Telefón Galaxy Note9 zavelil do boja s čoraz silnejšou konkurenciou s poriadnymi zbraňami. My sme ho používali ako hlavný komunikačný nástroj viac ako mesiac a konštatujeme, že je to výborný pomocník hlavne na prácu.

Jeho hlavnou prednosťou oproti konkurencii je práve to dotykové pero, ktoré má Samsung v telefóne ako jediný. Ním sa totiž robia poznámky jednoducho a rýchlo. Reálne niet rýchlejšieho spôsobu ako si uložiť napr. telefónne číslo, ktoré vám niekto diktuje do telefónu tak, že si ho napíšete na displej a potom prenesiete do zoznamu.

Note9 vs. Note8

V čom sa však Note9 odlišuje od predchádzajúcich verzií Note? Predovšetkým Note9 má 4000 mAh batériu a telefón nám takto vydržal pracovať celý deň a ráno mal ešte tak 18 ÷ 20 % batérie. Na celodenné používanie pritom nemusíte používať žiadne softvérové triky na predĺženie doby výdrže. V predchádzajúcej verzii Note8 bola batéria 3300 mAh, a to bolo na celý deň málo. Batéria v Note9 prechádza pri výrobe telefónu 8-krokovým kontrolným postupom a na jej kvalitu a bezpečnosť sa môžete 100 % spoľahnúť.

Ďalej má Note9 väčší displej, čo je fajn na vaše poznámky. Jeho uhlopriečka má úctyhodných 6,4 palca a je to zatiaľ najväčší telefón z rodu Note (Note8 mal 6,3 palca). Je to samozrejme SuperAMOLED displej a veľmi dobre zobrazuje farby. Jeho rozlíšenie je 2960 × 1440, hustota bodov 516 ppi. Pritom v ruke sa dá Note9 držať celom pohodlne, v podstate tu necítite rozdiel voči Note8. Jas displeja je o 27 % vyšší a má o 32 % lepší kontrastný pomer, než tomu bolo u Note8. Pomer strán je 18,5 : 9, čo je dnes štandard. Rozmerovo je Note9 mierne širší a kratší ako Note8, hmotnosť sa zvýšila na 201 gramov. Telefón sme pokojne nosili v zadnom vrecku na rifliach, žiadne stopy to na telefóne nezanechalo.

Pomocou dotykového pera si rýchlo zapíšete poznámku

Pamäťová kapacita

A keď sme už u toho zväčšovania. Note9 je prvým telefónom, ktorý dosiahol celkovú pamäťovú kapacitu 1 TB. Existuje totiž jeho 512 GB verzia a tiež tento telefón podporuje microSD karty s kapacitou 512 GB. Mimochodom, karty s takouto kapacitou EVO Plus od firmy Samsung práve dorazili do obchodov na Slovensku. 1 TB pamäťového priestoru je pritom viac ako má väčšina súčasných notebookov. Kapacita RAM je 6 GB, existuje aj 8 GB vyhotovenie. Note9 je tak telefón, pri ktorom pamäťový priestor asi nevyčerpáte. Minulosťou je odinštalovanie hier, odstraňovanie videozáznamov, prerieďovanie fotiek a pod. Naopak, je to miesto, kde si uschováte objemné 4K videá bez kompromisu. Pozor na to, že nie celá kapacita ukladacieho priestoru je pre vás k dispozícii. Prvé zavedenie čistého operačného systému a výrobcom dodaných aplikácií zhltne minimálne 19 GB pamäte.

Na test sme mali verziu 512 GB vo verzii DualSIM. V prípade Note9 si musíte vybrať, či chcete dve SIM alebo jednu SIM a jednu microSD kartu. Note9 sme tiež spárovali s hodinkami Galaxy Watch.

Kamery a rozpoznávanie scény

Zadná kamera je o chĺpok lepšia ako tá z Galaxy S9/S9 Plus a oveľa lepšia ako u Note8. Vzadu sú tak dva fotoaparáty s rozlíšením 12 Mpx. Note9 dokáže zaznamenať aj super spomalené videá s opakovacou frekvenciou 960 fps a softvér vám pomôže pri správnom načasovaní okamihu, ktorý chcete zaznamenať spomalene (na rozdiel od Sony Xperia XZ3).

Objektívy vzadu sú dva – širokouhlý a teleobjektív. Vylepšený je softvér na rozpoznávanie typu fotenej scény, na výber je z 20 možností ako sú západy slnka, kvety, jedlo, vtáky, text… Note9 si veľmi dobre poradí s fotkami pri nízkej úrovni svetla. Voči S9 sme vo fotkách našli o niečo viac detailov. S výhodou využijete dvojitú clonu hlavného fotoaparátu s automatickým prispôsobením (f/1.5 a f/2.4). A dosiahnete s ním aj krásne rozostreté pozadie.

Druhý zadný objektív fotoaparátu je určený na dvojnásobný optický zoom. Je to určite lepšie riešenie ako digitálny zoom. Sekundárna zadná kamera má clonu pevne nastavenú na f/2.4 a podobne ako hlavný objektív má aj optickú stabilizáciu obrazu (OIS).

Predný fotoaparát na Note9 má rozlíšenie 8 Mpx a konečne obsahuje aj automatické zaostrovanie. Vhod príde aj rozpoznanie žmurknutia, rozmazania obrazu, prípadne presvetlenia. Rovnako vám telefón dá najavo, ak máte špinavý objektív fotoaparátu. Aplikácia fotoaparát vás tiež upozorní, že máte v zábere prst či osoba sa pri fotení pohla alebo je celá fotená scéna rozmazaná. A toto funguje naozaj dobre. S Note9 je tak z veľkej časti koniec nepodareným záberom. Celkovo za nevýhodu považujeme to, že Note9 zatiaľ nenatáča poriadne 4K HDR video.

Note9 dostal ako prvý z rodu Note stereofónne reproduktory, rovnako ako je to už u Galaxy S9 a S9 Plus.

Prečítajte si aj:

8 trikov ako urobiť super fotku či video na Samsung Galaxy Note 9

10 najlepších vecí na Samsung Galaxy Note9

Hlavné vylepšenie je v dotykovom pere

Hlavné zlepšenie Note9 je vylepšené pero S Pen, ktoré je teraz na diaľku k telefónu pripojené cez Bluetooth. Môžete ho tak používať ako diaľkový ovládač, a to do vzdialenosti okolo 10 metrov.

(Note9-Global-launch-event_main_5 – Pero S Pen umožňuje na diaľku ovládať fotoaparát)

Najčastejšie sa bude pero používať ako diaľkový ovládač na fotoaparát. Pritom držíte S pen v ruke, máte zapnutú aplikáciu fotoaparát a potlačíte tlačidlo na pere. Fotografia sa následne zrealizuje. Pri fotení selfie zadnou kamerou vám dôrazne odporúčame použiť statív, lebo Note9 vám určite nebude stabilne stáť v optimálnej polohe. Na zakrivenom displeji má totiž tenké hrany, ľahko sa zošmykne a nechať vymieňať jeho prasknutý displej určite nechcete. Inak Note9 celkom vydrží pády na zem.

Celkovo je podľa našich skúšok fotenie s perom S Pen oveľa praktickejšie ako nastavovať časovač či mávať rukami pred objektívom. Jedným stlačením tlačidla takto realizujete fotografiu, dvoma prepínate medzi prednou a zadnou kamerou.

Note9 je však telefón na prácu a vyššiu efektivitu a môžete ho použiť aj na prezentáciu. Pritom ho používate ako diaľkový ovládač na výmenu slidov v PowerPointe. Aj smerom dopredu, aj dozadu.

Z Note9 si urobíte nástroj na prezentáciu aj s diaľkovým ovládaním

V tomto prípade si ale treba dať pozor na to, že pero má obmedzenú výdrž na batériu, a to na asi 30 minút alebo 200 kliknutí. Potom ho treba na zhruba 40 sekúnd umiestniť do telefónu a je znova plne nabité. Inak písať poznámky na displeji môžete aj s vybitým perom, bez nabitej batérie nefungujú len jeho funkcie na diaľkové ovládanie.

Okrem fotenia a prezentácií sa S Pen dá použiť na pohyb pri prehrávaní hudby medzi skladbami, rovnako pohyb vo fotogalérii a vývojári dostali všetky nástroje na to, aby pre pero vyvinuli vlastné aplikácie.

Dizajnovo najlepšie vyzerá žlté pero, ktoré je súčasťou modrého Note9 (Ocean Blue) a týmto perom aj efektne píšete žltou farbou po displeji.

Okrem písania poznámok môžete využiť ďalšie funkcie Air Command – popisovať snímky obrazovky, prekladať texty napr. z angličtiny do slovenčiny, posielať živé správy napr. cez SMS niekomu, kto má len obyčajný telefón. Všetky perom písané poznámky sa ukladajú do Samsung Cloudu, a tak sa vám zachovajú aj pri prechode na iný model.

Dotykové pero sa dá použiť aj ako diaľkové ovládanie fotoaparátu

Dex ako virtuálny desktop

Kapacitu pamäte RAM 6 GB dobre využijete v prípade virtualizácie desktopu, známej ako Dex. Tentoraz už na to nepotrebujete špecializovanú dokovaciu stanicu, stačí len jednoduchý kábel USB-C – HDMI a na pripojenej veľkej obrazovke zrazu máte prostredie, ktoré pripomína Windows 10. A to nielen vzhľadom, ale aj ovládaním, dokonca tu funguje aj väčšina často používaných skratiek z Windows 10.

Mechanickú dokovaciu stanicu Dex Station stále môžete použiť aj v prípade Note9, pričom získate ďalšie prepojovacie porty. Zážitok z Dex na Note9 je ale lepší, než tomu bolo v prípade Note8. Plochu displeja môžete pritom dobre použiť ako myš alebo aj klávesnicu. Na písanie dlhších textov to však chce mechanickú Bluetooth klávesnicu.

Note 9 môžete vďaka DEX použiť skoro ako notebook

Rýchle nabíjanie a rýchle bezdrôtové nabíjanie

Batériu v Note9 sme už chválili a zaslúžene. Pri našom teste sme na Note9 prehrávali video s vysokým rozlíšením počas 90 minút a kapacita batérie poklesla zo 100 % na 88 %, čo je veľmi slušný výsledok. Rovnako oceňujeme bezdrôtové nabíjanie a rýchle nabíjanie pomocou dodávaného USB-C kábla a rýchlej nabíjačky. Keď máte povedzme 10 minút čas na nabitie telefónu s touto nabíjačkou, dá vám to energiu na niekoľko hodín práce. Z vybitého stavu sme za 15 minút nabili batériu na 17 %, za hodinu na 70 % a plné nabitie 100 % sme dosiahli po hodine a 49 minútach. Je to rýchle nabíjanie, ale nie je to úplne najrýchlejšie nabíjanie na súčasnom trhu.

Snímač odtlačkov prstov

Snímač odtlačkov prstov je už umiestnený správne – v zadnej časti telefónu, v strede a pod hlavným objektívom, aby ste zbytočne nechytali sklíčko kamery ako tomu často bolo na Note8. Snímač by však mohol byť väčší. A bez mechanického tlačidla pre Bixby by sme sa celkom obišli. Skener odtlačkov prstov slúži napr. na odblokovanie telefónu, pritom súčasne môžete na odblokovanie použiť aj rozpoznávanie tváre alebo snímač očnej sietnice.

Snímač odtlačku prsta je konečne na správnom mieste

Ďalšie vlastnosti

Konektor Jack 3,5 mm zostal našťastie zachovaný, môžete ho použiť pre slúchadlá aj mikrofón. Telefón má stupeň krytia IP68 a toto krytie platí aj pre pero a aj pre telefón s perom vytiahnutým z tela. To je veľmi praktické. Procesorom je Samsung Exynos 9810 a jeho vysoký grafický výkon výrobca demonštruje na tom, že si môžete plynulo zahrať náročnú hru Fortnite.

Operačným systémom je Android Oreo 8.1.0, čakáme na aktualizáciu na najnovší Android Pie. Samsung Experience 9.5 je vylepšený s jednoduchým ovládaním. O digitálnom asistentovi Bixby zatiaľ nie je prečo reálne uvažovať, ak bude vedieť po česky/slovensky, potom sa k nemu vrátime. Ak by ste chceli naozaj digitálneho asistenta, je tu stále ešte múdrejší Google AI. A rovnako, ak chcete, sú tu vylepšené AR Emoji vrátane spolupráce s Disney.

Verdikt

Samsung Galaxy Note 9 je asi najlepší smartfón určený na prácu s maximálnou produktivitou. Dôvodom tohto tvrdenia je už reálne použiteľný systém Dex, vynikajúci 6,4-palcový displej a samotné pero na rýchle poznámky a diaľkové ovládanie. Rovnako oceňujeme 4000 mAh batériu a tiež celkovú pamäťovú kapacitu 1 TB. Note9 začína byť reálne použiteľný ako náhrada za notebook. Pripočítajte k tomu jeden z najlepších fotoaparátov na trhu a prídete na to, že jeho cena je v dnešnom svete adekvátna. Hlavne ak ho porovnáte s konkurenciou vo svete iOS, ale pomaly aj Android zariadení.

Ak by sme si mali vybrať jedinú vlastnosť, prečo ísť do Note9, tak by to bolo pero a tvorivosť, akú vám v tejto verzii prináša.

Viac o Samsung Galaxy Note 9

8 trikov ako urobiť super fotku či video na Samsung Galaxy Note 9

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.