Žijeme v dobe, kedy sa už pomaly stáva samozrejmosťou nasadzovanie dronov v rozličných ozbrojených konfliktoch. Okrem bojových dronov však môžeme nájsť mnoho oblastí, v ktorých sa drony stávajú našimi pomocníkmi. Inak tomu nebolo ani v prípade dvoch austrálskych tínedžerov, ktorí sa ocitli v núdzi pri pobreží Nového Južného Walesu v Austrálii. Pred utopením ich zachránil dron, ktorý im zo vzduchu zhodil nafukovací záchranný plavák. 

Zaujímavé na celej záchrannej akcii je, že dron zatiaľ nebol určený na zachraňovanie ľudských životov. Letiaci stroj bol totiž len vo fáze pilotného testovania jeho možnej využiteľnosti spoločnosťou Little Riper Life Saver, ktorá sa venuje vývoju a integrácií podobných záchranných zariadení do ľahkých boxov, ktoré sa dajú namontovať práve na drony. Firma v blízkej budúcnosti plánuje vybaviť drony zariadeniami ako sú automatický externý defibrilátor, elektromagnetický repelent proti žralokom, rôzne súpravy na prežitie obsahujúce vodu, teplú prikrývku a podobne a tiež práve spomínané nafukovacie plaváky.

Dvaja zachránení tínedžeri sa dostali do problémov potom, čo sa vzdialili na viac ako 700 metrov od pobrežia a podcenili stúpajúce vlny Tasmanovho mora, ktoré sa rozprestiera medzi Austráliou a Novým Zélandom. Vlny stúpajúce až do výšky 3 metrov začali byť pre dvojicu chlapcov neprekonateľnou prekážkou a preto im kamaráti z brehu privolali pomoc. Nakoľko v dotknutej oblasti v spolupráci s tamojšou pobrežnou hliadkou firma Little Riper Life Saver práve testovala záchranný dron, rozhodol sa ho službu konajúci plavčík Jai Sheridan použiť. Výsledkom bolo zhodenie nafukovacieho plaváku už 70 sekúnd od tiesňového volania. Pre porovnanie, časový limit bežnej záchrannej akcie vo vzdialenosti 700 metrov od pobrežia, by bez použitia drona trval približne 6 minút, čo by mohlo mať pre dvoch mladíkov fatálne následky.

Celá akcia bola dokonca dronom zachytená na video, pričom médiám je k dispozícii aspoň táto jeho časť, ktorá zachytáva zhodenie záchranného plaváku na more:

Miestne úrady potvrdili, že táto záchranná akcia bola vôbec prvá svojho druhu na svete. „Nikdy predtým nebol použitý dron vybavený plavákovým zariadením na záchranu plavcov,“ povedal vicepremiér John Barilaro. Drony sa v globále čoraz viac využívajú na pomoc v reakcii na rozličné prírodné katastrofy a doručujú ľuďom v postihnutých oblastiach napríklad lieky či základné potraviny.

Zdroj: The Verge, TechCrunch

 

Mohlo by vás zaujímať:

CES 2018: Intel vyrobil drony, ktoré môžu lietať aj v interiéroch a nepotrebujú GPS

Značky: