Spoločnosť DJI predstavila novú kameru pre drony – Zenmuse Z3, ktorá okrem špičkového podania obrazu, disponuje optickým zoomom.

Nová kamera DJI Zenmuse Z3 váži 262 gramov, má 1/2,3 palcový snímač Sony s rozlíšením 12 MPx. Nahráva video až v 4K rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu. No okrem toho má táto kamera oproti predchodcom optický zoom. Presne 7 ×, kombinujúci 3,5 × optický zoom a 2 × digitálny zoom, pričom vytvára bezstratové ekvivalentné ohnisko 22 ÷ 77 mm. Výhodou je podpora formátu Adobe DNG RAW, ktorý ponúka pokročilé úpravy obrazu. Pre zaistenie stability a jemných pohybov, je kamera postavená na špeciálnom držiaku „gimbale“ s motorčekmi.

 

Podrobné špecifikácie DJI Zenmuse Z3 nájdete TU.

Zenmuse Z3 je kompatibilná s DJI dronmi Inspire 1, Matrice 100 a 600. Na prenos obrazu využíva zariadenie DJI LightBrige a LightBrige2, ktoré ako uvádza výrobca, dokáže prenášať živé HD video až na vzdialenosť 5 km. Spoločnosť DJI vidí využitie tejto kamery najmä v oblasti priemyslu, prieskumu, záchranných zložiek a pod.

dji_lightbridge_2_nowat

Ovládač + zariadenie lightbridge 2 na prenos obrazu

Kamera je ovládaná cez aplikáciu DJI GO, ktorá slúži na zobrazenie, zachytenie obrazu a riadenie kamery. Samozrejmosťou je zmena parametrov kamery podľa potrieb a ovládanie zoomu. Zoom je rovnako možné ovládať aj cez špeciálne tlačidlá na diaľkovom ovládači.

DJI GO aplikácia_nowat

Prostredie aplikácie DJI GO

DJI senior product manager Paul Pan hovorí, že ak používate dron na sledovanie alebo prieskum oblastí a objektov, tak potom jediná možnosť, ako vidieť viac, je priblížiť sa k nim s dronom fyzicky. A teraz, dodal, „Piloti dronov, ktorí takéto prieskumy a pátracie akcie vykonávajú, môžu dodržiavať bezpečný odstup, no pritom stále vytvárať ostré a detailné fotografie, či videá.

Zenmuse Z3 dron_nowat

DJI Zenmuse Z3 + Dron DJI Matrice 100

Avšak, DJI nie je prvou spoločnosťou, ktorá ponúka dron obsahujúci kameru s optickým zoomom. Napríklad Aeryon HDZoom30, ponúka až 30 násobný optický zoom, ale aj napriek tomu je DJI stále najväčším hráčom na trhu v oblasti výroby a vývoja dronov. Neustále rozširuje svoj sortiment produktov a má mnohých spokojných zákazníkov v profesionálnej, ale aj civilnej oblasti. No tiež je dobré sa zamyslieť, že stále bežnejšie vybavenie dronu, ako je táto kamera, zvyšuje obavy z neoprávneného narúšania súkromia.

Aeryon-HDZoom30_nowat

Kamera pre drony s 30 × optickým zoomom – Aeryon HDZoom30

Cena kamery je 899 dolárov, čo je v prepočte 805,77 eur.

Zdroj : www.dji.com

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE