Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Najviac poistných udalostí hlásili vlani dovolenkári z Chorvátska, Grécka a Bulharska. Náklady na liečbu či ošetrenie sa pohybovali od desiatok eur po desiatky tisíc, 
  • na cestách si netreba zamieňať európsky preukaz zdravotného poistenia a komerčné cestovné poistenie, ktoré kryje aj spoluúčasť a ošetrenie v súkromných zdravotníckych zariadeniach,
  • cestovné poistenie si môžu klienti uzatvoriť veľmi jednoducho aj cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking, v ktorej nájdu aj návod, ako postupovať pri poistnej udalosti, a to aj bez pripojenia na internet,
  • štatistiky ČSOB potvrdzujú, že dovolenkári na cestách čoraz častejšie využívajú platobné karty. Obchodník im môže dať na výber, či chcú platbu realizovať v domácej mene alebo prepočet na eurá.  

Hospitalizácia, stratená batožina, ale aj nepojazdné vozidlo a s tým spojené náklady. Aj tieto prípady nahlasovali vlani klienti ČSOB Poisťovne počas letných mesiacov. Najčastejšie, v priemere každú štvrtú poistnú udalosť, hlásili z Chorvátska. Častejšie sa objavovali aj poistné udalosti v Grécku a Bulharsku, čo samozrejme korešponduje s popularitou týchto destinácii medzi slovenskými dovolenkármi. Priemerné plnenie z cestovného poistenia dosahovalo takmer 500 eur.

„Evidujeme jednotlivé prípady, kedy bola výška nákladov spojená s ošetrením mnohonásobne vyššia a uhradená poisťovňou. Napríklad jeden z klientov počas minuloročnej dovolenky v Bulharsku dostal obojstranný zápal pľúc, ktorý si vyžadoval hospitalizáciu a následný letecký prevoz na Slovensko. Náklady hradené z cestovného poistenia dosiahli v tomto prípade takmer 17 500 eur,“ približuje Peter Ripka, riaditeľ Oboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne.

Iný prípad, kedy klientke pomohlo cestovné poistenie spolu s asistenčnými službami, zaevidovala poisťovňa začiatkom septembra 2017. „Z dôvodu vyčíňania hurikánu Irma v USA klientke meškal let a mala následne problém dostať sa domov. Klientke sme v spolupráci s asistenčnou službou  pomohli dostať sa späť na Slovensko a poskytli sme jej mimoriadne plnenie vo výške 718 eur,“ dodáva Peter Ripka.

Jedno z najvyšších plnení poskytla vlani ČSOB Poisťovňa dovolenkárovi na Maldivách, ktorý dostal počas dovolenky infarkt. V tomto prípade bol nevyhnutný jeho letecký transport do modernejšej nemocnice na Srí Lanke a následne na Slovensko. Celkove náklady spojené s prevozom, ale aj dopravou a ubytovaním pre jeho rodinného príslušníka, predstavovali viac ako 100 000 eur. Podobne vysoké plnenie ČSOB Poisťovňa vyplatila aj dovolenkárovi v Mexiku, ktorého prepadli výtržníci a spôsobili mu vážne zranenie, s nutnosťou niekoľkých operácii a prevozu na Slovensko.

Tráviace problémy, zuby, ale aj úrazy

 Už dlhodobo platí, že medzi najčastejšie zdravotné komplikácie, ktoré dovolenkárov trápia, sa radia tráviace problémy, úrazy, zápaly ucha či zubov. Výška poplatkov, resp. doplatkov v dovolenkovej destinácii môže pritom nemilo prekvapiť. Napríklad priemerné náklady spojené s pomocou pri tráviacich ťažkostiach dosiahli vlani od asi 200 eur v Chorvátsku až po 600 eur v Taliansku. V prípade zlomenín či iných úrazov sa môžu náklady vyšplhať k tisíckam eur.

Pred cestou preto netreba zabúdať na vhodné cestovné poistenie. Na dovolenkách v krajinách Európskej únie, v Srbsku, Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku a na Islande platí Európsky preukaz zdravotného poistenia. Dovolenkár by sa však nemal spoliehať iba na neho. „Vďaka nemu má dovolenkár nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci, a to isté sa vzťahuje aj na doplatky. Spoluúčasť býva v iných  krajinách spravidla vyššia ako na Slovensku. Taktiež treba myslieť na to, že preukaz platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V letoviskách sú často práve súkromné zdravotnícke zariadenia, zdôrazňuje Ripka. V rámci komerčného cestovného poistenia si môže dovolenkár navyše pripoistiť aj ďalšie riziká, napríklad batožinu, či zodpovednosť za škodu.

Poistenie a dôležité rady aj v aplikácii

Poistenie si môžu dovolenkári pred cestou uzatvoriť veľmi jednoducho aj cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking. V prípade poistnej udalosti majú pritom vďaka aplikácii aj v offline režime k dispozícii aj službu  „Cestovný asistent“. Vďaka nej majú poruke dôležité kontakty, rady, ako postupovať v prípade poistnej udalosti a aké riziká pokrýva ich cestovné poistenie. Služba je dostupná každému užívateľovi bez nutnosti prihlásenia či internetového pripojenia.

 Hotovosť alebo platobná karta na dovolenke?

„Môžeme potvrdiť, že Slováci využívajú počas dovolenky čoraz častejšie možnosť platiť kartou. Je to pre nich nie len pohodlnejšie, ale aj bezpečnejšie, keďže so sebou nemusia nosiť väčšiu hotovosť alebo si ju zamieňať. Aj obchodníci v dovolenkových destináciách vnímajú terminál ako konkurenčnú výhodu,“ približuje Andrea Lazar, manažérka Oddelenia riadenia retailového segmentu ČSOB.

Klient by si mal vopred overiť, či sú platby kartou v zahraničí súčasťou balíka služieb a či sa v zvolenej destinácii nenachádzajú bankomaty patriace do rovnakej skupiny ako ich domáca banka. V tom prípade bývajú výbery spravidla zvýhodnené. „Klienti ČSOB môžu týmto spôsobom ušetriť pri výbere hotovosti z bankomatov KBC Group v Bulharsku, Belgicku, Maďarsku či Česku. Výbery v týchto krajinách sú spoplatnené sumou 20 centov,“ dodáva Andrea Lazar.

V krajinách, v ktorých sa neplatí eurom, môžu dať obchodníci na výber, či chce klient platbu prostredníctvom terminálu hradiť v lokálnej mene alebo v eurách. Odporúčame vždy platbu v lokálnej mene a nevyužívať tzv. dynamický prepočet. Platba v tamojšej mene je pre klientov totiž finančne výhodnejšia.

Financie a termíny pod kontrolu aj na dovolenke 

Dovolenkárom v tejto súvislosti tiež odporúčame, aby si pred cestou overili výšku limitu na ich kreditnej karte. Najmä v prípade autopožičovní sa im totiž môže stať, že prevádzkovatelia budú vyžadovať iba kreditnú kartu a limit nemusí stačiť. Výhodou je, že aj priamo počas dovolenky si môžu svoj limit na karte zmeniť priamo v aplikácii ČSOB SmartBanking.

Na dovolenke v krajinách mimo eurozóny, ako je napríklad obľúbené Chorvátsko či Bulharsko, sa často nevyhneme prepočítavaniu tamojšej meny na eurá či naopak. Aj s tým im pomôže mobilná aplikácia, ktorá im ponúka aktuálny prehľad kurzov jednotlivých zahraničných mien.

S tým, aby mali klienti aj počas dovolenky všetky dôležité termíny pod kontrolou, pomôže zase novinka – exportovanie termínov splátok kreditnej karty či dohodnutého stretnutia v pobočke priamo do kalendára. Novinkou je tiež detailný prehľad súhlasov so SEPA inkasom

Stratená karta?

Nie len na dovolenke sa môže stať, že platobnú kartu stratíme, resp. je odcudzená spolu s ďalšími dokladmi. Klientom zdôrazňujeme, aby kartu v takomto prípade čo najskôr zablokovali – buď telefonicky alebo najjednoduchšie, priamo v mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking.

Značky: