Vozidlá Lexus sú na Slovensku neopozerané a svojím dizajnom zaujmú na prvý pohľad.

Lexus výrazne investuje do hybridného pohonu, pri ktorom nemáte žiadne starosti na bíjaním. Batériu nabíjate tým, že jazdíte a pri brzdení vozidla energiu rekuperujete. Značka Lexus je pritom známa svojou spoľahlivosťou a na svoje vozidlo sa môžete úplne spoľahnúť. Až do konca októbra sú pritom pre vybrané vozidlá so zaujímavou výbavou pripravené akčné zľavy.

Luxusné SUV do mesta, aké nemá páru

Lexus UX prišiel do segmentu kompaktných crossoverov s viacerými novinkami a tiež prvenstvami. Toto SUV je obohatené o športovú siluetu dynamického kupé. Základom nadštandardného komfortu spojenej s ekonomikou a ekológiou jazdy je zabudovaná hybridná technológia S nabíjaním batérie tu nebudete mať nikdy starosti.

Kompaktné SUV ponúka pocit z jazdy dva v jednom. Je nadizajnované s vyvýšeným sedením ako crossover, no zároveň s ním dokážete v meste manévrovať svižne a obratne ako s hatchbackom. Orientovaný je na moderné mladé rodiny, v ktorých si sadá za volant často mama.

Ticho a úsporne

Lexus UX 250h dokáže predĺžiť čas využívania čisto elektrického, teda úplne tichého a ekologického pohonu až na takmer 80 % jazdy po meste. To zaručuje výraznú úsporu pohonných hmôt. S elektrickým pohonom jazdíte s nulovou spotrebou a nulovými emisiami.

Pri zrýchlení sa za stálej podpory elektromotora zapája do práce aj benzínový motor. Toto auto funguje na samonabíjacom princípe a na batériu garantuje výrobca celoživotnú záruku. Podľa testov použité technológie majú pozitívny vplyv aj na menšie opotrebovávanie bŕzd aj pneumatík. Ušetríte tak aj na servise.

Hlavne bezpečne

Model UX sa môže pochváliť novým podporným systémom pri parkovaní, ktorý dokáže zaregistrovať nielen auto stojace za vami, ale aj pred vami a autá križujúce zboku. Všetko máte pod kontrolou na veľkom centrálnom displeji. Samozrejmosťou sú aj bezpečnostné technológie v balíku Lexus Safety System+, ktoré sú schopné automaticky núdzovo zabrzdiť a zamedziť nárazu pričom majú pod kontrolou dráhu vozidla. Zároveň je tu aj rozpoznávanie dopravných značiek.

Lexus UX dosiahol v testoch Euro NCAP zverejnených za rok 2019 maximálne, teda päťhviezdičkové hodnotenie. Patrí k najbezpečnejším vozidlám vo svojej kategórii v oblasti ochrany vodiča, posádky, ale aj chodcov a cyklistov.

Lexus

Zdroj: Lexus

Iný pohľad na dizajn

Pri pohľade na robustný exteriér si auto hneď zaradíte do kategórie SUV. Jeho tvary však pôsobia viac dynamicky, strecha pripomína skôr športové kupé. Dizajnéri do tohto modelu zapracovali po prvýkrát úplne nové inovácie v oblasti aerodynamiky – či už ide o dizajn prepojených zadných LED svetiel v tvare „plutvy“,  alebo o špeciálne upravené oblúkové výlisky nad kolesami.

Atraktívna výbava Limited Edition teraz so zľavou 9 000 eur

Model UX 250h s hybridnou motorizáciou a pohonom predných kolies je aktuálne dostupný v špeciálnej, novo-vytvorenej výbave Limited Edition. Nové vozidlo vyskladané z vybraných praktických a luxusných prvkov výbavy získate s akciovou zľavou zo štandardnej ceny vo výške až 9 000 eur. Táto špeciálna edícia Lexus UX obsahuje v rámci svojej výbavy napríklad systém inteligentného kľúča Smart Entry & Start, inteligentné parkovacie senzory, systémy monitorovania mŕtveho uhla a automatickej brzdy pri cúvaní, špeciálne pigmentované sklo „privacy glass“ a tiež 18-palcové zliatinové disky. Akciová cena 33 990 EUR pre túto výbavu platí do 31. októbra.

Najobľúbenejší Lexus v limitovanej edícii

Prémiové menšie SUV NX tvorí viac ako 30 % všetkých predaných áut značky Lexus v Európe. A jeho modernizácia priniesla celý rad vylepšení, ktoré robia tento kompaktný crossover ešte viac neprehliadnuteľným. Aktuálne je dostupná aj limitovaná verzia s atraktívnou a cenovo-zvýhodnenou výbavou.

Lexus

Zdroj: Lexus

Srdcom modelu NX vo svojej hybridnej verzii 300h je atmosférický štvorvalec kombinovaný s elektromotorom. Hybrid si môžete pritom vybrať buď s čisto predným náhonom alebo s elektrickou štvorkolkou E-FOUR, kedy sa zapája aj druhý, zadný elektromotor.

Lexus

Zdroj: Lexus

Ticho bez káblov

Kombinácia dynamického zážihového motora a tichého elektrického pohonu pod kapotou funguje opäť bez nutnosti nabíjania a používania káblov. Batéria hybridného systému sa dobíja počas jazdy, keď spomaľujete alebo brzdíte. Pri zápchach v mestskej premávke si pritom vystačíte čisto s jazdou na elektrinu, úplne bez emisií.

Ukážka autonómnosti a bezpečnosti jazdy v 21. storočí

Hoci sa model NX radí primárne do kategórie SUV, vďaka prepracovanému podvozku, spôsobu zavesenia kolies a riadenia si aj pri vysokých rýchlostiach udržiava na cestách istotu a jazdnú stopu ako sedan. Systém adaptívneho odpruženia reguluje tlmiaci silu samostatne a na všetkých štyroch kolesách, čo pocítite ako ďalší pozitívny bod pre vyšší komfort pri jazde aj stabilitu pri manévrovaní.

 

Pohodlie počas jazdy na diaľnici zabezpečuje aj adaptívny tempomat, ktorý udržiava nastavený odstup medzi vaším autom a vozidlom vpredu. A ak NX začne vychádzať zo svojho pruhu, zabudovaný asistent spustí výstražný zvukový signál a jemným zásahom skoriguje riadenie. Preraďovanie do vedľajšieho pruhu je bezpečnejšie vďaka systému, ktorý sleduje susediace pruhy a zaznamenáva vozidlá v mŕtvom uhle, ktoré nemusí byť vidno vo vonkajších spätných zrkadlách.

Model NX je vybavený až 4 kamerami, s ktorými máte v kabíne auta prehľad okolo seba a ktoré zvyšujú bezpečnosť a komfort najmä v preplnených uliciach mesta.

Inšpirovaný krásou roztaveného kovu

Toto SUV dostalo neprehliadnuteľnú vretenovitú mriežku chladiča, dizajnovo vynovené disky kolies z ľahkých zliatin či prerobený predný nárazník, čo prispieva aj k lepšej aerodynamike. Jeho koeficient odporu dosahuje hodnotu len 0,33. Neprehliadnuteľné sú aj zadné LED svetlomety v tvare písmena L, ktoré vytvárajú neprerušený prúd svetla, plynulo prechádzajúci od dverí batožinového priestoru ku karosérii.

V interiéri Lexus NX sa bez problémov zorientujete. Prispela k tomu zväčšená multimediálna obrazovka, zredukovanie počtu ovládacích prvkov či prepracovaný panel s intuitívnejším ovládaním klimatizácie. Autori sa sústredili na minimum toho, čo by vás mohlo pri jazde rozptyľovať.

Atraktívna výbava Limited Edition teraz so zľavou až 10 000 eur

Model NX 300h s hybridnou motorizáciou a stálym pohonom všetkých štyroch kolies E-FOUR je aktuálne dostupný v špeciálnej, novo-vytvorenej výbave Limited Edition. Toto vozidlo vyskladané z vybraných praktických a luxusných prvkov výbavy získate výrazne výhodnejšie – s akciovou zľavou zo štandardnej ceny vo výške až 10 000 eur.

Táto špeciálna edícia Lexus NX obsahuje v rámci svojej atraktívnej výbavy napríklad najnovší bezpečnostný systém Lexus Safety System+ 2, elektricky nastaviteľný volant, DAB rádio, sedadlá v luxusnej koženej úprave Tahara, špeciálne pigmentované sklo „privacy glass“, 18-palcové zliatinové disky v dizajne F Sport a tiež ďalšie originálne prvky tohto dizajnu ako čiernu prednú mriežku či čierne spätné zrkadlá. Akciová cena 39 990 EUR pre túto výbavu platí do 31. októbra.

Najžiadanejší prémiový hybrid na svete neprestáva prekvapovať

Lexus RX, z ktorého sa predalo celosvetovo už viac ako 3 milióny kusov, je na slovenských cestách ešte stále pomerne neopozeraný a pritom neprehliadnuteľný. A to nielen netradičným dizajnom, luxusným a technológiami nabitým vybavením, ale aj z hľadiska jeho jazdných vlastností.

Model RX 450h či jeho 7-miestna verzia RX L sú dôkazom, že Lexus je jednoducho kráľom prémiových hybridov. Lexus RX sa stal vôbec prvým luxusným hybridným vozidlom s vlastným dobíjaním.

Započúvajte sa do ticha

Elektrifikovaný pohon áut dnes už nie je ničím výnimočným. Ale hybridný pohon, pri ktorom čerpá batéria energiu výlučne rekuperáciou, bez potreby nabíjania cez kábel, je niečo, čo Lexus RX doťahuje do úplne iného rozmeru. A to z hľadiska komfortu a bezhlučnej jazdy ako aj z hľadiska úspory na všetkých frontoch. Pri rozbiehaní a pomalej jazde mestom prúdi autom iba elektrina, jazda je pritom tichá, na čom sa podpisuje aj odhlučnený podvozok či priestor motora. Ticho pracuje aj benzínový 3,5-litrový motor, ktorý sa zapája pri rýchlejšej jazde a dokáže to dynamicky vytiahnuť až na 260 koní.

V novom modeli sú vylepšené aj funkcie elektrického pohonu všetkých kolies E-Four, aby poskytovali lepšiu odozvu aj pri zrýchľovaní v zákrutách. To si najlepšie užijete v jazdnom režime Sport+, ktorý môžete kedykoľvek prepnúť na čisto elektrickú jazdu alebo Eco režim, kedy budete prekvapení nízkou spotrebou.

Vnútro ako z vesmírnej lode

Pocit z robustného, no vizuálne odlíšiteľného SUV sa ešte viac umocní, keď si sadnete za volant. Výhľad na cestu a prehľad pred sebou vylepšuje vysoké sedenie. Rovnako aj technológie, ktoré umožňujú mať okolie pod kontrolou až z 360° uhla.

Futuristicky pôsobí veľký centrálny 12,3-palcový dotykový displej multimediálneho systému, ktorého intuitívne ovládanie joystickom ako z akčnej videohry si hneď zamilujete.

 

Bezpečie pre veľkú rodinu

Popri synonymách ako luxus a úspora vďaka hybridnému pohonu sa značka Lexus spája aj so slovom bezpečnosť. RX dostal najnovšiu verziu balíka funkcií Lexus Safety System +, ktorého poslaním je využívať najmodernejšie poznatky vedy a techniky na predchádzanie kolízií či zmierňovanie ich následkov. Patrí medzi ne napr. funkcia detekcie chodcov cez deň aj v noci či detekcia cyklistov, keď sa dostanú do vašej dráhy. Nový Lexus RX priniesol aj svetovú novinku – systém adaptívnych diaľkových svetiel (AHS) typu BladeScan. Ten využíva rýchlo rotujúce zrkadlo v tvare čepelí. To produkuje jemnejšie osvetlenie priestoru pred autom s dlhším dosahom a to bez rizika oslnenia vodičov oproti vám.

Lexus RX sa pýši najväčším batožinovým priestorom spomedzi áut Lexus. Štandardne ponúka 539 litrov. Spolu so zadnými sedadlami, ktoré sa dajú prakticky sklápať a vyklápať pomocou tlačidiel vzniká priestor s objemom až 1612 litrov. Základná 5-miestna verzia RX má aj svojho predĺženého súrodenca RX L. Ten má o dve sedadlá naviac a jeho batožinový priestor sa dá nafúknuť ešte o ďalších 52 litrov.

Lexus

Zdroj: Lexus

Atraktívna výbava Limited Edition teraz so zľavou 14 500 €

Model RX 450 h s hybridnou motorizáciou a pohonom predných kolies je aktuálne dostupný v špeciálnej, novo-vytvorenej výbave Limited Edition. Vozidlo vyskladané z vybraných praktických a luxusných prvkov výbavy získate teraz výrazne výhodnejšie – s akciovou zľavou zo štandardnej ceny vo výške až 14 500 €.

Táto špeciálna edícia Lexus RX obsahuje bohatú výbavu, takže nebudete musieť už nič dokupovať. Atraktívne cenové zvýhodnenie pre túto výbavu platí do 31. októbra.

Lexus

Zdroj: Lexus

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.