Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Za posledný rok vzrástol počet starších vodičov so záujmom o kúpu ojazdeného auta. Hlavnou príčinou tohto trendu je fakt, že mnoho starších ľudí sa bojí pre pandémiu cestovať hromadnou dopravou. Často sa tak, aj napriek chýbajúcim vodičským skúsenostiam z posledných rokov, rozhodujú znova zasadnúť za volant. Dopyt po autách vzrástol vo vekovej kategórii nad 55 rokov na Slovensku predovšetkým u žien, a to medziročne o viac ako 17 %. Za novšie vozidlo sú slovenskí seniori tento rok ochotní minúť o 11 % viac ako vlani. Vyplynulo to z analýzy predaných vozidiel siete autocentier AAA AUTO.

Vplyvy pandémie koronavírusu na správanie sa ľudí sú viditeľné aj na trhu ojazdených vozidiel, kde sa po minuloročnom prepade v predajoch jazdených áut tento rok rapídne po nich zvýšil dopyt. „Záujem o ojazdené autá rastie aj u starších vodičov, kedy veľká časť z nich pred pandémiou o kúpe vozidla neuvažovala. Často ide o vodičov, ktorí nákup vozidla pôvodne ani neplánovali, ale obava z ochorenia a na druhej strane vyššia bezpečnosť individuálnej dopravy ich ku kúpe vozidla presvedčila. Väčšinu starších zákazníkov pritom tvoria ženy,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO.

Na cestách tak pribúda nových vodičov, ktorí majú z posledných rokov minimálne jazdné skúsenosti. Navyše si musia  poradiť  aj s novými technológiami, ktoré pre nich predstavujú istú komplikáciu. Napriek tomu mnoho seniorov vníma cestu vlastným autom ako bezpečnejší variant než cestovanie v hromadných dopravných prostriedkoch, ktoré v čase pandémie vnímajú ako hrozbu pre svoje zdravie. „Menej skúseným starším vodičom by som odporučila vyberať si modely s vyšším sedením, ktoré umožňujú jednoduchšie nastupovanie aj vystupovanie. Ešte pred kúpou auta by si mali overiť, či sú v okolí ich bydliska servisy aj pre automobily zvoleného výrobcu. Pre zánovné vozidlá je lepšie mať po ruke autorizovaný servis, pre tie staršie postačí menší servis s univerzálnymi dielňami,“ odporúča Karolína Topolová a dodáva: „Nie je prekvapením, že seniorom sú bližšie autá na benzín, s jednoduchým ovládaním a len so základnou technologickou výbavou.“

To napokon potvrdzujú aj analýzy siete autocentier AAA AUTO. Auto ako „mobilné rúško“ si slovenskí seniori zaobstarávajú najčastejšie na benzínový pohon (60 %), zatiaľ čo alternatívne pohony nevyhľadávajú. Čo sa týka karosérie, tak u tejto skupiny zákazníkov je najpopulárnejší hatchback (36 %), ktorému ale šliape na päty SUV (27 %), a to v súlade so všeobecne vyšším dopytom po týchto robustnejších vozidlách. Tretím najobľúbenejším typom je prevedenie kombi (16 %). 18 % seniorov si kupuje autá s automatickou prevodovkou, na 15 % sa zvýšil podiel predaných áut s pohonom na všetky štyri kolesá. Prekvapením nie je skutočnosť, že starší motoristi-seniori si najčastejšie z druhej ruky zaobstarávajú modely značky Škoda, ktoré tvoria 17 % zo všetkých predaných vozidiel, 8 % potom tvorí značka Volkswagen a 7 % Kia.

Najpredávanejšie modely jazdených vozidiel seniorom v sieti autocentier AAA AUTO v SR

20212020 20212020
1Škoda FabiaŠkoda Fabia6Kia CeedDacia Duster
2Škoda OctaviaŠkoda Octavia7VW PassatSuzuki SX4
3Kia SportageVW Passat8VW GolfSuzuki Vitara
4Dacia DusterKia Sportage9Opel AstraRenault Clio
5Suzuki VitaraVW Tiguan10Renault ClioFord Focus

Značky: