Huawei prináša ďalšiu várku inovácií do sveta smartfónov.

Keď som pred necelými 7 mesiacmi testoval model Huawei P40 Pro, v rámci recenzie som mu dal prívlastok Fotoaparát a videokamera do vrecka. Pri pohľade na názov tohto článku je zrejmé, aké vylepšenia prináša Mate 40 Pro. Pozrime sa však na novú vlajkovú loď čínskeho výrobcu pekne postupne.

Mate 40 Pro z hľadiska dizajnu kombinuje prvky modelu P40 Pro a svojho priameho predchodcu, Mate 30 Pro. Huawei zachoval výrazné zaoblenie displeja na úrovni 88°, s ktorým prišiel pred rokom Mate 30 Pro. Selfie kamera však pripomína model P40 Pro, takže ak sa nezameriate na zahnutie displeja, dve tohtoročné vlajkové lode od Huawei budete mať možnože problém rozlíšiť na prvý pohľad.

Pozrite si videorecenziu na Huawei Mate 40 Pro. Zábery z večernej a dennej Bratislavy začínajú v čase 8:51

Zadná strana si zachováva ikonický dizajn radu Mate, ktorý sa mierne mení každý rok. Mate 20 Pro prišiel so štvoritým zadný fotoaparátom, ktorý bol symetricky umiestnený v hornej časti chrbta, v strede. Mate 30 Pro následne upravil tento dizajn do okrúhleho tvaru a Mate 40 Pro presúva fotoaparáty na samotný kruh. Vyzerá to pekne a v porovnaní s ostatnými telefónmi na trhu aj jedinečne.

Mate 40 Pro som testoval v striebornej verzii, tá však v sebe skrýva viacero ďalších farieb. Uvidíte ich, keď sa budete s telefónom hrať pod slnečným či iným svetlom. Spracovanie striebornej farby je matné a hoci je chrbát zo skla, telefón sa mi v ruke nešmýkal.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

Návrat bočných tlačidiel aj stereo reproduktorov

Bočná hrana obsahuje napájacie tlačidlo a do výbavy sa vrátili aj hardvérové tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Tie v prípade Mate 30 Pro chýbali. Potešilo ma tiež zakomponovanie dvoch plnohodnotných reproduktorov do hornej a spodnej hrany. Na reprodukcii zvuku je to okamžite počuť a je špičková. Ak si zoberiete tento telefón na chatu, tak nebudete potrebovať ani externý Bluetooth reproduktor – dobrú diskotéku zabezpečí aj samotný telefón. Stereo reprodukciu a kvalitu zvuku som ocenil aj pri sledovaní videa.

6,7-palcový OLED displej ponúka rozlíšenie 1344 × 2772 pixelov. K dispozícii je aj nižšie rozlíšenie, resp. funkcia, ktorá mení rozlíšenie podľa vašej aktuálnej aktivity. Dynamicky sa mení aj obnovovacia frekvencia, ktorá je na úrovni 60 alebo 90 Hz. Automatické prepínanie rozlíšenia a frekvencie si môžete vypnúť a zvoliť si preferované nastavenie.

Rovnako si môžete prispôsobiť nastavenie displeja v jednotlivých aplikáciách – či majú aplikácie naplno využívať celú plochu aj so zaoblenými hranami alebo nie. Toto nastavenie môže pomôcť v prípade, že by ste generovali nechcené dotyky na hranách zaobleného displeja. Osobne som však počas dvojtýždňového používania telefónu nespravil žiaden nechcený dotyk.

Displej je špičkovej kvality, podporuje aj HDR10. Bohužiaľ, Netflix si pozriete iba v SD kvalite, takže potenciál displeja naplno využijete pri sledovaní lokálneho HDR obsahu alebo pri sledovaní YouTube videí cez aplikáciu YouTube Vanced. Chválim zobrazenie farieb aj vysoký maximálny jas.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

Nárast výkonu aj rýchlosti nabíjania

Huawei Mate 40 Pro poháňa procesor Kirin 9000. Je vyrábaný 5 nm výrobným procesom a v porovnaní s Kirinom 990 ponúka vyšší výkon a lepšiu energetickú efektivitu. Takisto obsahuje zabudovaný 5G modem. Telefón som testoval v konfigurácii s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom a v AnTuTu som nameral takmer 650-tisíc bodov v režime výkonu.

Batéria má kapacitu 4400 mAh, pričom Huawei zrýchlil káblové nabíjanie na 66 W a bezdrôtové na výkon 50 W. Úplné nabitie trvá necelých 40 minút, z 10% na 60% sa nový Mate nabil v priebehu 15 minút. Telefón som nabíjal raz za 24 hodín, obvykle som dosiahol aktívne používanie na úrovni 4 až 5 hodín a mal ešte dostatočnú rezervu energie. Pri zázname videa však bude kapacita klesať rýchlejšie ako pri bežnom používaní, na to treba myslieť.

Záznam videa spomínam kvôli tomu, že Mate 40 Pro prináša vylepšenia tzv. Cine senzora, ktorý sa využíva na fotenie ultraširokouhlých fotiek a je optimalizovaný aj na točenie videa. Na záznam videa môžete použiť aj ostatné fotoaparáty, avšak Cine senzor je na tento účel optimalizovaný a ponúka aj najvhodnejšie zorné pole. Ak chcete vidieť, ako vyzerá video natočené pomocou telefónu Mate 40 Pro, pozrite si moju videorecenziu, ktorá je súčasťou tohto článku.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Úvod, dizajn a výbava
2. strana: EMUI 11 a vylepšenia zadného fotoaparátu
3. strana: Stabilizácia videa, nové funkcie, čo si o Mate 40 Pro myslí kameraman
4. strana: Fotografie a video, ktoré som zhotovil pomocou Mate 40 Pro
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit