Tak na túto kameru sme sa tešili už dlhšie. 360° obraz je totiž minimálne za posledný pol rok celkom populárna téma a Samsung vytvára fakt dobrý ekosystém. Spojil sa preto s firmou Oculus, na MWC si pozval Marka Zuckerberga z Facebooku a priniesol okuliare Gear VR, do ktorých je možné umiestniť telefóny Galaxy S6, S6 edge, S6 edge +, S7 alebo S7 Edge. 

Gear 360_KV_HD_05_nowat

Hneď po vložení smartfónu do okuliarov máte k dispozícii obchod s aplikáciami, ale je tu aj špeciálna položka určená pre 360° videá a fotografie. A práve to je priestor, kde si môžete v okuliaroch pozrieť to, čo nakrútite cez kameru Gear 360. OK, tak ako je to naozaj? Sledujete ďalej.

Gear 360_Kamera_nowat

Gear 360 – čo naozaj dokáže a ako je navrhnutá?

Kamera Gear 360 naozaj dokáže nahrávať 360° obraz a robí to spojením obrazu dvoch kamier. Je vpredu aj vzadu vybavená dvomi objektívmi, pričom oba majú 15 MPx snímače. 360° videá tak môžete zachytiť vo vysokom rozlíšení (3840× 1920 bodov) a zároveň sa dajú realizovať až 30-MPx fotografie.

Gear360Tit2_nowat

Kamera má tvar tenisovej loptičky, v hornej časti je podsvietený displej a tlačidlo na spustenie nahrávania videa alebo fotografovanie. Tiež tu vidíte kapacitu batérie a ostávajúcu kapacitu pamäťovej karty. Kamera sa poháňa 1350  mAh vymeniteľnou batériou, nám batéria vydržala tak na 2,5 hodiny experimentovania.

Gear_360_front_nowat

Základ úspechu je mobilná aplikácia

So smartfónom je Gear 360 prepojená cez Bluetooth, inštalácia je v podstate jednoduchá. Stiahnete si aplikáciu Gear 360 Manager a postupujete podľa pokynov. Kamera má aj NFC snímač, postačí teda priblíženie kamery k smartfónu. Všetko funguje vtedy, ak máte novší Galaxy telefón, iné telefóny nie sú podporované.

 

Po spojení máte už obraz na mobile, pričom v ňom môžete pohybovať pomocou dotykov prstov alebo nahraté súbory (fotky alebo videá) si pozriete na okuliaroch Gear VR. Obraz sa nahráva na microSD kartu. Prostredie aplikácie Gear 360 Manager v mobile  vidíte na ďalšom obrázku.

Gear360-6

Aj pri videu si môžete vyberať viaceré parametre vrátane bielej, expozície a pod. Ako vidíte na obrázkoch, na hranách medzi jedným a druhým fotoaparátom je vidieť rozdiel. Na odstránení tohto efektu Samsung pracuje, zatiaľ jeho prejav veľmi závisí od typu scény, ktorú snímate. Najmenej sa prejavuje pri svetlých slnečných scénach v otvorenom priestranstve. Zaujímavé je, že keď potom tento obraz sledujete cez okuliare Gear VR, efekt spájania obrazu oboch kamier vidieť oveľa menej.

Naživo z MWC: Kamera Samsung Gear 360 chce zmeniť spôsob zachytávania a zdieľania

Ako to vyzerá, keď si necháte zobraziť panoramatický obraz, to vidíte na ďalšom obrázku. V strede je pritom záber z jednej kamery a po bokoch sú polovice z obrazu z druhej kamery.

Gear360-7

Živý obraz  zatiaľ len v smartfóne, nie však v okuliaroch

Živý obraz, ktorý ešte nemáte nahratý na SD karte môžete sledovať zatiaľ len na displeji mobilu, nevedeli sme ho dostať priamo do okuliarov. To, čo ale máte nahraté na SD karte uvidíte aj v okuliaroch. V nich sledujete obraz tak, že otáčate hlavou a obraz pritom máte pred sebou. Máte tak dojem, ako keby ste boli v inej realite – teda tam, kde je položená kamera. Obraz si na mobile môžete zobraziť aj v 360° podobe.

Gear360-8

Priamo v prostredí aplikácie si pritom môžete vyhotovovať 180° širokouhlé videá a obrázky s použitím iba jedného objektívu (pravého alebo ľavého). Okrem 360° fotografií a videí si môžete zhotovovať aj panoramatické plošné zábery alebo videá. Pritom sa dá tiež vyberať, čo to bude fotografia, video, časozberné video alebo video slučka.

Gear360-9

Ako vyzerá pohľad na 360° video zachytené kamerou Gear 360 pri zdielaní na YouTube si môžete pozrieť nižšie. Upozorňujeme, že na YouTube sme mohli zdieľať len video v komprimovanej kvalite, nie v pôvodnej. Pôvodný obraz je veľmi kvalitný, jasný a dobre zaostrený, ak si ho pozriete na obrazovke smartfónu alebo v okuliaroch Gear VR.

Ako sa s kamerou pracuje?

Kamera má kompaktný tvar, v základe odoláva prašnosti a vode, ale na úplné ponorenie do vody to určite nie je. Vo výbave Gear 360 je aj malý statív. To je šikovná vec, ale je naozaj malý, a preto  musíte aj tak kameru na niečo položiť, aby ste zaznamenali obraz vo výške očí, čo je na sledovanie napr. videí ideálne. Výhodou je, že môžete tento statív odskrutkovať a pripojiť vlastný, poriadny statív, s ktorým sa dostanete do vhodnej výšky. Taký sme aj pri našich testoch používali a uvidíte ho, keď sa pozriete vo videu celkom dole pod seba.

Tú časť je možné prekryť logom Gear 360 v nastavení aplikácie Gear 360 Manager. Tiež si sem môžete umiestniť GPS informácie, potom vidíte na mape, kde ste záznam realizovali.

Gear360-12

Aj kvalitu videa je možné presnejšie nastaviť ako vidíte na nasledovnej obrazovke.

Gear360-10

360° videá do prostredia webu – zatiaľ je to celkom výzva

Otázkou ostáva, čo urobíte s nahranými zábermi mimo ekosystému Samsung Gear. Teda mimo Samsung Galaxy smartfónu a mimo okuliarov Gear VR. Máte niekoľko možností, ale je to už mimo Samsungu a chvíľku s tým budete bojovať. Tak, aby sa tieto zábery dali zobraziť ako 360°, musíte použi funkciu zdieľania nahratého obrazu priamo z aplikácie Gear 360. Iné ukladanie, teda napr. priame na služby tretích strán nefungujú, vznikne z tohto panoramatický obraz a nebude to to, čo ste naozaj chceli. Možnosť zdieľania nájdete priamo v aplikácii. Ako sme spomínali, v prípade zdieľania na YouTube, to bolo možné len v prípade, že sme si vybrali komprimované video.

Gear360-11

Podpora pre Samsung 360° obraz je zatiaľ v prípade Facebooku, YouTube a Google StreetView. Po novom pridal podporu aj Flickr. Najlepšie funguje ukladanie 360° fotografií na Facebook, jednoducho zdieľate a máte obraz, ktorý umožňuje v telefóne sledovať tento obraz napr. len pohybovaním smartfónu. Je to zaujímavá funkcia, toto sa vám bude páčiť. Pohybovať sa dá aj prstami do strany, hore aj dole a dá sa aj zoomovať. Naozaj veľmi dobré, pekná podpora.

Flickr priniesol tiež podporu, ale zatiaľ je len základná – sa pohybovať obrázok do strán a hore a dole. Na tomto mieste je link zo serveru Flickr. Pravda je taká, že niekedy to funguje a niekedy sa na tomto mieste zobrazí len prázdna plocha. No, jednoducho je ešte trochu skoro na 360° fotografie.

360 stupnova fotka

Pokiaľ sa vám fotografia nezobrazuje, môžete si ju pozrieť priamo na webe Flickr

Na mobilných telefónoch sa však tento obrázok môže zobraziť len ako panoramatický alebo nezobraziť vôbec. Celkovo hodnotené, na komplexnú podporu tretích strán si ešte musíme počkať. Zatiaľ je príliš skoro. Príchodom 360° kamier sa však podpora určite vylepší.

Gear 360_LifeStyle_HD_nowat

YouTube dokáže prijať pri zdieľaní 360° videí z aplikácie Gear 360 takéto videá. Nahrávanie bude trvať oveľa dlhšie ako pri iných videách, na 30 sekundové video počítajte s hodinou. 360° efekt sa dostaví až potom, ako YouTube video spracuje, v prvej chváli bude len panoramatické.

Rovnako nesmiete video vytvorené z aplikácie Gear 360 nijako upravovať. My sme chceli odstrihnúť začiatok vo videu cez možnosť, ktorú pri nahrávaní z mobilu umožňuje YouTube a výsledkom bolo panoramatické video bez požadovaného 360° efektu.

Keď sme toto video uložili bez akejkoľvek manipulácie, prejavila sa možnosť pohybovania sa v 360° zábere

Manipulácia s obrazom je v prípade YouTube možná pohybmi rúk či myšou na desktope do strán a hore/dole, zoomovanie nie je podporované. Zobrazenie 360° videa na našej stránke, ktorá je založená na WordPresse, bola zatiaľ možná len cez YouTube, chce to aktualizáciu tohto systému na podporu nových formátov obrazu.

Inak existuje aj editovací program na strihanie 360° videí, volá sa Gear 360 Action Director a na internete ho aj nájdete (558 MB), ale na aktiváciu vyžaduje zadanie sériového čísla.

Gear 360_KV_HD_03_nowat

Ešte k veľkostiam zrealizovaných súborov. 360° fotografia v najvyššej kvalite má veľkosť 9,38 MB, video v pôvodnej kvalite a dĺžke 1,3 minúty má okolo 200 MB.

Verdikt TOUCHIT

Celkovo zobraté a podčiarknuté: Najlepší 360° zážitok tak máte pri sledovaní vlastného obsahu hlavne v spojení s okuliarmi Samsung Gear VR. To fakt funguje veľmi dobre, aj spojenie obrazu z jedného a druhého fotoaparátu tu vyzerá celkom dobre. Obraz je dobre zliaty do jedného a toto je zážitok, aký z 360° obrazu očakávate. Na to. aby ste dosiahli potrebujete nový Galaxy telefón (Galaxy S7 a Galaxy S7 edge, Galaxy S6 edge+, Galaxy Note 5, Galaxy S6 edge a Galaxy S6), kameru Gear 360 a okuliare Gear VR. Mobilnú aplikáciu Samsung Gear 360 Manager nájdete na obchodoch Galaxy Apps a Google Play.

Gear 360_Ekosystem_nowat

Kamera Samsung Gear 360 sa predáva v značkových predajniach Samsung v Bratislave (OC Central, Bory Mall) a Košiciach (Aupark) za 369 € s DPH. Ak ich naozaj chcete, máme pre vás dobrú radu. Nečakajte, prvé dodávky budú limitované a na nejaké zlacňovanie cien sa určite nespoliehajte.

 

Tip: Technické parametre a tlačová správa ku kamere Samsung Gear 360

Samsung začína predávať kameru Gear 360

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.