Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

DS 9 je úplne nový sedan určený pre celosvetový trh.

  • Mimoriadne sofistikovaný model DS9 prináša špičkové technológie a na rýchlo sa meniacom automobilovom trhu značka DS stelesňuje francúzsku výnimočnosť.
  • Vďaka plug-in hybridnému pohonu E-TENSE dokáže model DS 9 spĺňať všetky budúce legislatívne požiadavky a jazdiť s nulovými emisiami CO2.

Po modeloch DS 7 CROSSBACK a DS 3 CROSSBACK prichádza veľký a štýlový sedan, ktorý dopĺňa ponuku prémiovej francúzskej značky. S modelom DS 9 ukazuje automobilka DS Automobiles rozsah svojich schopností, dizajnu, premyslených technológií a rozhľadu na celosvetovom trhu.

S týmito výnimočnými vlastnosťami prináša DS 9 vynikajúce spojenie historického dedičstva, nezameniteľné skúsenosti a špičkové technológie. DS 9 pozýva znovuobjaviť francúzsku automobilovú výnimočnosť.

Elegantná a štíhla silueta

S dĺžkou 4,93 metra, šírkou 1,85 metra a veľkými diskami kolies s priemerom 690 mm je model DS 9 príťažlivejší než akýkoľvek iný sedan v tejto triede. Využíva novú verziu platformy EMP2 s predĺženým rázvorom osí kolies, pričom ide o jej prvé využitie v sedane. Ťaží z toho najmä priestor pre pasažierov na zadných sedadlách.

Model DS 9 pokračuje v dizajnovom jazyku automobilky DS Automobiles s výraznou prednou časťou, so špeciálnou úpravou povrchu masky chladiča a s ramenami zasahujúcimi do svetlometov, ktoré sú známe ako DS WINGS.

DS 9 využíva viaceré dizajnové prvky modelu DS z roku 1955 ako napríklad ostré prelisy na streche, ktoré sa následne prelínajú do vzrušujúcich svetiel.

Bočná línia aj stvárnenie zadnej časti sa vyznačujú plynulými líniami, ktoré vyjadrujú jednoliatu kompaktnú hmotu doplnenú o dramatický efekt trojpriestorovej karosérie. Bočné dizajnové prvky sa odvolávajú na veľkolepých francúzskych karosárov z 30-tych rokov, šírku zadnej časti umocňuje aj elegantné tretie brzdové svetlo.

E-TENSE: výkon a komfort hybridu s 265 kW (360 k)

DS 9 bude najprv v ponuke s novým plug-in hybridným pohonom E-TENSE, ktorý obsahuje prepĺňaný benzínový motor PureTech a elektromotor s kombinovaným výkonom 165 kW (225 k), pričom batéria s kapacitou 11,9 kWh umožňuje bezemisný dojazd do vzdialenosti 40 až 50 km (podľa WLTP).

Elektromotor pripojený cez 8-stupňovú automatickú prevodovku, dodáva maximálny výkon 80kW (110 k) a krútiaci moment 320 Nm. Používa sa na rozjazd, podporu pri zrýchľovaní a na jazdu bez emisií až do rýchlosti 135 km/h. Electric mode sa pri štartovaní zapína vždy automaticky. Dopĺňa ho hybridný režim, ktorý je navrhnutý tak, aby vždy čo najúčinnejšie využíval možnosť kombinovania oboch pohonov na elektrinu alebo na spaľovací motor. E-TENSE Sport mode dokáže vyťažiť emotívne maximum výkonu a sprístupňuje to najlepšie z dynamiky aktívneho odpruženia, radenia rýchlostí, riadenia a zrýchľovania.

DS 9 využíva pri spomaľovaní a brzdení rekuperáciu energie, ktorá smeruje naspäť do batérií. Funkcia E-Save zaručuje, že pre prípad potreby bude v batériách dostatok energie, ktorá sa dá následne využiť v režime Zero Emissions napríklad pri jazde v centrách miest s obmedzeným vjazdom. Palubná nabíjačka s nabíjacím výkonom 7,4 kW umožňuje nabitie batérie z domácej alebo verejnej nabíjačky za 1.30 hod.

Paleta s benzínovými motormi a s pohonom E-TENSE

Ponuku motorov čoskoro doplnia dve pohonné jednotky E-TENSE – prvá má výkon 184 kW (250 k), pohon predných kolies a zvýšený dojazd. Druhá očarí výkonom 265 kW (360 k) a inteligentným pohonom všetkých kolies.

V ponuke bude aj čisto benzínový motor PureTech s výkonom 165 kW (225 k). Všetky modely sú vybavené hladko a rýchlo radiacou 8-stupňovou automatickou prevodovkou.

DS LOUNGE: to najlepšie z francúzskeho luxusu pre výnimočné cestovanie

V podobe DS LOUNGE ponúka DS Automobiles zadným pasažierom prvotriedny zážitok. Špičkové materiály, palubná doska potiahnutá kožou Nappa a čalúnenie sedadiel vo vzore článkového náramku hodiniek — interiér vozidla je plný prvkov, ktoré potvrdzujú dôraz na detail. Tlačidlá citlivé na dotyk v tvare krištáľu, Alcantara® na strope a rúčky dverí čalúnené kožou pozývajú dotýkať sa. S rázvorom s dĺžkou 2,90 metra ponúka DS 9 mnoho miesta na vyhrievaných, ventilovaných a masážnych zadných sedadlách. K celkovému komfortu sa pridáva aj stredová lakťová opierka s koženým čalúnením, odkladacími priestormi, zabudovanými USB portmi, ovládačmi masážnych sedadiel a viacfarebným uvítacím osvetlením. Každý cestujúci sa tak môže nastaviť komfort presne podľa svojich potrieb.

Individuálne úpravy s DS Inspirations

Prvotriedny komfort dosvedčujú aj možnosti individuálnych úprav prostredníctvom programu DS Inspirations. Každá výbava interiéru dostala pomenovanie po známych parížskych štvrtiach, má vlastný charakter a sedadlá čalúnené poťahom Alcantara®. Takto sú na výber výbavy DS Inspiration BASTILLE, DS Inspiration RIVOLI, DS Inspiration PERFORMANCE a DS Inspiration OPÉRA s ikonickým dizajnom náramkových hodiniek. V najvyššej výbave nechýba možnosť nastaviť si náladové osvetlenie do jednej z ôsmich farieb.

Dôraz na detail a špičkové francúzske spracovanie potvrdzujú aj dotykové ovládače s kryštalickým povrchom, špeciálne prešívanie sedadiel na sedadlách, palubnej doske a na výplni dverí, stredová doska s ovládačmi s povrchom typickým pre francúzske hodinárske firmy a vyklápacie hodinky B.R.M na vrchu palubnej dosky.

 

Komfort a očarenie zvukom

O dokonalý zvukový komfort sa stará dôsledné potlačenie všetkých rušivých zvukov vrátane laminátových akustických skiel a tuhej karosérie, ktorá minimalizuje nízke zvuky a vibrácie. Atmosféru na palube potom spríjemňuje špičkový audiosystém FOCAL Electra navrhnutý špeciálne pre model DS 9 so 14 reproduktormi rozmiestnenými po interiéri.

DS ACTIVE SCAN SUSPENSION

Odpruženie DS ACTIVE SCAN SUSPENSION využíva kameru na snímanie povrchu vozovky a následne podľa toho prispôsobí pruženie, aby odfiltrovalo čo najviac nerovností, čím zaručí nevídaný komfort. Toto špeciálne pruženie hodné 21. storočia spája komfort prestížneho sedanu a dynamiku vozidiel kupé triedy Grand Touring.

Stále viac technológií

Okrem DS LOUNGE, čo prestavuje špičku triedy, využíva nový model DS 9 najnovšie technologické výdobytky a kvalitu ostatných modelov z ponuky DS.

ASISTENČNÉ SYSTÉMY VODIČA DS DRIVE ASSIST

S asistenčnými systémami DS DRIVE ASSIST ponúka model DS 9 autonómnu jazdu na úrovni Level 2. Rýchlosť sa pritom prispôsobuje okoliu vozidla DS 9. Systém využíva viacero snímačov, aby udržal vozidlo DS 9 v jazdnom pruhu a funguje až do rýchlosti 180 km/h, čím prispieva k zvýšeniu komfortu a bezpečnosti.

Adaptívny tempomat dokáže prevziať kontrolu nad vozidlom aj počas jazdy v zápche a po zastavení dokáže do troch sekúnd samostatne opäť rozbehnúť vozidlo. Pri dlhšom zastavení stačí na rozbehnutie iba jemne stlačiť akceleračný pedál DS 9.

DS PARK PILOT

Automatický parkovací systém DS PARK PILOT dokáže pri rýchlosti do 30 km/h automaticky nájsť pozdĺžne aj priečne parkovacie miesto a po stlačení tlačidla automaticky zaparkovať vozidlo, prípadne ho následne aj vyparkovať. Stačí držať iba stlačené tlačidlo. Jeho pustenie zastaví celú operáciu aj pohyb vozidla.

DS SAFETY

Bezpečnostný systém DS SAFETY spája šesť hlavných funkcií: DS NIGHT VISION, DS DRIVER ATTENTION MONITORING, DS ACTIVE LED VISION, monitorovanie mŕtveho uhla, automatické núdzové brzdenie a rozšírené rozpoznávanie dopravných značiek.

DS NIGHT VISION

DS NIGHT VISION pomáha najmä pri cestách v noci. Infračervená kamera v maske chladiča zaznamenáva chodcov, cyklistov a zvieratá na vozovke do vzdialenosti až 100 metrov pred vozidlom. Následne vodiča upozorní žltým a následne červeným výstražným svetlom na prístrojovej doske, aby stihol včas zareagovať.

DS DRIVER ATTENTION MONITORING

Pomocou infračervenej kamery nad volantom a kamery na vrchu čelného skla dokáže systém sledovania únavy vodiča DS DRIVER ATTENTION MONITORING sledovať vodiča a jeho prejavy únavy, tvár a jeho reakcie a tak sledovať, kedy ho začína premáhať únava. Ak zachytí nejaké odchýlky od normy, automaticky spustí zvukový signál a na stredovej obrazovke sa objaví varovanie.

DS ACTIVE LED VISION

Svetlomety DS ACTIVE LED VISION upravujú dĺžku a šírku svetelného kužeľa podľa aktuálnych podmienok a rýchlosti vozidla, pričom automaticky prepínajú medzi piatimi režimami. Parkovanie, Mestské svetlá (širší kužel svetla), Vidiecke svetlá (zamerané smerom dopredu pri rýchlosti nad 50 km/h), Diaľničné svetlá (dlhší dosvit od 110 km/h) a Zlé počasie. Dopĺňajú ich funkcie prisvecovania do zákrut a automatického prepínania diaľkových svetiel, čo zvyšuje bezpečnosť.

DS SMART ACCESS

DS SMART ACCESS umožňuje vstup do DS 9 a jeho následné naštartovanie iba pomocou mobilného telefónu. Takýto prístup sa dá umožniť až piatim užívateľom vozidla. Zdieľané vozidlo sa dá otvoriť aj pomocou aplikácie MyDS. Systém využíva rozhranie Bluetooth®, vďaka čomu funguje aj bez pokrytia signálom GSM.

 

Béatrice Foucher, výkonná riaditeľka DS Automobiles

„Od predstavenia značky DS v roku 2015 sme mali jeden hlavný cieľ: priniesť na trh veľký francúzsky sedan. Chceme v ňom stelesniť všetky skúsenosti francúzskeho luxusného automobilového segmentu a vytvoriť tak vzor prémiového sedanu a zároveň ním vyjadríme to najlepšie z francúzskej kultúry. To všetko dnes stelesňuje vozidlo DS 9.

Sme presvedčení, že značka DS je dnes schopná dosiahnuť všetky ciele, ktoré si zaumieni. Použili sme všetky naše schopnosti, aby sme zabezpečili, že DS 9 bude vzorom v oblastiach ako komfort, štýl, elegancia a exkluzivita. Tento projekt spojil všetky naše tímy, pretože pre každého, kto na ňom pracoval, išlo o splnený sen. Dali všetko do vytvorenia výnimočného modelu s naozajstnou DNA značky DS. Pre sedan je základnou vlastnosťou jeho postoj. Model DS 9 sme vytvorili tak, aby očaril a demonštroval. Vznikol vo Francúzsku s génmi DS a s ambíciou uspieť na globálnom trhu. Dokonale dopĺňa modelový rad DS a je jeho súčasťou už od vzniku značky. Dnes hrdo vypúšťame model DS 9 na cesty celého sveta.”