Začína sa rok 2020 a drony sa stávajú neodmysliteľnou súčasťou výbavy mnohých fotografov a videotvorcov. Ich kúpa je v dnešnej dobe veľmi jednoduchou záležitosťou, avšak samotné prevádzkovanie prináša okrem radosti aj mnoho povinností, na ktoré netreba zabúdať.

Radovan Leitman

Radovan Leitman

Aby sme mohli priniesť presné informácie o tom , ao je to presne s dronmi na Slovensku, spojili sme sa s licencovaným pilotom dronov. Radovan Leitman v novej sérii článkov a videí vám priblíži túto problematiku detailne. Pozrieme sa na život s dronmi, od ich výberu, nastavenie, samotnú prevádzku a v neposlednom rade aj na pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať.

Kúpa prvého dronu

Kúpu dronu sa začína nová etapa vo vašom živote. Treba však mať na pamäti, že si nekupujete len “hračku”, ale aj zodpovednosť. Poďme sa najskôr pozrieť na to, ako si vybrať ten správny dron tak, aby čo najviac splnil vaše očakávania.

Výber správneho modelu – aký si vybrať a čomu sa pri kúpe vyvarovať.

Drony na foto a video môžeme rozdeliť do troch jednoduchých kategórií:

  1. pre začiatočníkov – na prvé skúsenosti s ovládaním a základné foto/video v rámci technických možností, ktoré drony z tejto kategórie ponúkajú
  2. pre pokročilejších – poskytujú plne manuálne nastavenia expozície na získanie záberov podľa vlastných predstáv
  3. profesionálne – oproti pokročilým disponujú spravidla väčším senzorom, možnosťou výmeny objektívov, prípadne disponujú oddeleným ovládaním pre pilota a operátora kamery

Drony pre začiatočníkov

Ak nemáte zatiaľ žiadnu skúsenosť s dronmi, odporúčame na ušetrenie peňazí začať pokojne s lacnejším a jednoduchším modelom. Musíte si overiť, či vás to bude baviť.

Na úvod by sme vybrali nasledovné modely:

Ryze Tello

Malý a lacný dron, ktorý vám dá predstavu o lietaní a ovládaní. Aj vzhľadom na jeho veľkosť funguje stabilizácia veľmi dobre a je dobrou a lacnou vstupnou bránou do sveta dronov pre nováčikov. Kamera s rozlíšením 5 MPx vám umožní spraviť si prvé foto a HD video z výšky pre radosť. Spravíte s ním svoje prvé letecké foto a video zábery. Absentuje však gimbal, takže je to ozaj na vyskúšanie a prvé lety.

DJI Mavic Mini

Čerstvá novinka z dielne najväčšieho výrobcu komerčných dronov. Váži iba 249 gramov a zmestí sa aj do vrecka. Vo výbave má 3-osý gimbal, takže s ním môžete skúsiť aj prvé tzv. top-down zábery. 12 MPx kamera s podporou manuálnych nastavení (hoci len vo foto režime) je schopná aj záznamu videa v rozlíšení 2.7k.

Akým dronom sa vyhnúť pri prvej kúpe?

Pri dronoch platí staré pravidlo, že nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci. Určite sa vyhnite čínskym napodobeninám a podozrivo lacným modelom, ktoré spravidla vo svojich prospektoch a propagačných videách často zavádzajú. Keď ich dostanete do rúk, môžu vás čakať rôzne nepríjemnosti ako napríklad dlhodobo neaktualizovaná aplikácia do telefónu, problémy s párovaním ovládača alebo problémy s prenosom videa. Čo je však najhoršie, tieto lacné drony majú tendenciu majiteľom “uletieť”. A hoci sú väčšinou malé a krehké, pri takomto incidente môžu narobiť škody veľkého rozsahu a to rozhodne nechcete.

Drony pre pokročilejších užívateľov

Ak ste úspešne zvládli vyššie spomínané modely a učaroval vám pohľad na svet z vtáčej perspektívy, je načase porozhliadnuť sa po modeloch, ktoré svojim obrazovým výstupom naplnia vaše očakávania. V tomto prípade opäť platí – koľko zaplatíte, toľko bude muziky. V stručnosti prejdeme aktuálne, ale aj staršie (bazárové) modely z ponuky firmy DJI aj iných výrobcov spolu so subjektívnym hodnotením ich vlastností, parametrov, plusov a mínusov.

DJI Mavic Air

Malý a skladný model s podporou 4K videa s plne manuálnym nastavením expozície. Jedinou nevýhodou v jeho prípade je spojenie s ovládačom len cez Wi-Fi, čo do istej miery ovplyvňuje jeho dosah. Alternatívou k nemu je napríklad Mavic Pro 1. generácie – ten by sme však volili len v prípade zamerania sa na fotografiu. Ak je vašim zámerom video, zostaňte pri modeli Air, prípadne Mavic 2 Pro.

DJI Mavic 2 Pro / Zoom

O niečo väčší ako Mavic Air, avšak vo verzii Pro disponujúci 1-palcovým senzorom vyvinutým v spolupráci s firmou Hasselblad ponúka na pomery svojej veľkosti a ceny vynikajúcu kvalitu fotografií aj videa. Verzia Zoom má senzor menšej veľkosti, avšak ako jediný z modelov ponúka možnosť optického zoomu. Oba tieto modely však svojou hmotnosťou spadajú do kategórie dronov, s ktorými v rámci hobby lietania je nutné dodržiavať minimálnu vzdialenosť od ľudí 50 metrov a ich používanie v osídlených oblastiach nie je povolené. Preto, ak je práve takéto lietanie vašim cieľom, odporúčame kúpu modelov ľahších ako 900 gramov.

DJI Phantom 4 Pro

Ak vám nevadia väčšie rozmery a cítite potrebu točiť v 4K pri 60 snímkoch za sekundu je Phantom 4 pro voľba pre vás. Fotografov poteší mechanická uzávierka, ktorá eliminuje nežiadúci rolling-shutter efekt pri určitých typoch záberu. Ak je pre vás skladnosť priorita, lepšou voľbou bude Mavic 2 pro.

Bazárové modely

Z lietaných bazárových modelov je toho na výber mnoho a spravidla mnohé splnia vaše požiadavky. Ako príklad uvediem pôvodnú verziu Phantom 4, prípadne Phantom 3 Professional. Za veľmi rozumnú sumu sa dá obstarať aj pôvodný Mavic Pro 1. generácie. Pri kúpe bazárového dronu si dajte pozor na nasledovné: počet cyklov nabitia akumulátorov, samotný stav dronu ako poškodenia, praskliny, na ktoré trpeli hlavne Phantomy 2. a 3. generácie. Všímajte si praskliny okolo skrutiek uchytenia motorov, prípadne praskliny na ramenách u Mavic Pro. Počet vykonaných letov a celkový nalietaný čas sa dajú jednoducho zistiť v DJI Go aplikácii a seriózny predajca by nemal mať problém dať vám tieto údaje k dispozícii už pri komunikácii o predaji.

A čo tak značky ako Yuneec, Fimi alebo Syma?

Osobne odporúčame sa im skôr vyhnúť. Ponúkajú na oko podobné parametre, avšak čo sa týka celkovej podpory a používateľskej základne, nedosahujú takých kvalít ako drony od firmy DJI. Spravidla sa drony týchto výrobcov vizuálne a parametrovo podobajú dronom od DJI a predávajú sa za približne polovičnú cenu. Realita je však taká, že sú skôr alternatívami k dronom DJI nižších kategórií.

Drony pre profesionálov

Ak vám ani pokročilejšie modely nepostačujú, spravidla už viete, čo chcete a tieto riadky budú pre vás možno zbytočné, no napriek tomu zhrniem moje skúsenosti niektorými modelmi.

DJI Inspire

V súčasnosti pomaly dosluhuje už druhá generácia tohto modelu profesionálnej rady.

Už od prvej generácie si tento model získal srdcia profesionálov hlavne kvôli podpore tzv. dual-op ovládania, čo znamená, že dron ovládajú dvaja ľudia. Pilot sa venuje iba samotnému letu a operátor kamery sa sústredí len na získanie záberu. Nemusí tak riešiť ako a kam letí samotný dron, môže sa sústrediť len na kompozíciu a záber samotný. Takéto ovládanie je niekoľkonásobne bezpečnejšie a aj výstup je neporovnateľne kvalitnejší ako pri iných modeloch.

V tejto sérii je možné dron vybaviť rôznymi modelmi kamier s rôznymi veľkosťami snímačov.

Od X3 s 1/2,3-palcovým 12 MPx snímačom na Inspire 1 až po X7 s 24 MPx  super 35 senzorom schopným zaznamenávať až 6K RAW video. Pri modeloch kamier X5 a X7 je takisto možnosť používať vymeniteľné objektívy na získanie záberov presne podľa želania.

Najvyššiu “kráľovskú” kategóriu spomedzi profesionálnych strojov tvoria tzv. heavy-liftery, ktoré sú schopné „nosiť“ profesionálne cinema kamery RED a ARRI s profesionálnymi cinema sklami na veľkých gimbaloch. To je však kategória sama o sebe a možno si o nich len tak pre zaujímavosť napíšeme v budúcnosti.

Bonusová kategória – freestyle-ové drony

Existuje ešte jedna kategória dronov, ktoré sa používajú ako na natáčanie väčšinou dynamických záberov, tak aj na zábery, ktoré nie je možné získať iným spôsobom. Ide o freestyle-ové drony. Lietaniu s nimi sa venuje neporovnateľne menšie množstvo ľudí, keďže sú oveľa náročnejšie na ovládanie ako bežné stabilizované drony, ktoré sme popisovali doteraz. Spravidla ide o na mieru vyrobené kusy z rôznych komponentov, ktoré si ich piloti vyberajú podľa svojich konkrétnych požiadaviek a následne si ich sami skladajú. Za túto námahu však dostávajú odmenu v podobe extrémne agilných strojov, ktoré dokážu lietať veľmi dynamicky a bez problémov zvládajú rôzne akrobatické prvky. Práve táto dynamika a sloboda pohybu v priestore je u nich využívaná na získanie unikátnych záberov.

Je možné ich postaviť v rôznych veľkostiach – od najmenších, vážiacich len desiatky gramov, až po veľké modely, ktoré môžu dosiahnuť váhu aj 8 kilogramov. Aj tieto ťažké stroje, ktoré slúžia na lietanie s profesionálnymi kamerami si však zachovávajú spomínanú dynamiku a ide o jedny z najunikátnejších kúskov, ktorých je na svete len niekoľko kusov.

V nasledujúcej časti si povieme o tom, ako a kde je možné na Slovensku legálne lietať s dronom.

Autor:

Radovan Leitman
Creative Visuals, s.r.o., www.creativevisuals.sk

Značky: