Podľa správ, ktoré priniesol Bloomberg, Apple pripravuje prihlásenie do nového iPhone 8 aj pomocou rozpoznanie podoby tváre.

Ako ďalší postup pri odblokovaní telefónu sa má u nového iPhone 8 objaviť aj rozpoznanie podoby tváre. Odomykanie pomocou odtlačku prsta Touch ID sa pritom objavilo po prvý krát v prípade iPhone 5S v roku 2013.

Kombinácia Touch ID a tlačidla Home v iPhone 8 je pritom už dlhodobo predmetom špekulácií. Viaceré správy hovoria o tom, že v prípade iPhone 8 bude tlačidlo Home ako aj snímač odtlačku prsta istým spôsobom integrované do samotného displeja. Ako už viete, Samsung v prípade Galaxy S8 predstavil tlačidlo Home s haptickou spätnou väzbou a dokáže tak naplno využiť plochu displeja. Galaxy S8 používa aj rozpoznanie tváre, ani samotný výrobca ho však nepovažuje za 100 % bezpečný, a preto sa tu použité rozpoznanie tváre nadá naviazať na služby ako je napr. Samsung Pay. Avšak rozpoznanie očnej dúhovky je považované v prípade Galaxy S8 za bezpečné, aj keď sa už objavili správy o jej prelomení

V prípade iPhone 8 by malo ísť o úplne nové rozpoznanie tváre, ktoré nie je možné oklamať kvalitnou fotografiou a tiež nie tvárou jednovaječného dvojčaťa. Podľa analytickej spoločnosti KGI má ísť o 3D snímanie podoby tváre. Potvrdzujú to aj správy, podľa ktorých Apple údajne nakúpil „tony 3D kamier“. Je však možné, že tieto nájdu využitie pri virtuálnej realite, ktorá sa tiež plánuje do nového iPhone 8.

Celkovo ale je zrejmé, že Apple hľadá pri príležitosti 10. výročia iPhone niečo, čo jasne vymedzí novo predstavený iPhone od predchádzajúcich generácií. Niečo také ako snímanie odtlačku kdekoľvek na displeji alebo fakt bezpečné rozpoznanie tváre fungujúce aj pri nedostatku svetla by to aj mohlo byť.

Ako to bude naozaj sa dozvieme v septembri.

Viac o dizajne iPhone 8

Uniknuté zdroje prezrádzajú „finálny“ dizajn iPhone 8 už aj v detailnom videu

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.