Samsung predstavil zariadenia, ktoré je možné upraviť podľa seba. Ukázal aj nové prepojené služby, predĺžená životnosť a udržateľné riešenia.

Na akcii Bespoke Home 2022 Samsung ukázal svoje domáce spotrebiče. Najväčšia pozornosť bola zameraná na vylepšené kuchynské aj iné spotrebiče v štýlových farbách, s najmodernejšími funkciami a luxusnou povrchovou úpravou. Novinkou sú práčky a sušičky Bespoke AI a séria kuchynských spotrebičov.

Ďalej je to nová rúra Bespoke s umelou inteligenciou, ktorá sa na trhu objaví v septembri. Rúru Bespoke je možné ovládať na diaľku pomocou mobilnej aplikácie SmartThings. Technológia AI Pro Cooking dokáže rozpoznať jednotlivé ingrediencie, optimalizovať podľa nich nastavenie jednotlivých parametrov, a navyše pripravované jedlo monitorovať, aby nebolo ani nedovarené, ani vysušené. Vďaka funkcii Dual Cook Steam sa používatelia môžu tešiť na zdravé varenie v pare aj bežné pečenie súčasne s oddelene nastavenými parametrami.

Funkcia Sense-to-Open umožňuje otvárať dvere rúry jednoduchým dotykom, takže sú dvierka dokonale ploché, žiadne držadlo nie je potrebné. Do série patrí aj umývačka a indukčná varná doska. Toto všetko bude k dispozícii v druhom polroku tohto roku.

Nové modely však zďaleka nenájdeme iba v kuchyni. Za pozornosť stoja napríklad práčky a sušičky Bespoke AI opäť s umelou inteligenciou. Na trh prídu v júli. Americká verzia práčky Bespoke AI má kapacitu až 0,15 kubického metra, čo sa bude hodiť vo veľkých rodinách a početných domácnostiach. Technológia AI OptiWash optimalizuje pranie a presne odmeriava vodu a pracie prostriedky podľa miery znečistenia, systém Auto Dispense zase pracie prostriedky do práčky automaticky vypúšťa.

Sušička Bespoke AI je zase vybavená funkciou AI Optimal Dry. Sleduje vlhkosť bielizne a inteligentne optimalizuje sušiace algoritmy. Automaticky tiež riadi dĺžku a teplotu sušenia, aby sa bielizeň zbytočne neprehrievala. Senzor Advanced Moisture Sensor deteguje zmeny vo vlhkosti bielizne aj vnútorného priestoru a upravuje teplotu aj dĺžku sušiaceho cyklu kvôli maximálnej účinnosti. Funkcia Smart Dial si pamätá obľúbené nastavenia používateľov, čo sa prania aj sušenia týka, a podľa toho ponúka automatické programy. S práčkou tvorí sušička optimálnu kombináciu – pranie a sušenie trvá vďaka funkciám Super Speed Washer a Super Speed Dry iba dve hodiny.

Na európsky trh sa práčka a sušička Bespoke AI dostanú s najnovšími úspornými technológiami a funkciami v základnej výbave.

Veľká pozornosť sa na predvádzacej akcii sústredila aj na dizajn jednotlivých výrobkov. Cieľom je možnosť prispôsobiť vzhľad a usporiadanie mnohých spotrebičov vlastným potrebám.

Inteligentnejšia a pohodlnejšia domácnosť

Prepojený zážitok s radom Bespoke sa neobmedzuje iba na ovládanie v mobilnej aplikácii. Používatelia si za pomoci umelej inteligencie sami vytvárajú na mieru šité a pohodlné domáce prostredie. Kvôli tomu Samsung tento rok v júni celosvetovo spúšťa systém SmartThings Home Life, do ktorého patrí šesť základných domácich činností a služieb: varenie, spotreba energie, starostlivosť o oblečenie, starostlivosť o domácich miláčikov, starostlivosť o kvalitu vzduchu a celková starostlivosť o domácnosť. V rámci systému SmartThings Home Life si budete môcť nastaviť automatizované koordinované postupy rôznych spotrebičov tak, aby viedli k spoločnému cieľu.

Technológia SmartThings bude taktiež hrať veľkú úlohu v partnerskom programe Samsungu a firmy ABB, ktorá sa špecializuje na integráciu riešení pre internet veci (IoT). Systém SmartThings bude slúžiť ako hlavné ovládacie centrum pre domáce spotrebiče, vykurovanie a klimatizácie spolupracujúce s produktmi ABB, ku ktorým patria napríklad inteligetné vypínače, nabíjačky elektromobilov a pod. Vďaka integrácii oboch technológií budete môcť pomocou SmartThings monitorovať nielen spotrebiče Samsungu, ale aj zariadenia ABB, čo možnosti celého ekosystému ešte rozšíri.

Udržateľnosť od začiatku do konca

Dôraz na ekológiu sa prejavuje už pri výrobe – Samsung sa snaží maximálne obmedziť kontamináciu pôdy odpadom z tovární, do ktorého patria aj sklenené úlomky. Okrem toho recyklujeme kvapalné materiály, napríklad odpadový olej alebo farby, ktoré je možné po spracovaní použiť ako palivo. Kórejské výrobné priestory, kde Samsung vyrába digitálne domáce spotrebiče, zvýšili mieru recyklácie priemyselného odpadu už v roku 2019 na 93 % a v roku 2021 toto číslo stúplo na 98 %.

Aj v logistike a preprave sa snažíme obmedziť nadmernú závislosť na prírodných zdrojoch. Používame ekologické baliace boxy, ktoré je možné následne v domácnostiach využívať na iné účely. Okrem toho si zákazníci namiesto papierových návodov môžu stiahnuť používateľské príručky v digitálnej podobe, stačí načítať QR kód.

Ďalšie udržateľné vlastnosti prichádzajú k slovu počas prevádzky. Chladničky Samsung využívajú kompresor Digital Inverter Compressor, v práčkach sa uplatňujú moderné technológie typu AI Ecobubble. Vďaka týmto moderným technológiám dokázal Samsung znížiť spotrebu elektrickej energie pri chladničkách s mrazničkami na dolnej strane medzi rokmi 2000 a 2020 o 67 % a pri bubnových práčkach v rokoch 2011 – 2020 o 53 %[

Pre udržateľnosť má obrovský význam aj správna likvidácia zariadenia po tom, čo jeho životnosť skončí.

Ďalšie informácie o nových modeloch radu Bespoke Home môžete získať v stánku Samsungu na veľtrhu EuroCucina na výstavisku Fiera Milano v talianskom Miláne.


Zdroje: Samsung Bespoke

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.