Notebook na prácu. Možno si poviete, čo je to za kategóriu. Je predsa na vás, aký notebook si na prácu kúpite. Verte, či nie, líšia sa od seba a najmä od ostatných bežných notebookov. My sme vyskúšali dva konkurenčné modely a ako vidno, obaja výrobcovia majú svoju predstavu o pracovnom notebooku.

Hlavná odlišnosť je v podpore technológií, ktoré na pohľad nemusia byť vidno. Napríklad integrácia TPM čipu, ktorý podporuje hardvérové šifrovanie pevného disku alebo vymeniteľných zariadení aj bez tejto podpory. Ak máte napríklad domáci počítač alebo notebook, ktorý TPM čip na doske nemá, môžete si kúpiť SSD disk s podporou hardvérového šifrovania. To len ako malé odbočenie na možné riešenie situácie.

Ďalším rozdielom je pevná konštrukcia, či už z hliníka, horčíka alebo kombinácie týchto prvkov. Zväčša sa dá u pracovných notebookoch hovoriť o podsvietenej klávesnici, minimálne vo forme voliteľnej konfigurácie. Občas nájdete v notebookoch na platforme Intel procesor s technológiou vPro. V prípade modelov Core je to od Core i5. Platforma vPro slúži na zabezpečenie prístupu do notebooku, ochrany na úrovni firmvéru ako aj vzdialenú správu. Ideálne ak je notebook súčasťou firemnej flotily. Administrátori ľahšie presadia firemnú bezpečnostnú politiku na danej klientskej stanici, prípadne ho na diaľku opravia či aspoň diagnostikujú chybu.

„Odporúčame siahnuť po grafike od AMD, ak je voliteľnou súčasťou konfigurácií.“

Pracovné notebooky majú dlhoročne takmer nemenný dizajn. Z tohto hľadiska sa upravuje ich hrúbka, znižujú rámiky okolo displeja, pribúdajú kryty webovej kamery alebo majú elektronický filter displeja. Je to obdoba 3M vrstvy, ktorá znemožňovala nazeranie na displej zhora alebo zboku.

V čom je lepší?

Acer Swift 3

  1. Vyšší jas displeja
  2. Takmer dvojnásobná výdrž na batériu
  3. Pomer strán 3 : 2 je praktickejší

Lenovo ThinkBook 14

  1. Vyšší reálny výkon v praxi
  2. Lepšia portová výbava
  3. Nižšia cena

 

Acer Swift 3

Acer Swift 3

Acer Swift 3, Zdroj: Acer

Ideálny pre každého, kto potrebuje dlhú výdrž na batériu. Netradičné na dnešnú dobu je použitie displeja s pomerom strán 3 : 2. Je to podľa nás výborná vec na prácu a popravde ani pri multimediálnom využití nebudete pociťovať žiadne obmedzenia.

Celkový pohľad

Cenový tip, ktorý sa dá kúpiť už od 699 eur je zaujímavý najmä orientáciou na dlhú výdrž batérie a odolné telo. Tieto dve vlastnosti vám dávajú výhodu pri práci na batériu a pri prenášaní notebooku. Telo je z horčíkovo-hliníkovej zliatiny a je dostatočne pevné. Zároveň ale na rozdiel od čistého hliníka aj ľahké.

Displej s pomerom 3 : 2 má vplyv aj na pomer tela. Čiže po otvorení je displej akoby vyšší, no zároveň nie je taký široký ako notebooky s pomerom strán 16 : 9. Skrátka a dobre, toto sa nám osvedčilo a na pracovnom stole sme získali viac voľného miesta. Tým, že máte 1504 vertikálnych pixelov, neprídete o plochu na šírku. Pri rozmere 13,5 palca a takto vysokom rozlíšení sme notebook používali pri 125 % zväčšení prvkov v systéme. Toto bolo na hrane a možno by to chcelo zvýšiť mierku zobrazenia na 150 %. Chceli sme ale využiť vysoké rozlíšenie displeja a mať naozaj veľkú zobrazovaciu plochu.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia. Prvé je veľmi jemné. Keď ho ale zapnete, na klávesoch neuvidíte za bežného svetla popisy. Je teda naozaj určený do tmavého prostredia. Druhý stupeň podsvietenia je silný a je vhodný aj na použitie cez deň, ak máte radi podsvietené klávesy. Inak je klávesnica štandardná a dobre sa používa. Rozstupy medzi jednotlivými klávesmi sú široké a klávesy majú vysoký zdvih.

„Swift 3 s pomerom displeja 3 : 2 je naozaj niečo extra. Vrelo odporúčame.“

Čítačka odtlačkov je spoľahlivá a výrobca použil malý obdĺžnik. Netreba sa nijako zvlášť sústrediť na priloženie prsta. Jej rozmer je dostatočný.

Touchpad má tvar odpovedajúci tvaru displeju a dá sa dobre používať. Tu nemáme žiadne výhrady. Kĺb displeja je pevný a môžete ho otvoriť až na 180°. Displej nie je dotykový a udrží ho v ktorejkoľvek polohe.

Reproduktory sú základné a sú umiestnené zospodu ako pri väčšine dnešných notebookov.

Z praxe

Výrobca síce hovorí o výdrži až 16 hodín na batériu, my sme sa v praxi dostali na 9 hodín. To je v každom prípade veľmi slušný výsledok a je nadštandardný spomedzi väčšiny notebookov na trhu. Vzhľadom na použitý procesor je tu minimálne zahrievanie a hlučnosť notebooku. Je ale pravda, že vyšší výkon CPU z desiatej generácie zráža na kolená jeho architektúra alebo horšia systémová kompatibilita. Aplikáciám treba nechať viacej času na to, aby sa ukončili.

Ak totiž zatvoríte Word alebo Excel a hneď na to kliknete na vypnutie notebooku, po spustení sa vám spustia aplikácie znova. To sa deje pri ich nesprávnom ukončení. V zásade sa dá notebook používať, no treba mu dať na niektoré veci viac času.

Notebook môžete nabíjať dodávaným adaptérom s podporou rýchleho nabíjania a tiež cez USB-C konektor. Chválime vysokú svietivosť displeja cez 400 cd/m2.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Formát 3 : 2
  • Pevné veko displeja
  • Takmer stále tichý počítač

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Občas pomalší kvôli úspornému CPU

Cena: 1171 €

Zapožičal: Acer

Model notebooku / ParameterAcer Swift 3 (SF313-52)Lenovo ThinkBook 14
ProcesorIntel Core i7-1065G7 1,3 ÷ 3,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)Intel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)16 GB DDR4 (max. 24 GB)
Pevný diskSSD, 512 GBSamsung, 512 GB SSD
Displej13,5″, IPS, max. rozlíšenie 1504 × 2256 px14″, IPS, matný, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Plus GraphicsIntel UHD Graphics
Porty1 × USB 3.1, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C / TB, HDMI,  kombinovaný audio2 × USB-C /  1× DP / TB, 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, čítačka SD, LAN,  kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 ProMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]303 × 234 × 16326 × 230 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,21,5
ZapožičalAcerDatacomp
Cena (EUR s DPH)1171900

Lenovo ThinkBook 14

Lenovo ThinkBook 14

Lenovo ThinkBook 14, Zdroj: Lenovo

Firemný notebook, ktorý stojí uprostred notebookov ThinkPad a modelov IdeaPad. Séria, ktorá sa značke podarila a odporúčame tento notebook zvážiť do výberu vášho pracovného počítača. Nemusíte kupovať drahý ThinkPad a dostanete porovnateľné vlastnosti.

Celkový pohľad

Odlišností od štandardného ThinkPadu je viac a je pochopiteľné, že toto nie je ThinkPad. Je to však ideálny adept pre tých, čo chcú pevný notebook, navrhnutý spoľahlivým systémom. No po zohľadnení ceny musia oželieť top vlastnosti rodiny ThinkPad. A určite nejde len o legendárny touchpad s tlačidlami myši alebo trackpoint.

Ukrytý port USB 2.0 na ThinkBooku

Ukrytý port USB 2.0 na ThinkBooku, Zdroj: TOUCHIT

Špecialitou tohto modelu je skrytý USB 2.0 port. Iste, kvôli tomuto si notebook nekupujete, ale ako nápad a pridaná hodnota je to super. Najmä tí z vás, čo s notebookom častejšie cestujú a majú obavy, že si aj cez nano prijímač myši omylom vytrhnú celý konektor.

Máte tu overenú klávesnicu, na ktorej sa vám bude dobre písať. Je tichá, má dva stupne podsvietenia a najmä tradičné rozmiestnenie klávesov. Žiadne skrátené klávesy, ich odlišná poloha alebo ľavá šípka, ktorú si budete mýliť s pravým klávesom Ctrl. Nevýhodou ale je, že horná a spodná šípka sú zrezané a po hmate sa na ne horšie triafa.

To najmä v spojení, ak chcete použiť PgUp a PgDn, čo sú kombinácie na týchto šípkach avšak cez kláves Fn. Na hornom riadku nechýbajú klávesy na prijatie a ukončenie hovoru cez aplikáciu Skype for Business. Notebook má zároveň dva mikrofóny, aby ste mali čo najlepší zvuk počas volania a má certifikáciu na použitie s touto aplikáciou.

Ocenili sme možnosť vyklopenia veka na 180°, rovnako pri Aceri. Portová výbava je nadštandardná a to je jedna zo silných stránok tejto série.

Čítačka odtlačkov v tlačidle na vypnutie na ThinkBooku

Čítačka odtlačkov v tlačidle na vypnutie na ThinkBooku, Zdroj: TOUCHIT

Z praxe

V našej konfigurácii sa neprehrieval, ventilátor sa ale zvykol roztáčať na vyššie obrátky a zase klesať na nižšie. Toto bolo trochu otravné. Riešenie je jednoduché, stačí znížiť výkon počítača priamo vo Windows a ventilátor sa ustáli na stabilných otáčkach. V režime pri práci na batériu sme mali takmer nehlučný stroj.

Všetko sa dá nastaviť cez softvér Lenovo Vantage. Je súčasťou ThinkBookov, čo sme využili nielen na nastavenie hardvéru, ale aj pravidelnú aktualizáciu ovládačov.

Výkon ako taký je výborný. Je to po každej stránke rýchly kancelársky nástroj. My sa prihovárame za konfiguráciu s grafickou kartou AMD Radeon 625. Na ray-tracing ani najnovšie hry to nebude, avšak získate lepší výkon pri práci s fotkami alebo videami.

Výkon je oproti priamemu benchmarkovému porovnaniu nižší ako pri modeli Swift 3, no v praxi sme to veľmi nepoznali. Najmä pre občasne nižší výkon Swiftu kvôli odlišnému typu CPU Intel z desiatej generácie.

Je to vidieť na podstatne dlhšej výdrži Swiftu oproti ThinkBooku. V tomto smere ThinkBook trochu stráca, no doháňa to v priemere výkonnejším procesorom pri reálnej kancelárskej práci

thumbs-up-icon

Výhody

  • Podobný ThinkPadom ale dizajnovo krajší
  • Neprehrieva sa
  • Má kryt webovej kamery

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Občas cyklické roztáčanie a spomaľovanie ventilátora

Cena: 900 €

Zapožičal: Datacomp

Model / TestyAcer Swift 3 (SF313-52)Lenovo ThinkBook 14
Kancelársky výkon – PCMark 1044844157
Essentials93628987
Productivity73536927
Digital Content Creation35553131
Herný výkon – 3DMark 1136292156
Graphics score34761956
Physics score65206460
Combined score27201752
VR Mark
Orange Room1219805
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]794,31519
Access time [ms]0,0360,062
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]9:005:22
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]433,46231
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,7 / 35,433,6 / 36,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]37,5 / 4235,2 / 40,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility7,53,58
Odolnosť tela4/54/5
Dizajn5/54/5
Klávesnica4/55/5
HW a SW vyladenie4/55/5
Celkový výkon4/54/5

Verdikt

Acer Swift 3 je notebook na cestovanie a najzaujímavejšou vlastnosťou je jeho pomer strán 3 : 2. To je na prácu vhodnejšie ako 16 : 9 a uvidíte to sami. Je tichý a dostatočne výkonný. Z našej strany sme mali výhradu k optimalizácii systému pre tento procesor.

Lenovo ThinkBook 14 je pracovný nástroj ako vyšitý. Je to taká klasika, v dizajnovo krajšom, avšak stále poriadne odolnom tele. Páčil sa nám z hľadiska kancelárskeho výkonu, výbavy portov a vynikajúceho touchpadu. Nie je síce najtenší, no takto ako bol, je praktický.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.