Život nemusí potenciálne existovať len na planétach, ale aj na mesiacoch.

Pod povrchom dvoch z mesiacov planéty Urán sa môžu ukrývať oceány plné tekutej vody. Na toto zistenie prišli vedci na základe údajov o radiácii, ktoré zachytila ešte sonda Voyager pred viac ako 40 rokmi.

Astronómovia sú na základe znovu analyzovaných dát presvedčení, že na mesiacoch Ariel a Miranda by sa mohli nachádzať podzemné oceány plné tekutej vody. Netreba ani pripomínať, že tá je základom na predpoklad výskytu života, ako ho poznáme my.

Je to teda rozhodne zaujímavý objav, ktorý len zvyšuje potrebu lepšieho výskumu Uránu a jeho 27 rôznych mesiacov. Vďaka tomu by sme sa mohli dostať bližšie k zisteniu, či na týchto obežniciach mohol niekedy existovať nejaký život.

Novú štúdiu o uvedených zisteniach zverejnili vedci v časopise Geophysical Research Letters. Štúdia podrobne opisuje údaje o žiarení, ktoré astronómovia skúmali a z ktorých niektoré naznačujú, že minimálne jeden z týchto dvoch mesiacov Uránu vyvrhuje do vesmíru materiál, možno práve z podzemného oceánu.

Presná príčina a spôsob, akým je táto hmota vyvrhovaná do Slnečnej sústavy, nie sú nateraz jasné, keďže všetky namerané hodnoty, ktoré máme k dispozícii, sú staré už vyše 40 rokov. Ak chceme nové, bude potrebná nová vesmírna misia k Uránu.

Na záver zostáva len dodať, že hoci sa vo všeobecnosti akosi predpokladá, že mimozemský život by sme mohli nájsť predovšetkým na planétach, nie je to celkom pravda. Práve niektoré mesiace joviálnych planét (teda Jupiter, Saturn, Urán a Neptún) sú potenciálne veľmi vhodným miestom na jeho výskyt.

Ide konkrétne napríklad o mesiac Enceladus, ktorý obieha okolo Saturnu a v jeho hlbinách sa nachádza kvapalná voda. Druhým, možno ešte vhodnejším miestom môže byť Európa, mesiac Jupitera. Jeho hlboký oceán je vďaka ľadovej kôre čiastočne chránený pred radiáciou z tejto obrej planéty a slapové sily Jupitera ho navyše zahrievajú, čo vhodné podmienky na prípadný vznik života ešte zvyšuje.

Zdroj: Essopenarchive.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.