Prvý iPhone je cenným zberateľským artiklom, ale musí byť nerozbalený.

Úplne prvý iPhone z roku 2007 nemal žiadne číselné označenie, bol to proste iPhone. Hoci sa mu v čase jeho predstavenia smiali, stal sa predajným hitom a nastolil vládu smartfónov tak, ako ich poznáme dnes.

Táto prvá generácia sa u nás nepredávala (až tá druhá, ktorou bol iPhone 3G), takže v bazároch sa s ňou príliš nestretneme. V zahraničí ale nejde o žiadnu vzácnosť a dá sa zohnať aj za pár desiatok eur či dolárov.

Úplne iná situácia však nastáva, ak ide o iPhone v pôvodnom, nerozbalenom balení. Dva takéto kusy sa v aukcii predali za ceny približujúce sa k 40 000 dolárom a teraz šiel do dražby ďalší. Ponúka ho aukčná spoločnosť LCG Auctions za vyvolávaciu cenu 2500 dolárov a očakáva sa, že by sa mohol predať až za 50 000 dolárov. Keďže pôvodná cena tohto telefónu bola 499 dolárov, po 16 rokoch ide o celkom dobré zhodnotenie.

Pochopiteľne, parametre tohto jablčného telefónu dnes už vyznievajú celkom úsmevne. Mal 3,5-palcový displej (čo bol vtedy nadpriemer) s rozlíšením 480 x 320 pixelov, maximálne 16 GB úložisko a 2 Mpx hlavný fotoaparát, ktorý mal navyše pevné zaostrenie. Aj na tú dobu šlo o slabšiu kameru.

Chýbalo tiež 3G pripojenie a možnosť hlasovej turn-by-turn navigácie, ktorú mali vtedy už výborne zvládnutú napríklad Nokie so Symbianom. Všetky nedostatky ale postupne nové generácie iPhone zmazávali.

V každom prípade je trochu zvláštne, aké peniaze sú ľudia ochotní vynaložiť na 16 rokov starý telefón, ktorému cenu astronomicky zvyšuje iba to, že nikdy nebol rozbalený. A už zrejme ani nikdy nebude, keďže práve preto sa z neho stal zberateľský kúsok.

Zdroj: AppleInsider.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.