2.0 (Full HD). Samozrejmosťou je možnosť prepínania frekvencií medzi 2,4 a 5 GHz, čo znižuje vplyv prostredia na dosah a kvalitu prenosu. Vďaka moderným technológiám je možné prenášať obraz až na vzdialenosť 8 km, čo je viac než dosť.

V samotnom základe funguje ovládač na systéme Android, vďaka čomu je možné využívať, resp. sťahovať aplikácie tretích strán. V základe sú predinštalované tie najpotrebnejšie aplikácie, teda DJI GO4, DJI Pilot a novinkou je SkyTalk (vylepšené živé vysielanie na sociálne siete). Aplikácia DJI GO 4 dostala aj novú funkciu – Go Share, vďaka ktorej si veľmi jednoducho prenesiete súbory z ovládača do smartfónu, samozrejme, bezdrôtovo.

Dôležitá je aj výdrž. Ovládač má integrovanú batériu s kapacitou 5000 mAh, ktorá by mala podľa výrobcu vydržať až 2,5 hodiny, čo znamená iba sporadické nabíjanie. Samotný ovládač je z časti odolný a batéria by mala bez problémov vydržať teploty od -20 do + 40°C. Na záver ešte dodajme, že v blízkej budúcnosti by mal byť tento ovládač kompatibilný aj so zariadením DJI Mavic 2 Enterprise.

Cena: 649 Eur

Dostupnosť: od 8 januára

Zdroj: www.dji.com

Prečítajte si aj:

DJI Osmo Pocket: Mini stabilizátor so 4K kamerou, ktorý vám vyrazí dych

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE