Notebook s dobrým a vysokým výkonom je niečo, čo nájdete snáď všade. Za 1000 eur si kúpite slušný stroj na bežné používanie. Bude dostatočne rýchly. Avšak, čo keď chcete niečo viac ako „dostatočne rýchle“? Na to sú určené špeciálne notebooky. V najvyššej konfigurácii majú až procesor Intel Core i9.

Také sme v našej redakcii nemali, avšak mali sme ich edície s nižšou výbavou. Sú to iné notebooky a naozaj ich je škoda na to, aby ste na nich pustili len Word alebo Excel. My sme na nich strihali video, hrali hry a pracovali s RAW fotkami. Zažili sme poriadnu nálož energie, oproti štandardným notebookom s ôsmou generáciou Intel Core.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extrémna edícia za extrémne peniaze. Dobrý notebook musí niečo stáť, to je fakt a cene rozumieme. Ako už klasický ThinkPad, možno nevyhrá súťaž krásy, ale je to stroj do nepohody. Tento počin Lenova sa nám páčil a tie skutočné technológie nájdete vnútri, napríklad aj dva sloty M.2. To, ak by ste chceli pridať ďalší disk a dáta napríklad zrkadliť.

Vyhotovenie

Klasika v podaní ThinkPad je aj naďalej odolná a výrobca kládol dôraz na celkové spracovanie. Výhodou tohto modelu je fakt, že v 15,6″ tele získavate garanciu odolnosti do náročných podmienok. Presne tak, ako sa v tejto sérii objavujú aj pri menších veľkostiach. Výrobca dokonca hovorí o tom, že notebook má prežiť niekoľko pádov na tvrdú zem po sebe. To bude hlavný rozdiel oproti druhému testovanému stroju. A nie je tajomstvom, že oba stoja na opačných koncoch, čo sa týka podmienok, do ktorých sú určené.

My sme ocenili matný vzhľad, hoci telo môže pôsobiť fádne až nezaujímavo. To podstatné sa však ukrýva vo vnútri notebooku.

Klávesnica odolná voči poliatiu má dva stupne podsvietenia a zároveň je tichá a klávesy majú špeciálne tvarovanie tak, aby lepšie sadli na prsty. Štvorcové hrany sú totiž nielen zaoblené (hoci menej ako pri sérii Yoga) ale aj jemne prehĺbené. Touchpad sa používa vynikajúco. Funguje samostatne ako tlačidlá myši. Nad ním sú tri samostatné tlačidlá myši. Využijete ich najmä pri práci s trackpointom. Nám sa na tomto systéme ovládania páči najmä to, že sú tlačidlá nad touchpadom, či používame polohovací klobúčik alebo nie.

V praxi sme využili možnosť vyklopenia displeja až na úroveň 180°. Full HD displej s antireflexnou úpravou nie je dotykový. To nás potešilo, no kto chce dotykový displej, má možnosť siahnuť po variante so 4K rozlíšením. Tento displej má zároveň podporu 100 % gamutu Adobe RGB (náš variant iba 72 % Adobe RGB) a technológie Dolby Vision.

Nastavenie Dolby Audio na notebooku od Lenova

Rozšírenie Dolby Atmos sme radi využívali, avšak v manuálnom režime. Sami sme si zvolili optimalizáciu zvuku na niektorý z vybraných režimov. Každý režim má ešte samostatné upravenie ekvalizéra. Inteligentný režim by prepínal nastavenie Dolby Atmos podľa aktívneho okna programu. To pri prepínaní programov alebo práci počas sledovania videoobsahu považujeme za rušivé. Reproduktory sú umiestnené zo spodnej strany a sú ideálne na ozvučenie videa.

Praktický pohľad

Jedna z verzií Intel Core procesora, ktorú môžete mať v modeli X1 Extreme

Výrobca hovorí o tom, že tento notebook je pripravený pre procesory Intel Core i9. My sme mali konfiguráciu s procesorom Intel Core i5 s vyššou rýchlosťou zbernice a väčšou pamäťou cache. Teda aj vyšším výkonom ako „bežné Core i5ky“, takisto ale aj s vyšším TDP. V tomto prípade je procesor 4-jadrový, k jeho výkonu nemáme výhrady.

Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti je slušný variant na hranie hier

Zostava ako taká je doplnená o grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti so 4 GB VRAM a notebook sa dá nazvať ako X1 Extreme. Hoci by sme prijali ešte silnejší procesor, možno na úrovni 6-jadrového modelu. Premenené na lepšie uchopiteľné údaje – s týmto strojom zvládnete strihať video v 100 % kvalite náhľadu vo videoprograme ako aj hranie nových hier. Síce nie na plných detailoch, no o veľa ochudobnení nebudete.

S počítačom sa pracuje vynikajúco. Je to absolútne vynikajúco navrhnutý stroj. Je tu rozmer 15,6″ displeja, nenájdete tu ale numerický blok. Ten nám nijako nechýbal. Ocenili sme veľmi dobrú výbavu portov. Teda USB-A aj USB-C a tiež HDMI v plnej veľkosti. Otázkou ale zostáva ethernetový port od Lenova. V balení máte redukciu z jeho konektora na plný LAN port, výrobca mohol použiť redukciu z USB-C. Je to kompromis medzi tým, aby ste mohli byť pripojený káblom a zároveň si neobsadili jeden z dvojice portov USB-C. Záleží, ako sa k tomu postavíte, je to však detail.

Horná časť sa zahrieva o trochu viac aj pri práci s kancelárskymi programami. Spodok sa síce zahrieva viac, no je to vzhľadom na výbavu prirodzené. Nás potešilo, že ide o celkovo tichý počítač, ktorý síce potrebuje častejšie chladenie, nie je ale rušivé. Druhá vec, na ktorú sme boli zvedaví, je výdrž. Priznávame, že sme priveľmi neverili tomu, že sa dostaneme cez tri hodiny. Naopak, dosiahli sme takmer dvojnásobok. Toto je stroj, s ktorým sa dá aj cestovať a batéria vás pri menej náročnom používaní nesklame. Výrobca síce hovorí o výdrži až 15 hodín. Počítame s tým, že na dosiahnutie tejto „marketingovej výdrže“ môžete notebook zapnúť, ale nesmiete sa ho ani dotknúť a znížiť jas displeja na minimum. Je tu podpora rýchleho nabíjania na 80 % do jednej hodiny. Využili sme režim šetrenia životnosti batérie a nechali sme batériu nabíjať len po nami definovanú hranicu. To je zároveň nastavenie, ktoré spomalí samotné nabíjania.

TOP 3 argumenty:

  1. Odolné telo, nízka hmotnosť
  2. Tichý s dlhou výdržou
  3. Fyzická ochrana webovej kamery
thumbs-up-icon

Výhody

  • vysoký štandard mechanickej odolnosti
  • tichý
  • výkonná grafická karta
  • nastavenia len cez Lenovo Vantage

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • verziu Extreme by sme chceli s výkonnejším typom CPU

Cena: 2499 EUR

Zapožičal: Lenovo

Model notebooku/ParameterLenovo ThinkPad X1 ExtremeMSI Prestige P65 Creator 8RF
ProcesorIntel Core i5-8300H 2,3 ÷ 4,0 GHz, 8 MB cache (max. 45 W TDP)Intel Core i7-8750H 2,2 ÷ 4,1 GHz, 9 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR416 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 256 GBKingston, 512 GB
Displej15,6″, IPS, Anti-glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px15,6″, IPS, 144 Hz, Anti-glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, 4 GB VRAMNVIDIA GeForce GTX 1070 with Max-Q Design, 8 GB VRAM
Porty2 × USB 3.0, 2 × USB-C, HDMI, RJ45 Ext. Connector, čítačka SD, kombinovaný audio3 × USB 3.1, 1 × USB-C, HDMI, RJ-45, Mini-Display port, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 ProMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]362 × 246 × 18358 × 248 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,6931,881
ZapožičalLenovoMSI Czech & Slovak
Cena (EUR s DPH)24992329

MSI Prestige P65 Creator 8RF

Špeciálna biela edícia tohto notebooku neprináša len netradičnú bielu farbu a nádherný dizajn. Je to najvybavenejší notebook z tejto série a technologické zázemie je určené skutočným profesionálom. Bolo ale niekoľko vecí, na ktoré sme si museli chvíľu zvykať.

Vyhotovenie

Hliníkové telo už samé o sebe vyzerá skvelo. Model s uhlopriečkou displeja 15,6″ a ultratenkým dizajnom nie je samozrejmosťou, navyše s tenkými rámčekmi okolo displeja. Nie ak máte v tele extra výkonnú grafickú kartu na hranie najnovších hier. Klávesnica má biele klávesy, zároveň aj priesvitné popisy. Má štyri stupne bieleho podsvietenia. Rozhodne netradičný krok a štyri stupne považujeme za extra nadštandardnú výbavu. Avšak na podsvietenie sa nám zle pozeralo. Je treba ho zapínať len vtedy, keď máte v miestnosti takmer tmu. Kombinácia denného svetla a podsvietenia klávesnice znemožňovala na nej čokoľvek vidieť. Pri umelom osvetlení to už bolo lepšie.

Klávesnica na notebooku MSI je špecifická, ale môže byť užitočná

Telo má nad klávesnicou aj na spodnej strane bohaté mriežkovanie, takisto aj na polovici bočných hrán. O dobré chladenie nie je núdza a celý stroj vyzerá ako módny doplnok.

Touchpad je fajn, dá sa naň spoľahnúť, ale je tuhý. Od polovice nahor v horizontálnom rozdelení sa prakticky nedá stlačiť. Väčšinou sa pri pohybe prstom na ňom pozabudnete a budete ho chcieť stlačiť až vyššie. Čítačka je vnorená priamo do touchpadu, ale výrobca ju nijak nemaskuje, aspoň teda na bielom variante. Funguje absolútne spoľahlivo.

Notebook drží stabilne vďaka hrubším gumovým podložkám. Žiadne miniatúrne gumičky, ako to poznáme z obyčajných notebookov. Tu sú totiž skutočne poriadne gumy takmer po celej dĺžke spodnej strany.

Reproduktory sú umiestnené zospodu a ich výkon je 2x 2 W. Hrajú vynikajúco a používali sme ich na všetky činnosti. Využijete ich najmä na hranie hier a filmy vďaka vytvoreniu virtuálneho priestorového efektu.

Praktický pohľad

Notebook je skutočne výkonný stroj. Klasicky to zbadáte na nábehu operačného systému a najmä rýchlom odomknutí. Je podstatne rýchlejšie ako to poznáme pri drvivej väčšine notebookov s Windows a odomykaním čítačkou.

Nových používateľov značky zastaví trochu inak koncipovaná klávesnica. V tomto smere si MSI razí svoje už dlhé roky. Najzarážajúcejšie je umiestnenie klávesu so spätnou lomkou medzi medzerník a pravý Alt. Neskutočne to mýli. Kláves Fn máte medzi pravým klávesom Alt a Ctrl. Rovnako to chce poriadnu dávku cviku si na toto zvyknúť. Avšak na ovládanie multimediálnych funkcií, jasu, hlasitosti atď. je to praktickejšie. Všetko je totiž umiestnené vpravo, niečo zostalo aj na F klávesoch. Klávesnica je sama o sebe unikát, dá sa na ňu zvyknúť. Otvorene, pre nás to bol poriadny kus boja. V nastaveniach nazvaných ako Dragon Center sa dajú zameniť klávesy Win a Fn, prípadne kláves Win deaktivovať. Toto často používajú herné notebooky, aby ste sa vyhli neželanému stlačeniu tohto klávesu.

Ovládacie centrum MSI Dragon Center na nastavenie výkonu notebooku

Páčilo sa nám spracovanie veka, jeho celkovej pevnosti a kĺbu. Notebook otvoríte jednou rukou bez toho, aby sa zdvíhala základňa. Vieme, že toto je len detail, ale poteší.

Výkon notebooku je vynikajúci, máte tu modernú grafickú kartu na hry v dizajne Max-Q od NVIDIA. Je tu ale viac ako len herné využitie. S touto grafikou máte výkon ako stavaný na grafické aplikácie, spracovanie RAW fotiek a iné úlohy, kde je potrebná výpočtová sila.

Špecialitou Dragon Center je definovanie rôznych výkonnostných profilov. K tomu je tu možnosť nastaviť tón displeja, zapnúť tak živšie farby alebo naopak, aplikovať režim vhodný pre kanceláriu namiesto sledovania videa alebo na čítanie a eliminovať tak modré svetlo. Všetko je vo vašich rukách a je na vás, ako si zobrazenie nastavíte. Funkcia True Color nám ale po niekoľkých aktualizáciách Windows nefungovala správne a nedali sa nám prepínať režimy. Za zmienku stojí ešte funkcia Cooler Boost. Tá roztočí ventilátory na najvyššie možné otáčky a hlukom zaplní celú miestnosť. Notebook bude ale už behom pár sekúnd podstatne chladnejší. Notebook bude inak teplý, a to najmä zospodu, avšak len pri vysokom zaťažení. Inak sa nemusíte obávať. Tento stroj je tak dobre navrhnutý, že sa nebude prehrievať pri kancelárskej činnosti. Výdržou však nijako neprekvapí ani vo vynútenom Eco režime.

TOP 3 argumenty:

  1. Full HD displej s frekvenciou 144 Hz
  2. Špičková grafická karta
  3. Multimediálne vylepšenia v systéme

 

thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalitné spracovanie
  • tenký profil
  • viac režimov zobrazenia farieb
  • vysoký výkon na strih videa a hranie nových hier

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • neštandardná klávesnica, softvér True Color občas nefungoval

Cena: 2329 EUR

Zapožičal: MSI Czech & Slovak

Model/TestyLenovo ThinkPad X1 ExtremeMSI Prestige P65 Creator 8RF
Kancelársky výkon – PCMark 1045024691
Essentials80687819
Productivity68936537
Digital Content Creation44555481
Herný výkon – 3DMark 11843113759
Graphics score864016847
Physics score80458850
Combined score76028919
Herný výkon – 3DMark, Time Spy23364691
Graphics score21834670
CPU score38864816
VR Mark
Orange Room35715420
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1398,9377,4
Access time [ms]0,050,096
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:593:28
Teplota – kancelársky/výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,8/41,837,8/39,6
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]30,5/46,539,3/45,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,531,84
Odolnosť tela5/52/5
Dizajn3/55/5
Klávesnica5/54/5
HW a SW vyladenie5/54/5
Celkový výkon4/55/5

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Extreme je vhodný na náročnú prácu s grafikou a videom. Zahráte si na ňom hry a pri bežnej práci aj dlho vydrží na batériu. To je značná výhoda oproti notebooku MSI. Má ale slabšiu grafickú kartu. Síce vo verzii Titan a Max-Q dizajne, no je to slabší stroj. Je ale výrazne odolnejší. Zároveň má tradičnú klávesnicu a je viac takpovediac klasický.

MSI Prestige P65 Creator 8RF je super stroj na multimediálnu prácu aj hranie hier, skoro pôsobí až ako herný stroj. Viac sa ale hodí na použitie s programami na prácu s RAW fotkami alebo strihanie videa. Je to špičkový notebook, ktorý vyzerá netradične a je nabitý užitočnými funkciami. Nám sa páčili výkonnostné profily, spôsob chladenia ako aj kvalita zvuku. Je to multimediálny notebook, ktorý nás zaujal. To aj napriek exotike v podobe inej klávesnice.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.