Čínska firma Dexta Robotics pripravuje rukavicu s exoskeletom, ktorá vám umožní „dotknúť“ sa objektov vo virtuálnej realite.

Napriek tomu, že HTC Vive a Oculus Rift priblížili virtuálne svety širšej verejnosti, zážitok z VR stráca na presvedčivosti akonáhle sa chcete dotknúť nejakého objektu. Ale ak počítač vie, aký je objekt veľký a aká je presná poloha vašej ruky v priestore, mal by byť teoreticky schopný simulovať hmatovú odozvu.

Rukavice Dexmo majú exoskelet s elektromotormi, ktorý je schopný podľa dát z počítača simulovať hmatovú odozvu. Vo výsledku by ste mali v prstoch cítiť, že sa niečoho dotýkate – napríklad stláčate virtuálnu gumenú kačičku, alebo držíte pažbu pušky.

Dexmo vie simulovať aj pevnosť materiálov, napríklad rúčka virtuálneho meča je pevná, preto v istom bude motory už prsty ďalej nepustia, ale napríklad taký virtuálny vankúš má väčšiu vôľu a budete cítiť, ako sa postupne stáva pevnejším čím viac ho stláčate.

Inžinieri z Dexta Robotics tvrdia, že ich bezdrôtová rukavica je dosť ľahká na to, aby neobťažovala pri hraní. Otázkou však ostáva, ako dobre sa im podarí nasimulovať zážitok z dotýkania sa objektov. Jednoznačne je to zaujímavý nápad a radi by sme si to aj sami vyskúšali.

Zdroj: www.extremetech.com
Autor: Pavol Ondruška

Značky: