Slovenská pošta v predsviatočnom období zaznamenáva zvýšený záujem o poštové služby, či už posielanie listových zásielok alebo balíkov. Denne príjme pred Vianocami okolo 100 000 balíkových zásielok. Podiel na tom má aj nákup tovarov na internete, posielanie darčekov prostredníctvom pošty, ale aj stále pretrvávajúca tradícia Slovákov zasielania vianočných pozdravov.

Posielanie zásielok si tak nenechávajte na poslednú chvíľu. Prinášame prehľad dôležitých termínov na poslanie zásielok, aby určite stihli byť doručené do Vianoc.

Ideálnym spôsobom pre doručenie zásielky sú BalíkoBOXy, pretože sú dostupné 24 hodín 7 dní v týždni a môžete si kedykoľvek a bezkontaktne podľa svojich možností vybrať zásielku samostatne bez čakania. Aktuálne má Slovenská pošta 155 BalíkoBOXov po celom Slovensku.

Posielanie zásielok v rámci Slovenska

Odporúčaný posledný termín na poslanie pohľadnice či listu 2. triedy v rámci Slovenska, aby bol doručený pred Vianocami, je pondelok 19.12.2022, pre listy 1. triedy odporúčame najneskorší termín utorok 20.12.2022.

V prípade poslania balíkovej zásielky v rámci Slovenska je posledný termín utorok 20.12.2022, aby bol balík doručený do Vianoc. Môžete podať balík ako expres zásielku, ktorá príde adresátovi skôr ako balík poslaný štandardným spôsobom. Radšej na balík uveďte mobilné číslo adresáta zásielky, aby mohol doručovateľ adresáta vopred informovať o doručení zásielky. Zásielku môžete sledovať aj v mobilnej aplikácii.

Posielanie zásielok do/zo zahraničia

Posielanie zásielok do zahraničia trvá dlhšie, toto určite neodkladajte. Ak chcete posielať listy alebo balíky do zahraničia, odporúčame podať listové zásielky najneskôr v piatok 16. decembra a balíky najneskôr vo štvrtok 15. decembra pre krajiny Európskej únie. Zásielky do zámorských krajín a európskych krajín mimo EU odporúčame podať ešte vo väčšom predstihu. Pri zásielkach, ktoré obsahujú tovar treba počítať s dlhšou dobou colného prerokovania v krajine určenia ako obvykle.

V prípade, ak chcete posielať zásielky zo zahraničia, odporúčame vám aj vzhľadom na povinnosť colnej kontroly, doručiť zásielky (najmä balíky) na Slovensko minimálne 7 až 8 pracovných dní pred Štedrým dňom. Pokiaľ ide o listové zásielky, odporúčame doručiť ich minimálne 5 až 6 pracovných dní pred Štedrým dňom, podľa toho, či ide o dokumentáciu alebo tovar.

Zdroje: Slovenská pošta

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.