S touto myšlienkou sa zaoberáme už veľmi dlho, ale ten správny čas na test prišiel až teraz! Chýbal nám totiž finálny impulz, ktorým je nový iPad OS. iPad bol vždy výborným zariadením na hltanie multimediálneho obsahu, čo aj bola jeho podstata. Pritom poslúžil aj na jednoduchú prácu, ale určite sme ho nemohli považovať za 100 % pracovný nástroj.

Tento rok sa však veľa vecí zmenilo a Apple nám ukázal, že iPad už nebude iba na konzumáciu obsahu, ale aj na jeho tvorbu. Začiatkom roka bol predstavený úplne nový iPad OS, ktorý síce vychádza z mobilného iOS 13, ale ponúka množstvo pokročilých možností a noviniek. Tie ho predurčujú k tomu, aby postupne nahrádzal Macbook. No a presne toto bol ten moment, ktorý sme potrebovali, aby sme sa pustili do testovania. Do rúk sme zobrali 11” iPad Pro, nasadili originálne puzdro s klávesnicou, nainštalovali beta verziu iPad OS a pustili sa do optimalizácie, aby vyhovoval našim potrebám.

Do iPadu sme natiahli plnú iCloud zálohu, dodatočne stiahli potrebné aplikácie a začali s prácou. Prvé dni boli ťažké, nakoľko sme mali veľa vecí rozpracovaných na Macbooku a veľmi sa nám nedarilo s odhodlaním, že ich dokončíme na iPade Pro. Vďaka iCloudu, ktorý je podstatou Apple ekosystému a jeho možnostiam sa nám to postupom času podarilo, až sme sa ocitli vo fáze, ktorá umožňovala Macbook odložiť a začať naplno využívať iPad. Výhodou je, že sme tento test absolvovali s iPadom Pro, ktorý má USB-C konektor, vďaka ktorému sa nám pohodlne pracovalo s externými médiami a pod.

Prvé dni s iPadom boli celkom zvláštne. Macbook je pracovná lopata, na ktorej vykonávame vždy nejakú činnosť, pričom si bolo treba uvedomiť, že teraz je tou lopatou iPad.

Pred procesom prechodu si musíte uvedomiť, akú prácu vykonávate, koľko času pri nej strávite a aké dodatočné zariadenia používate. To sú fakty, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, či treba Macbook alebo iPad. V našom prípade prevažuje kancelárska práca (Word/Excel), práca s fotografiami/videom a napokon aj práca so sociálnymi médiami a rôznymi špecifickými aplikáciami.

Prvé, čo nám po prechode chýbalo bol trackpad. Ak ste zvyknutí na myš alebo skvelý trackpad, tak toto bude problém. K iPad OS síce pripojíte myš, ale softvérovo to nie je spracované tak, aby to bolo na prácu dobre použiteľné. Treba si jednoducho zvyknúť na to, že obsah presúvate a všetko ovládate dotykom. Ideálnym pomocníkom je Apple Pencil, teda ceruzka, ktorá vám bude reálne nápomocná.

Prvé pracovné nasadenie začalo písaním textov, čo je za pomoci Smart Keyboard Folio prekvapujúco pohodlné a na túto klávesnicu sme si veľmi rýchlo zvykli. Jej jedinou nevýhodou je, že nie je podsvietená. A my pracujeme aj večer a nie vždy môže byť zapnuté svetlo. Na písanie textov sme si zvykli rýchlo, dokonca aj v exteriéri/MHD na kolenách a pod. Trackpad nám však stále chýbal. Rýchly presun kurzora, gestá a pod., na to treba čas. Treba si uvedomiť aj fakt, že iPad sa síce pokúša nahradiť Macbook, ale jednotlivé aplikácie sú inak prispôsobené a na to treba iný postup práce. Ďalšou métou bol internetový prehliadač a jeho možnosti. Tu sme nenarazili takmer na žiadny problém. iPad OS zobrazuje v rámci Safari všetky stránky v ich plnej verzii, takže sa s nimi dá pekne pracovať, pričom ponúka dosť vymožeností a gest, ktoré na Macu nie sú.

iPad Pro je v mnohých ohľadoch skvelým nástrojom na rôznorodú prácu, nielen kancelársku, ale aj kreatívnu.

Treťou métou bola práca s externými médiami – externé disky a USB kľúče. iPad OS, ale aj iOS 13 dostali nové možnosti práce so súbormi a okrem toho, že je teraz možné cez Safari sťahovať súbory priamo do pamäte iPadu, tak k iPadu jednoducho pripojíte aj USB kľúč, externý disk alebo fotoaparát. Toto úspešnému prechodu veľmi napomáha. Ďalšia užitočná funkcia je možnosť pripojiť iPad cez apku súbory na domáci/firemný server a jednoducho pracovať s dátami.

Okrem bežnej kancelárskej práce musí iPad zvládať aj prácu s fotkami a videami. Retina displej je na túto disciplínu viac než dostačujúci a výkon ohromujúci. RAW fotografie načítava a spracúva iPad Pro rýchlejšie ako Macbook Pro 2015 a práca s videom je na tom veľmi podobne. Fotky už tradične dolaďujeme v Adobe Lightroom a na video môžeme odporučiť skvelú aplikáciu Lumafusion.

iPad aktuálne najviac ťaží z nového operačného systému, ktorý sa Applu podarilo spracovať tak, že v práci reálne funguje.

Zvyknúť si na nové pracovné postupy vyžaduje pretrpieť prvé dva – tri týždne. Väčšinu vecí budete spracúvať pomalšie ako na Macbooku, ale ak si ich osvojíte a správne skombinujete s možnosťami iPadu, tak získate výborný pracovný nástroj, ktorý síce dokáže Macbook nahradiť, ale určite nie na 100%. Je to tak 70-percentná náhrada, ktorá dáva mnohým používateľom zmysel, ale každému vyhovovať nebude. Na záver ešte dodajme, že ako náhrada nemusí slúžiť vyslovene iba iPad Pro, ale napr. aj výborný iPad Air 2019, ktorého recenziu nájdete na našom webe.

iPad Pro + Smart Keyboard Folio zapožičala spoločnosť: Alza.sk

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE