Na pohľad vyzerajú všetky pamäťové karty rovnako.

Ak sa v nich orientujete, viete, že sa líšia rýchlosťami. Rýchla karta znamená možnosť nakrúcať Full HD video vo vysokom snímkovaní alebo použiť na zrkadlovke režim multi-shot. Presne také karty sme vyskúšali.

GOODRAM microCARD M3AA 32 GB je karta, ktorá je v pôvodnom formáte microSD a dodáva sa s redukciou na SD. Je teda univerzálna a dá sa použiť v oboch veľkostiach slotov. Ide o kartu so štandardom UHS-I U3. Znamená to, že na ňu môžete zapisovať až do 90 MB/s a čítať z nej rýchlosťou 95 MB/s. Tieto rýchlosti sme si potvrdili v bežnom transfere z čítačky.

Ak máte takúto čítačku, využijete uvedené rýchlosti pri prenose dát. Rýchlosť sme preverili aj v zrkadlovke. V režime rýchleho multi-shotu sme s ňou na jedno stlačenie spúšte spravili 47 fotografií v rozlíšení 6000 x 4000 px. Na danú kapacitu sa vojde zhruba 1800 fotografií.

Ešte rýchlejšia karta je Toshiba Exceria N302 32 GB, hoci je takisto štandardu UHS-I U3. S touto kartou nám fotoaparát dovolil spraviť až 85 snímok v jednom rade. Karta je odolná voči röntgenovým lúčom a môžete ju vďaka jej rýchlosti použiť aj na nakrúcanie 4K videa.

Cena: GOODRAM microCARD M3AA 32 GB – 13,50 EUR; Toshiba Exceria N302 32 GB – 9,90 EUR
Zapožičal: GOODRAM

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.