Virtuálna realita môže byť naozaj presvedčivá, až máte pocit, že ste naozaj „tam“. Ale len do chvíle, kým sa chcete niečoho dotknúť a zistíte, že vo VR nemáte žiadne ruky.

Nový start-up uSens pracuje na projekte Fingo IR. Jedná sa o systém pracujúci s infračervenými kamerami, ktorý vďaka šikovným algoritmom vie identifikovať ruky a „preložiť“ dáta do virtuálneho zážitku.

Firma má niekoľko prototypov. Základný model je prakticky len prídavný modul, ktorý sa pripevní k smartfónu a pripojí pomocou USB kábla. Lepšie modely sú vo forme bežného VR headsetu.

fingo-hands_nowat

Zariadenie však umožňuje aj inside-out snímanie priestoru a pohybu v priestore. Verzia Fingo Color je spojená s bežnou kamerou, takže umožňuje využívanie zmiešanej reality. Keďže zariadenie dokáže rozpoznať vaše ruky, môžete ich používať namiesto ovládača. Kľudne môžete napríklad kresliť prstom do priestoru – podobne ako v Tilt Brush, ale nie ste vhodení do virtuálnej miestnosti, kreslíte vo vlastnej obývačke – chodiť okolo svojho výtvoru a pozerať si ho z viacerých strán.

uSens používa na zvýšenie presnosti aj špeciálnu podložku. Vyzerá trochu ako podložka na myš, ale v každom rohu má striebornú guličku, ktorá dobre odráža IR signál. S použitím podložky vie systém lepšie identifikovať podlahu či povrch stola, a snímanie je tak presnejšie.

powerfingo_nowat

Najlepším produktom vo vývoji je PowerFingo. Okrem všetkých spomenutých snímačov má v sebe zabudované aj čipy, ktoré spracovávajú dáta – nemusí sa tak zaťažovať napríklad telefón. Inžinieri z uSens hackli PowerFingo na HTC Vive, ktoré potom pracovalo aj bez použitia lighthouse snímačov. Nehovoriac o tom, že tak umožnilo vidieť si vlastné ruky vo VR.

Úspech technológie však závisí od toho, ktorí výrobcovia VR headsetov sa ju rozhodnú integrovať do svojich produktov. Keďže trh sa zaplavil produktami, ktoré mohli ešte chvíľu ostať vo vývoji, potenciálnej integrácie technológie od uSens sa dočkáme najskôr asi až z ďalšou generáciou VR zariadení.

Zdroj: Tom’s Hardware