NVIDIA pozvala animátorov z Českej republiky, Poľska a Rumunska, aby vytvorili videá, ktoré oživia ikonické pamiatky ich domovských krajín.

Poľsko reprezentuje ikonický Starý žeriav v historickom prístave v Gdansku, Rumunsko zastupuje budova Zväzu rumunských architektov. V Českej republike padla voľba na jednu z najznámejších európskych pamiatok – Pražský orloj ako staromestské hodiny zo začiatku 15. storočia.

Jeho dizajn teraz navrhol dizajnér Dalibor Cee. Inšpiroval sa návrhmi, ktoré vytvára umelá inteligencia. V 3D programe Blender necháva Dalibor postupne vynárať zlaté a krištáľové prvky z ciferníkov pražskej pamiatky a točí ich v predstavení plnom svetelných hier a odrazov.

Zdroj: NVIDIA
Animácia Orloja v prostredí NVIDIA Studio

Všetko sa odvíja od záberov z niekoľkých kamier, ale podľa autora môže dnes podobné zábery získať aj na smartfóne takmer každý. Program Blender je k dispozícii zadarmo a tak si to môžete vyskúšať aj vy. .

Výkon poskytuje aj prenosný počítač

Vytváranie efektov z filmov je veľmi náročné na výpočtový výkon a spája sa s dlhým časom vykresľovania a prácou na výkonných stolových pracovných staniciach.

Výkon grafických grafických kariet sa však mení a tieto veci sú už dostupné pre veľa ľudí. Jednou z platforiem, ktoré uľahčujú prácu tvorcom obsahu je NVIDIA Studio. Táto platforma pritom spája nielen pracovné stanice, ale aj moderné notebooky a ovládače optimalizované špeciálne na 3D tvorbu, strih videa a podobné činnosti. Dalibor tak použil notebook ASUS ProArt na vytvorenie futuristickej vízie staromestských hodín.

Zdroj: NVIDIA
Notebook ASUS ProArt pri náročnej 3D animácii

Dobrou správou pre ľudí je, že mnohé z týchto výhod sú dostupné aj pre majiteľov grafických kariet GeForce RTX, ktoré sú obľúbené medzi hráčmi.

Tri originálne vízie ikonických pamiatok

3D animátori z ostatných dvoch krajín tiež pracovali s podobným vybavením a programom Blender. V Poľsku Dawid „Graffit“ Herda vsadil na spojenie historickej a modernej architektúry slávneho prístavného mesta, zatiaľ čo v Rumunsku Robert „Eurosadboy“ Lazăr nechal zo strechy budovy do vesmíru stúpať futuristický výťah. Výsledkom je spojenie tvorivých vízií troch umelcov z rôznych častí Európy, ktorí originálnym spôsobom predstavujú históriu svojich krajín.

Zdroje: NVIDIA

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.