Značka Dreametech, ktorá začala konkurovať v rovnakých segmentoch značke Xiaomi, uviedla do predaja nový tyčový vysávač  Dreame T30.

Ide o vlajkovú loď spomedzi tyčových vysávačov od tohto výrobcu, pričom hlavnými konkurentmi preň sú hlavne Xiaomi či Dyson.

Bohaté príslušenstvo

Výrobca pri tomto vysávači stavil na množstvo príslušenstva. V balení nájdete okrem samotnej jednotky s motorom, hlavnú karbónovú tyč, kĺbový nadstavec na vysávanie ťažšie dostupných miest, dve kefky, malú motorizovanú kefu, veľkú, resp. hlavnú motorizovanú vysávaciu kefu, predlžovaciu hadicu, štrbinový nadstavec, nabíjací adaptér (v našom prípade s americkou koncovkou) a držiak na stenu s montážnou súpravou.

Vďaka týmto nadstavcom sa z Dreame T30 stáva všestranný pomocník v domácnosti pri priebežnom, ale aj veľkom upratovaní.

Dreame T30

Obsah balenia vysávača Dreame T30, Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Dizajn a kvalita vyhotovenia

Vysávač je konštruovaný v minimalistickom dizajne s dôrazom na jednoduchosť použitia. Farebné sivo – strieborné prevedenie dobre zapadne do domácnosti, nekričí totiž rôznymi farbami, ako to môžeme vidieť u konkurencie.  Vďaka použitiu karbónu v hlavnej tyči je váha celého vysávača prijateľná aj pri dlhšom vysávaní.

Hlavná jednotka sa veľmi dobre drží v ruke a ľahko sa s ňou manipuluje. Vnútri je bezuhlíkový motor až s 150 000 otáčkami za minútu. Pod motorom je filtračná časť, ktorá pozostáva z HEPA filtra, cyklónovej časti, mechanického filtra a zbernej nádoby na prach s objemom 600 ml.

Filtračná nádoba sa vyprázdňuje jednoduchým stlačením tlačidla v jej spodnej časti. Raz za čas je vhodné, celú filtračnú jednotku prečistiť. Jednotlivé časti filtra je možné umyť pod tečúcou vodou a nechať ich 24 hodín vyschnúť. HEPA filter je potrebné vymieňať, no netreba sa obávať  častých intervalov (na jeho výmenu vás upozorní ikona na displeji).

Pištoľová rukoväť  na hlavnej jednotke obsahuje centrálne zapínacie tlačidlo, ktorým vysávač uvediete do prevádzky. V hornej časti hlavnej jednotky je ešte displej, na ktorom sa zobrazuje aktuálny stav vysávania či vysávaná úroveň prachu. Nad displejom je mechanické tlačidlo pre uzamknutie režimu vysávania, aby ste mohli vysávať kontinuálne bez prerušenia. Bez zapnutia tohto tlačidla, bude totiž vysávač fungovať iba s podržaním centrálneho tlačidla. Tlačidlo pod displejom, slúži na výber čistiaceho režimu, prípadne na vstup do hlavného menu, v ktorom si môžete vybrať jazyk (slovenčina ani čeština nie sú podporované), alebo si prezerať záznamy o vysávaní za posledných 7 dní. Reálne sme však nič z toho počas testovania nepotrebovali.

Na výber máte štyri čistiace režimy. Automatický prispôsobuje sací výkon a je možné ho použiť iba s hlavnou vysávacou kefou. Automatickú prevádzku oceníte najmä pri prechode z tvrdej podlahy na koberec s vyšším vlasom. Eco režim zaručuje dlhšiu výdrž batérie počas vysávania, režim Med znamená strednú úroveň sacieho výkonu a režim Turbo zase najvyšší sací výkon. Od jednotlivých režimov závisí aj výdrž batérie.

Dreame T30

Dreame T30, Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Batéria a jej výdrž

Dreame T30 disponuje 2900 mAh Li-On batériou, ktorú je možné v prípade opotrebenia vymeniť jednoduchým vysunutím. Podľa údajov od výrobcu, by jej nabíjanie malo trvať 4 hodiny, my sme ju však z kapacity 5 % dobili na 100 % za približne 3 hodiny, čo je podstatne kratší čas, ako udáva výrobca.

Pri Eco režime nám kapacita batérie postačovala na 50 minút vysávania, pri režime Med 30 minút a v režime Turbo batéria zvládla približne 11 minút kontinuálneho vysávania. Vysávanie sme testovali s hlavným čistiacim nadstavcom s rotačnou kefou, preto treba brať do úvahy, že samotná kefa je poháňaná prídavným motorom, ktorý má tiež vplyv na spotrebu energie.

Dreame T30

Dreame T30, Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Naše praktické skúsenosti

S vysávačom Dreame T30 sme podstatnú časť nášho testovania vykonali v jednoizbovom byte s rozlohou 37 m2, v ktorom žije aj pes.

Vysávač je možné jednoducho premeniť na príručný a dokážete ním jednoducho povysávať sedačku, žalúzie či bežný neporiadok po varení v kuchyni. Výrobca upozorňuje, že ním nie je vhodné vysávať ostré predmety, ako sklo či kamienky. Tie by totiž mohli poškodiť plastové časti odpadovej nádoby. S použitím vhodných nadstavcov, dosiahnete veľmi dobré výsledky. Priamo na hlavnú jednotku vysávača, je možné nainštalovať až štyri z priložených nadstavcov a na predlžovaciu hadicu, môžete pripojiť dva rôzne nadstavce, v prípade ak oželiete LED osvetlenie na štrbinovom nadstavci, môžete ho na predlžovaciu hadicu pripojiť tiež.

Vďaka dvom nadstavcom s kefou, ktoré sú poháňané  samostatným motorom, sa jednoducho zbavíte aj nepríjemných zvieracích chlpov na čalúneniach.

Pri vysávaní pod sedacou súpravou sme ocenili kĺbový nadstavec, ktorý umožňuje ľahkú manipuláciu aj v stiesnených priestoroch.

Dreame T30

Malá a veľká čistiaca kefa. Obe sú poháňané dodatočným motorom, Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Dreamte T30 sme si obľúbili. Stal sa našim nenahraditeľným pomocníkom a po konvenčnom vysávači sme nemali potrebu siahnuť, počas celej doby testovania. Používateľov, ktorí žijú v domácnosti s väčšou rozlohou, môže obmedzovať výdrž batérie. Pri dvoj či trojizbovom byte, však žiadne obmedzenie nepocítite a vysávač si určite nájde stabilné využitie.

Cena: 380 EUR
Zapožičal: Dreame

Dreame T30 si môžete objednať z obchodu aliexpress.com

Prečítajte si aj:

Dreame Bot L10 Pro: Špičkový robotický vysávač, ktorý nenaráža do objektov (RECENZIA)

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.