Prinášame opäť ďalší DUEL, kde sa dozviete dva názory na jeden produkt. Tento raz je v hre operačný systém Microsoft Windows.

V čase oficiálneho spustenia finálnej verzie OS Windows sme si ju nainštalovali na pracovný počítač. Teda s rizikom priamo do ostrej prevádzky a možnosťou okamžitého používania.

Názor Michala Reitera

Čo mi na novom systéme prekáža

  1. Prieskumník si nepamätá poslednú pozíciu

Na Full HD rozlíšení som si zvykol používať dve okná vedľa seba. Ideálna kombinácia Wordu a internetového prehliadača. Prieskumníka som mal naľavo, no trochu som ho stiahol tak, aby bolo vidno aj časť pracovnej plochy. Ľavú stranu, keďže na rozdiel od OS X sa ikony začínajú ukladať z tejto strany. Každé zapnutie Prieskumníka mi jeho okno znovu otvorilo v naposledy uloženej pozícii. V novej 10-tke nie. Navyše keď budete okno otvárať a zatvárať bude sa vám posúvať vždy o trochu nižšie, ako pri kaskádovom usporiadaní okien. Skutočne nepraktické. A tak si zakaždým musím okno Prieskumníka posunúť na „jeho miesto“.

  1. OneNote – dlaždicová appka

Po inštalácii máte k dispozícii aj OneNote vo forme dlaždicovej aplikácie. Informuje vás však, že napojenie na váš poznámkový blok v účte Live bude len na čítanie. Toto je prvoaprílový žart? Asi nie, nakoniec vaše poznámky nebudú len na čítanie, no zbytočne to používateľa mýli.

  1. Neznášam žltú

Ikony adresárov sú čoraz viac žlté a krikľavé, alebo mám len silný jas na monitore? Je to otázka vkusu, no ikony adresárov sa mi zdajú nečitateľné a detaily grafickej ikony adresára sa mi len ťažko rozlíšia. V každom prípade viem, že tá žltá šmuha je asi adresár.

prieskumnik10

  1. Nekompatibilné aplikácie

Lenovo Power Manager 6 sa zasekne pri štarte. V poriadku, toto je trochu maslo na hlave u Lenova. Treba sa zladiť. Podľa doby, po ktorú tu boli rôzne insider buildy mali na to dosť času.

powerm

Winamp skončí prehrávanie hudby chybovým hlásením, ak odpojím počas prehrávania audio kábel. Prehrávanie sa nezačne na interných reproduktoroch, ale zasekne sa.

wiamp_error

  1. HD rozlíšenie na ústupe?

Nemáte pocit, že všetko sa akosi zväčšuje? Ponuka Štart je skvelá, no na HD rozlíšením zaberá viac ako tretinu obrazovky. Áno, stále je tu priestor na jej zmenšenie cez veľkosť a počet dlaždíc. No aj tak – mám pocit, že majoritné rozlíšenie vo väčšine notebookov na trhu pomaly prestáva stačiť na čoraz viac sa rozpínajúcu grafiku. Full HD rozlíšenie nie je len graficky a priestorovo prívetivejšie ale pomaly aj nevyhnutnosťou.

HDrolzisenieStart

Čo sa mi na novom systéme páči

  1. Ponuka Štart

Konečne mi ponuka Štart nezaberá celú obrazovku. Opäť zobrazuje najpoužívanejšie aplikácie. Škoda len, že ikony nie sú väčšie. Nevadí, aj tak som si najpoužívanejšie aplikácie pretiahol o panel vedľa a tam si veľkosť dlaždíc môžem meniť. Takto mala vyzerať ponuka už vo Windows 8 a všetci by ju velebili.

start

  1. Inteligentný Prieskumník

Zo začiatku si bude treba zvyknúť na niektoré nový položky. No automatické dopĺňanie najpoužívanejších súborov a adresárov je fajn. Ja som si to zatiaľ vypol, ale mnohí tento krok ocenia.

  1. Rozdelenie Ovládacieho panela

V systéme sa dajú nastaviť niektoré funkcie cez okno Nastavenie. Je prispôsobené na dotykové ovládanie. Čo je ale podstatné – máte tu prístup k skutočne najpoužívanejším funkciám a nastaveniam. Na všetko ostatné je tu klasický Ovládací panel. Toto rozdelenie môže pôsobiť schizofrenicky. Je to ale nevyhnutný krok na zjednotenie rozhrania pre tablety a osobné počítače a ja ho kvitujem. Na všetko nové si treba zvykať a rád si na túto funkciu zvyknem.

  1. Zrýchlenie

Nový systém testujem v praxi na ostrom stroji. Pravda, je to ultrabook za 2000 EUR. No aj napriek tomu, je tu citeľné zrýchlenie systému. Kým v minulosti sa Chrome spúšťal dve sekundy, tu je po kliknutí okamžite zobrazený.

  1. Animácie

Vo výsledku sa mi páčia aj nové animácie okien. Pripomínajú tak mobilné platformy.

  1. Ovládače

Windows 8 bol skvelý svojou širokou podporou ovládačov a softvéru tretích strán k vybraným zariadeniam. Napríklad ku tlačiarňam. Microsoft si dal skutočne záležať na kompatibilite a spravil som pokus aj na notebooku za 400 EUR. Inštalácia na čistý disk prebehla bez problémov. V minulosti by som musel na inom počítači sťahovať ovládač na LAN port a Wi-Fi. Tu priamo počas inštalácie boli rozpoznané tieto komponenty a všetko prebehlo bez najmenších problémov. Tomuto vravím pripravený systém. Palec hore.

  1. Uloženie nastavení Plochy

Vo Windows 8/8.1 zmizlo uloženie ikon na ploche, ak ste systém reštartovali bez medzi kroku odhlásenia. Nepríjemné a nelogické. Prečo? Pretože teraz je to späť a toto išlo na nervy asi mnohým  z nás. Ak som si teda rozmiestnil ikony na ploche podľa seba a reštartoval systém bez odhlásenia, nič z toho nebolo uložené. Tentoraz je funkcia uloženia späť, presne ako vo Windows 7. Hurá.

Názor Romana Kadleca

Windows 10 používam už niekoľko mesiacov. Hodnotiť však môžem iba posledný týždeň, teda obdobie od 29. júla, kedy sa na trh dostala finálna verzia systému Windows.

Proces inovácie bol v mojom prípade bezproblémový na hlavnom domácom počítači a takisto aj na pracovnom notebooku. Viem, že nie všetci zdieľajú túto skúsenosť. Na našom Facebooku sme riešili niekoľko problémov, kedy inovácia neprebehla. Ani prostredníctvom služby Windows Update, ani manuálne, pomocou nástroja od Microsoftu.

Je však fajn, že ak inovácia prebehne podľa plánu, používateľ pocíti iba kozmetickú zmenu. Rozhranie systému vyzerá trochu inak, ale stále je to Windows, aký som používal doteraz. S mojimi dokumentami, dátami, nastaveniami a nainštalovanými aplikáciami. Osobne som hneď vynuloval systém do pôvodných nastavení – zlozvyk z používania Android zariadení. Nie je to však nutné a mnohí používatelia budú používať systém po inovácii bez výrazných zmien. Prechod na nový systém je v porovnaní s minulými verziami oveľa jednoduchší a prirodzenejší. Opakujem, ak proces prebehne, ako má.

Čo sa mi páči?

Čo sa mi páči a mám rád na desiatkach, je lepšie prispôsobené používateľské rozhranie. Microsoft konečne pochopil, že nemusí spájať svet počítača a tabletov. Môže ich rozdeliť. Síce iba mierne, ale predsa. Aj preto je ponuka Štart taká, aká bola vo Windows 7. Má síce nové prvky, ale na živé dlaždice si zvyknete. Štart vo Windows 10 je moderný, ale nie natoľko otravný ako vo Windows 8, resp. 8.1. Používateľské rozhranie je v porovnaní s predchádzajúcu verziou krok správnym smerom, aj keď v niektorých smeroch spiatočným. Je možné, že používatelia, ktorí prechádzajú z Windows 7, budú mať odlišný názor a niektoré novinky používateľského rozhrania skritizujú. Oproti Windows 8 však ide o zlepšenie.

Toto sa stane po stlačení tlačidla Štart na Windows 10. Do pozornosti dávame pravú bočnú lištu. Tu vyvoláte kliknutím na tlačidlo s oznámeniami (naľavo od hodín v pravom spodnom rohu). Bočný panel je konečne lepšie využitý a zobrazuje oznámenia

Toto sa stane po stlačení tlačidla Štart na Windows 10. Do pozornosti dávame pravú bočnú lištu. Tu vyvoláte kliknutím na tlačidlo s oznámeniami (naľavo od hodín v pravom spodnom rohu). Bočný panel je konečne lepšie využitý a zobrazuje oznámenia

Páči sa mi bočný panel, ktorý zobrazuje oznámenia. Nefunguje úplne bezchybne, ale Microsoft konečne dobre využil dostupný priestor. V osmičkách ním plytval a to platilo aj pre grafický dizajn väčšiny Windows aplikácií. Desiatka sa uberá správnym smerom. Až čas ukáže, nakoľko bude Windows 10 prelomový systém a či nás naučí používať Windows Obchod s aplikáciami. Windows 8 tento účel nesplnil. Microsoft to chce teraz zmeniť aj množstvom možností, pomocou ktorých budú môcť vývojári pretransformovať aplikácie z iných platforiem. Toto je vec, na ktorú sa teším najviac. Je však ešte skoro hovoriť o tom, či sa mi bude páčiť (ak sa sľuby naplnia) alebo budem opäť kritizovať nenaplnený potenciál.

Doplním ešte Miša. S Windows aplikáciou OneNote osobne problém nemám. Funguje bez problémov a využívam ju častejšie ako štandardnú verziu pre rozhranie pracovnej plochy. Takisto sa neobjavil problém so softvérom. Winamp už dlhé roky nepoužívam a zabudovaný softvér od výrobcu notebooku som pri čistej inštalácii odstránil. Problémy s kompatibilitou teda v mojom prípade nie sú.

Čo treba vylepšiť

Windows 10 som si nainštaloval aj na 8-palcovom tablete a snažím sa existovať v režime tabletu. V ňom máte k dispozícii ponuku Štart, ktorá je natiahnutá na celej obrazovke. Na celú obrazovku sú automaticky roztiahnuté aj všetky aplikácie a okná používateľského rozhrania, ktoré v bežnom režime používate v menšom rozhraní. Zvykám si a je fajn, že Microsoft v tomto režime zablokoval prechod na pracovnú plochu. Nie je dôvod, aby bola k dispozícii. Zbytočne by vás lákala, aby ste ju používali. Z pohľadu tabletu je toto rozhranie nevyhovujúce. Je fajn, že Prieskumníka máte poruke v ponuke Štart aj v tabletovom režime. Súbory a zložky si kedykoľvek skontrolujete a dokonca sú v tomto režime aj väčšie položky kontextovej ponuky. Aby sa lepšie ovládali dotykom. Nie všetky veci však fungujú ako by mali a napr. rozdelenie obrazovky do dvoch okien nefunguje na redakčnom tablete v poriadku. Očakávam, že to opraví aktualizácia. Tabletový režim by vo všeobecnosti potreboval ešte trochu vylepšiť. Za konkurenciou stále zaostáva, a to aj napriek tomu, že situácia sa oproti osmičkám zlepšila. Treba ešte trochu upraviť grafické rozhranie, pridať potrebné aplikácie a hneď to bude veselšie. Môžeme sa o tom opätovne porozprávať koncom roka.

tabletwin10

Menšie pripomienky mám voči ovládačom, ktoré Windows sťahuje automaticky. Funkcia je to výborná a uľahčuje život. Hlavne prvé zapnutie počítača je vďaka tomu úplne bezproblémové. Vadí mi však, že Microsoft nie je „zosynchronizovaný“ s výrobcami grafických kariet. AMD mi ponúkne ovládač pre Windows 10, ten nainštalujem a všetko je v poriadku. O deň neskôr mi však Windows Update stiahne starší ovládač a AMD ma opäť upozorňuje na to, že by som si mal stiahnuť inú verziu. Tú, ktorú som si stiahol už včera, ale Windows mi ju následne prepísal. Toto treba ešte doladiť.

Neutrálny názor mám voči „špehovaniu“ Microsoftu, ktoré sa spomína v poslednej dobe. Áno, Windows 10 obsahuje viacero nastavení, ktoré môžu vyvolať pocit Veľkého Brata. Našťastie sa dajú vypnúť a ak chcete ísť do extrému, odstráňte Microsoft konto a používajte iba lokálne konto. Môžeme polemizovať o tom, nakoľko Microsoft potrebuje naše dáta, aby vylepšil zážitok z používania systému a nakoľko nás potrebuje špehovať, aby tajná služba vedela o každom našom „prde“, ako to prezentujú niektorí ľudia a média. Toto si netrúfam hodnotiť. Chýbajú podložené fakty.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.