Názor Michala Reitera

Škatule licencovaného softvéru Norton, Microsoft Office 97 alebo lesklé CD s operačným systémom Windows 95. Aj také skvosty zdobili vitrínu v našej domácnosti. Kúpite si softvér a je váš, teda máte právo ho používať. Takýto softvér budete môcť používať dlhé roky. Operačný systém ho bude podporovať a zvykom býva, že do vydania a ešte aj mesiace či roky po vydaní novej verzie, dostávate bezpečnostné aktualizácie a opravy pre váš aktuálny produkt.

Prenájom alebo predplácanie softvéru je trend, ktorý sa presunul z biznis sféry do sféry života bežných ľudí. Firmy si doteraz mohli zaplatiť rozšírenú záruku, rozšírenú podporu pre daný softvér alebo správu funkcií, ktoré im boli na mieru doprogramované (napríklad pri účtovníckych softvéroch). Istou formou priebežného vylepšovania a prinášania nových funkcií bolo dokupovanie rôznych rozšírení. Stretnúť ste sa s tým mohli pri počítačových hrách alebo napríklad aj pri operačnom systéme Windows 95 a jeho doplnku Microsoft Plus!

Teraz nastupuje trend platiť za licenciu mesačne alebo ročne. Stále je veľa programov, ktoré si kúpite ako „škatuľovú verziu“, niekedy výrobca poskytuje oboje, teda aj formu predplatného. Čo je výhodnejšie? Nuž, podľa toho, čo potrebujete. Napríklad potrebujete postrihať video z dovolenky alebo nakresliť niečo pre klienta. Dávať stovky EUR za licenciu na softvér, ktorý budete používať dva mesiace, by bolo pridrahé. Predplaťte si ho na dva mesiace. Ste profesionál a chcete mať najnovšie funkcie, pretože ich určite využijete, takisto pre vás bude predplatné nielen konkurenčnou výhodou. Pre tých ostatných bude možno postačovať licencia na danú verziu. Ak teda existuje.

Zatiaľ sa tento trend javí ako priaznivý a pre mnohých výhodný. Nemusíte vec vlastniť, stačí vedieť, že ju budete môcť použiť.

Mišov verdikt

Dnes je doba tzv. disruptorov. Priniesť úplnú zmenu v podnikaní a forme ako ho chápeme. Kedy ste boli na stránke hotela, na stránke taxislužby, na stránke danej reštaurácie? A kedy ste boli na vyhľadávacej stránke na objednanie služieb spomedzi tisícky hotelov, stoviek reštaurácií atď.? To je ten rozdiel. Prenájom a zdieľanie vecí je fajn. Uvidíme, v ktorých oblastiach našich životov sa rozšíri. Veď prenájom nie je niečo úplne nové. Do istej miery sa dá chápať aj váš cestovný lístok na vlak s miestenkou ako prenájom. Určite nepotrebujete kupovať celý vlak. Postačí vám prenajať si na daný čas/trasu a miesto. Podobne to máte s televíziou, hudbou alebo napríklad ubytovaním.

Názor Romana Kadleca

Dnes žijeme v dobe, keď začína byť v móde si niektoré služby a produkty skôr prenajímať ako kupovať. Pravdepodobne vám netreba predstavovať služby Netflix či Spotify, ktoré majú jasný koncept – poskytujú nám obsah, ktorý my chceme. My ho však nevlastníme, iba si ho prenajímame. Podobne je to aj v prípade kancelárskeho balíka Office. Microsoft sa snaží zvýšiť predaje predplatného služby Office 365 a chce, aby sme si službu radšej prenajímali, ako si kupovali licencie pre jednotlivé produkty.

Má to z pohľadu vývojárov zmysel? Určite áno. Matematika je pomerne jednoduchá. Keď si predplatíte Office 365, zaplatíte cca 140 eur za dvojročné predplatné pre jednotlivca. Rovnakú sumu by ste pravdepodobne zaplatili aj za licenciu na najnovšiu verziu kancelárskeho balíka. Lenže, po dvoch rokoch sa začne situácia meniť. Ak chcete používať Office aj naďalej, predplatné si predĺžite. Microsoft medzičasom softvér vylepšuje a dáva vám nové funkcie a vy ste spokojní, pretože cítite určitú pridanú hodnotu.

Pokiaľ by ste si kúpili jednorazovú licenciu, Microsoft by vám po dvoch rokoch oznámil, že podpora daného produktu postupne končí a ak chcete nové funkcie, musíte si zaplatiť za nový Office. A tu potom nastáva otázka, či si kúpite novú verziu alebo budete ďalej používať staršiu verziu, ktorú vlastníte. Nedostanete síce nové funkcie, ale nikto vám váš Office nezoberie a uvedomíte si, že pre vaše potreby vlastne stále postačuje.

Forma predplatného teda z dlhodobého hľadiska môže priniesť vývojárom väčšie zisky a najmä stabilný prísun peňazí. Samozrejme, oni sa musia starať o to, aby svoj produkt podstatne vylepšovali a vy ste ho používali a nehľadali alternatívu.

Začína to softvérom, ale v budúcnosti si budeme prenajímať aj autá a ďalšie produkty, ktoré si dnes kupujeme. Prvé lastovičky vidíme aj v Bratislave, kde už fungujú služby na zdieľanie bicyklov či elektromobilov. Myšlienka je v tomto prípade jasná – na čo si za drahé peniaze kupovať veci, ktoré potrebujete využívať občasne? Radšej si ich prenajmite.

Romanov verdikt

Je zrejmé, že smerujeme do tzv. zdieľanej ekonomiky a do sveta, v ktorom si budeme prenajímať všetko, čo bude dávať zmysel. Nebude to zo dňa na deň, ale tipujem, že do 10 rokov začnú v niektorých svetových mestách fungovať služby na prenájom autonómnych áut. Automobilky sa už na to pripravujú a určite sú na svete aj ďalšie firmy, ktoré premýšľajú nad tým, ako potenciál predplatného alebo prenájmu využiť. Ľudia totiž nepotrebujú auto či softvér vlastniť. Úplne stačí, keď môžu využívať tú hodnotu, ktorú ponúka.

Na článku sa podieľal Roman Kadlec. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.