Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pandémia koronavírusu výrazne prekopala cestovateľské plány Slovákov. Aj napriek postupnému uvoľňovaniu režimu na hraniciach sa ukazuje, že väčšina Slovákov zostáva stále opatrná a uprednostní pred pobytom v zahraničí dovolenku v domácich lokalitách. Podľa prieskumov sa chystá dovolenkovať na Slovensku viac ako polovica Slovákov. UNIQA ponúka niekoľko rád, ako stráviť dovolenku doma bez ujmy na zdraví či majetku a ako pomôže tuzemské cestovné poistenie, ak uviaznete v horách alebo sa zraníte pri športových aktivitách.

Turistika na Slovensku a zásah horskej služby

Hory na Slovensku lákajú turistov a dovolenkárov najmä toto leto, keď väčšina ľudí ruší dovolenky v zahraničí. Myslite však na to, že aj pri zdanlivo nenáročnom výstupe sa môžete dostať do problémov. Dokazujú to každoročne prípady turistov, ktorí majú problémy pri návrate z výpravy. Ľudia si často neuvedomujú, že ak nie sú poistení, záchrannú akciu na Slovensku budú musieť uhradiť.

Ak sa zraníte v slovenských horách, lekárske ošetrenie máte pokryté zo zdravotného poistenia. Ak sa však dostanete do problémov a pomáhať Vám bude Horská záchranná služba, akciu budete musieť zaplatiť – výnimku tvoria iba deti. Za zásah horskej služby sa platí priemerne okolo 350 EUR, ak je potrebné pátranie a vyslobodzovanie a nasadenie vrtuľníkom, cena sa môže vyšplhať až do niekoľko tisíc EUR. Tí, ktorí vyhľadávajú náročný terén, by si preto mali uzatvoriť tuzemské cestovné poistenie, v rámci ktorého majú kryté aj zásahy horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom a to až do výšky 16 600 EUR. „Aj zdanlivo nenáročná túra sa môže skončiť záchrannou akciou, stačí, ak zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne, zraníte sa alebo Vás jednoducho dobodá hmyz a máte alergickú reakciu a je nevyhnutný zásah horskej služby,“  hovorí produktová manažérka UNIQA pre cestovné poistenie Ľubomíra Hricová.

Aj poistení milovníci vysokohorskej turistiky by však mali chodiť po vyznačených chodníkoch a pri náročnejších výstupoch  dodržiavať pokyny horskej služby. „V prípade, že sa pri niektorých výstupoch vyžaduje sprievodca, musia to turisti rešpektovať a treba mať takúto aktivitu osobitne pripoistenú,“ upozorňuje Ľ. Hricová z UNIQA.

Mnohí dovolenkári si objednávajú pobyty pri vode, najmä v okolí prírodných jazier a vodných nádrží. Pripomíname, že poistenie rovnako kryje aj pátracie a záchranné akcie na vode.

Čo ak na zaplatenú dovolenku nemôžete vycestovať

Ani dovolenkové pobyty na  Slovensku už nepatria medzi najlacnejšie, najmä v prípade, ak sa na dovolenku chystá celá rodina. V prípade, že máte zaplatenú dovolenku, na ktorú z vážnych dôvodov nemôžete odcestovať, náklady na storno poplatky za Vás uhradí poisťovňa. V rámci balíka cestovného poistenia sú hradené storno poplatky až do výšky 1000 EUR na 1 osobu, pričom výšku limitu je možné individuálne navýšiť. „Niekedy sa stáva, že klienti musia z vážnych príčin predčasne ukončiť dovolenku a vrátiť sa domov. Dôvodom býva úmrtie v rodine alebo živelná udalosť, prípadne ochorenie niektorého z členov rodiny. V takom prípade majú poistení nárok na náhradu uhradených a nevyčerpaných služieb, vrátane nákladov na spiatočnú cestu,“ hovorí Ľ. Hricová z UNIQA.

Z úrazov môžu vzniknúť trvalé následky

Pády, pomliaždeniny, podvrtnutia, zlomeniny a drobné rany, ktoré si niekedy vyžadujú aj chirurgický zákrok – to sú najčastejšie úrazy, ktoré nám klienti hlásia z dovoleniek, ktoré sú spojené s turistikou a športovaním. Z mnohých takýchto úrazov môžu vzniknúť trvalé následky – môže pritom ísť iba o väčšiu jazvu či zníženú hybnosť. „V rámci domáceho cestovného poistenia majú klienti kryté nielen úrazy a z nich vyplývajúce trvalé následky, ale aj odškodnenie pozostalých v prípade smrti úrazom,“ vysvetľuje Ľ. Hricová.

Pozor na škody, ktoré spôsobíte jazdou na bicykli

Neúmyselné škody, ktoré na dovolenke spôsobíte inému na zdraví alebo majetku, sú hradené z poistenia zodpovednosti za škodu, ktoré je súčasťou tuzemského cestovného poistenia. Na dovolenkách dochádza veľmi často k poškodeniu majetku ubytovacieho zariadenia, najmä zo strany detí. V rámci poistenia zodpovednosti za škodu však má klient kryté aj škody, ktoré spôsobí ako cyklista svojou jazdou. „V poisťovni evidujeme prípady, keď náš klient zavinil zrážku s iným cyklistom. Následkom kolízie nebolo len poškodenie bicykla, ale aj zlomenina hornej končatiny, ktorú utrpel druhý cyklista. Detskí cyklisti veľmi často spôsobujú škody na odstavených vozidlách, do ktorých nechtiac narazia,“ upozorňuje Ľ. Hricová z UNIQA.

Poškodenie alebo krádež batožiny

Poistenie batožiny v rámci cestovného poistenia kryje náhradu pri strate, krádeži alebo zničení batožiny. Do limitu plnenia majú klienti poistené aj cenné veci, technické zariadenia ako je napr. laptop či fotoaparát ale aj športové náradie. Mnohé rodiny si nevedia predstaviť dovolenku bez cyklistických výletov a preto si na dovolenku berú svoje bicykle. V rámci poistenia batožiny máte do limitu plnenia nárok aj na odškodnenie za krádež bicykla, pokiaľ bol uzamknutý v ubytovacom zariadení alebo odovzdaný do úschovy,“ pripomína produktová manažérka pre cestovné poistenie Ľ. Hricová.

Značky: