Viceprezident Radeon Technologies Group sa preriekol a prakticky potvrdil vývoj FreeSync technológie pre televízory.

FreeSync je open-source technológia variabilnej obnovovacej frekvencie, ktorú AMD stavia ako protipól pre proprietárnu technológiu Nvidia G-Sync. FreeSync aj G-Sync umožňujú grafickej karte komunikovať s displejom a dynamicky upravovať obnovovaciu frekvenciu podľa toho, koľko obrázkov za sekundu je grafická karta schopná zvládnuť. Technológia je špeciálne užitočná v prípade slabších GPU, keďže výsledkom je lepší zážitok z hrania bez trhania obrazovky a iných artefaktov v obraze.

Pri príležitosti prvých narodenín Radeon Technologies Group zaskočil redaktor Tom’s Hardware viceprezidenta skupiny Raja Koduriho s otázkou, či plánujú vyrábať televízory s podporou FreeSync. Koduri odpovedal: „Rozhodne spolupracujeme s celou komunitou výrobcov displejov na tom, aby sme dostali FreeSync na nové miesta. Myslím si, že je to niečo, s čim by sme mali pokračovať… to je všetko, čo momentálne môžem zdieľať na tému FreeSync TV.

Vhľadom na to, že AMD vyrába grafické čipy pre všetky hracie konzoly na trhu, by dávala technológia FreeSync v televízoroch zmysel. Okrem lepšieho zážitku z hrania by rozšírenie technológie v bežných televízoroch upevnilo pozíciu AMD ako dvorného dodávateľa čipov pre konzoly.

Zdroj: tomshardware.co.uk

Autor: Pavol Ondruška

Značky: