Predajca hudobných nástrojov Kytary.cz vyskúšal podmienky, za akých by bolo možné doručiť objednávku letecky.

Takto lietal dron nad Prahou

Vo svojom areáli v pražských Modřanoch simulovala spoločnosť vyslanie hudobného nástroja dronom a zároveň otestovala jeho prevzatie do rúk zákazníka. Ide jej predovšetkým o rýchlosť, efektivitu, čo najmenšiu záťaž životného prostredia a zníženie množstva vytváraných emisií. Alternatívnemu doručovaniu zásielok nahráva aj celosvetová situácia s pandémiou COVID-19. Či sa napokon budú zásielky týmto spôsobom doručovať, záleží na vývoji zmien v legislatíve.

Spracovanie objednávky a vyslanie dronu zabralo zhruba 10 až 12 minút. Pri testoch využili Kytary.cz pre tieto účely špeciálne upravený dron s veľkým užitočným zaťažením. Disponoval špeciálnym zariadením, ktoré nieslo zásielku s ukulele a umožnilo im pred „zákazníkom“ túto zásielku uvoľniť a odovzdať.

Doručenie tovaru by podľa predpokladov spoločnosti mohlo v rámci Prahy a Brna, kde majú Kytary.cz predajne, trvať zhruba 15 až 20 minút. Prevádzka dronu takisto vytvára podľa štúdií menej emisií a cena rozvozu by mala byť nižšia než napríklad komerčný rozvoz jedla v mestách.

Pripevnená zásielka k dronu
Pripevnená zásielka k dronu

Dron, ktorý Kytary.cz používajú, je zatiaľ limitovaný nosnosťou do 2,5 kilogramu, čo je vhodné na prevoz strún, paličiek, ladičiek alebo aj menších hudobných nástrojov ako sú ukulele, kalimba alebo klarinet. Či sa skúšobný let dronu s tovarom nakoniec stane realitou, záleží na vývoji legislatívy. K výraznému posunu v tejto oblasti by mohlo prísť po integrácii dronov do spoločného vzdušného priestoru a certifikácii týchto zariadení z hľadiska kvality a bezpečnosti prevádzky.

Zdroj: Kytary.cz

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.