Uvidíme, čo to presne bude znamenať.

Huawei už od mája 2019 čelí obmedzeniam zo strany USA. Pred rokom sa musel vysporiadať s odstrihnutím od spolupráce s Googlom, čo v praxi znamená, že začal výrazne zlepšovať vlastný ekosystém mobilných služieb Huawei a budovať svoj obchod s aplikáciami, Huawei AppGallery.

Od mája 2020 však musí čínsky výrobca riešiť ďalšie problémy. USA vydalo nariadenie, ktoré zakazuje dodávateľom komponentov obchodovať s Huawei, pokiaľ v procese výroby využívajú technológie z USA. V praxi to znamená, že Huawei musel prerušiť výrobu vlastných procesorov Kirin a že jeho dvorní dodávatelia musia získať povolenie americkej vlády, aby mohli pokračovať v obchodovaní.

Najnovšie správy portálu Financial Times však tvrdia, že vláda USA začala udeľovať firmám povolenia a tie tak budú môcť dodávať komponenty pre Huawei. Jedinou podmienkou je, aby sa nedali využiť v rámci 5G infraštruktúry, ktorú Huawei takisto vyvíja.

Uvidíme, ako sa tieto povolenia pretavia do praxe. Nie je známe, či Huawei bude môcť opäť vyrábať svoje procesory Kirin, avšak nové povolenia by mali znamenať, že čínsky výrobca bude môcť prinajhoršom nakupovať procesory od Qualcommu. Takisto sa objavili správy, podľa ktorých môže Huawei aj naďalej kupovať OLED panely od Samsung Display.

Portál Android Authority upozornil aj na fakt, že Huawei môže pokračovať v obchodovaní s firmami Sony a Omnivision a kupovať od nich senzory, ktoré sú dôležitým základom fotografických modulov. Huawei využíva vo svojich vlajkových lodiach špeciálne RYYB moduly, ktoré zatiaľ nevyužíva žiaden iný výrobca a ktoré umožňujú zachytiť viac svetla v porovnaní s tradičnými RGB senzormi.

Uvidíme teda, ako sa táto situácia vyvinie a aké komponenty nájdeme v smartfónoch od Huawei v roku 2021 – nielen vo vlajkových lodiach, ale aj v modeloch strednej triedy.

Zdroj: Financial Times, Android Authority

Prečítajte si aj:

Huawei Mate 40 Pro: Fotoaparát a vylepšená videokamera do vrecka (RECENZIA a VIDEO)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit