Cieľom je poskytovať prístup k presným informáciám.

Hlavnou myšlienkou DuckDuckGo je ochrana súkromia používateľov. Rozhodnutie “upravovať výsledky vyhľadávania” vychádza z aktuálnej situácie na Ukrajine. Vyhľadávač bude obmedzovať prístup k stránkam, ktoré šíria ruskú propagandu a dezinformácie.

Portál Engadget informuje, že k celej záležitosti sa už vyjadril aj generálny riaditeľ a zakladateľ Gabriel Weinberg. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter informoval, že vyhľadávač dostane aktualizácie, ktoré zabezpečia, aby sa ruské dezinformačné weby umiestňovali vo výsledkoch vyhľadávania nižšie. 

Hackeri z Ruska

Už skôr sme sa dozvedeli, že DuckDuckGo pozastavuje spoluprácu s vyhľadávačom Yandex. Z vyjadrení DuckDuckGo takisto vieme, že na „čiernu listinu“ sa dostali aj RT a Sputnik, ktoré takisto vlastní Rusko.

Aj keď z pohľadu aktuálnej situácie na Ukrajine ide o očakávaný krok, pre DuckDuckGo nie je typický. Vyhľadávač dokonca nereagoval ani na šírenie dezinformácií pri pandémii alebo počas volieb v USA. Zatiaľ však nevieme, či sa zameria aj na iné oblasti, no nie je to vylúčené.

Zástupcovia DuckDuckGo informovali, že znižovanie poradia vyhľadávania je niečo iné ako cenzúra.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.