Na podujatí DHL eCommerce, na ktorom sa zúčastnila aj redakcia touchIT, vystúpil so svojou prednáškou aj CEO firmy DHL Parcel z Nemecka, pán Andrej Bush. Táto prednáška bola o tom, ako je to s doručovaním balíkov v Nemecku či v krajinách Beneluxu. Časť z prezentovaných riešení bude dostupná aj u nás. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť na to, ako môže vyzerať doručovanie balíkov u nás už onedlho. 

DHL Parcel Europe funguje v siedmych európskych štátoch vrátane Slovenska. Spoločnosť je veľmi silná hlavne na domácom nemeckom trhu, darí sa jej aj v Holandsku, Belgicku, Luxembursku, Poľsku, ČR a vlastnú sieť buduje práve na Slovensku.DHL1_nowatIste všetci poznáte možné problémy, ktoré sa vyskytujú pri doručovaní zásielky kuriérom. Ľudia, ktorí využívajú takéto služby, obyčajne nečakajú so založenými rukami doma, ale pracujú alebo sú stále kdesi v teréne. Preto v prípade DHL Parcel existuje viacero alternatív doručenia. Balík môže byť doručený na určenú adresu, používateľ je dopredu informovaný o termíne doručenia, ale môže si aj zvoliť ním preferovaný termín. Kuriér môže nechať balíček u určeného suseda a k dispozícii sú aj ďalšie možnosti. Parcelshop je miesto, kde sa dá podať ale aj vybrať zásielka a takéto predajne sú umiestnené v blízkosti sídiel veľkého množstva ľudí – ideálne do 500 metrov pre väčšinu obyvateľstva. Ešte zaujímavejšie sú potom boxy označené ako Parcelstation, kde kuriér zanechá balíček pre adresáta. DHL2_nowatPredajní Parcelshop bude v roku 2015 na Slovensku otvorených 400 a budú mať otváracie hodiny prispôsobené tak, aby sa tu adresáti mohli zastaviť „po práci„.  Adresát dostane oznámenie, kde sa balíček nachádza a dá sa jednoducho vybrať. Na tomto mieste sa budú dať balíky aj podávať. DHL3_nowatOsobne nás najviac zaujal systém Parcelstation. Je to možnosť, ako si prevziať ale aj uložiť zásielky 24 hodín denne. V Nemecku je ich 2750, s týmto projektom sa začína v Holandsku. V takejto stanici potom môžete za balík zaplatiť. K dispozícii je takisto mobilná aplikácia na výber balíka aj s využitím technológie NFC.

Ďalšou možnosťou je DHL Parcel Box, čo sú boxy, ktoré sa dajú kúpiť alebo prenajať. Sú riešenia pre rodinné domy alebo pre paneláky. Je to box, ktorý slúži pre konkrétnu bytovú jednotku a využíva sa pri dodávke alebo aj podávaní zásielky na doručenie. DHL4_nowatDHL pôsobí v Nemecku aj ako supermarket. Môžete si napr. objednať potraviny tak, aby ste ich našli čerstvé u vás doma. V ponuke je 20 000 produktov, priemerne má jedna objednávka 29 položiek. V podstate nemusíte chodiť do obchodu, tovar príde za vami domov. DHL5_nowatDohodnúť si môžete aj časové rozpätie, kedy má byť takýto tovar doručený – napr. od 18 do 20 alebo od 20 do 22 hodiny, prípade do 90 minút od objednania. Na to, aby sa mrazené potraviny udržali v dobrom stave, vyvinula DHL Parcel vlastné boxy. V prípade doručenia alkoholu sa overuje aj vek objednávateľa. DHL6_nowatNovinkou je doručovanie tovaru pomocou dronov. To sa v Nemecku aktuálne využíva na doručenie napr. lekárskeho materiálu na ostrovy v Severnom mori, pričom ide o autonómne lety dronov.

Spoločnosti DHL Parcel, Amazon a Audi navyše štartujú v Nemecku pilotný projekt na dodávku tovaru priamo do kufra vášho auta. Pre používateľa je pritom objednávka tovaru jednoduchá a to v obchode Amazon.de. Dodávku zabezpečí DHL a vozidlá Audi sú na takýto spôsob dodávky už pripravené. Cez špeciálnu aplikáciu pritom dostáva pracovník DHL informáciu o polohe auta, kam sa má doručiť tovar. Potom, ako sa dodávka uloží do zadného kufra, kufor sa zatvorí a automobil sa uzamkne. Objednávateľ na záver dostáva informáciu o doručení tovaru cez mail.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.