Je možné, že jedného dňa sa optické disky vrátia k bežným používateľom.

Netvrdíme, že CD a DVD úplne vymreli, avšak ich popularita už nie je taká vysoká, ako povedzme pred 20 rokmi. Hovoriť môžeme ešte o Blu-ray diskoch, ktoré nesú vysokokvalitný záznam filmov alebo sú používané v herných konzolách. Nový disk, na ktorý prišli vedci zo šanghajskej univerzity, by mohol znamenať doslovnú revolúciu. Správu priniesol magazín TechSpot. A spomenúť treba, že ešte dnes majú nové firemné počítače DVD mechaniku.

Nová kapacita na vrstvu

Výskumníci vyvinuli opticky disk s kapacitou viac ako 1 petabit dát. Používatelia by vďaka tomu počítali kapacitu na terabajty. Jeden Petabit je 125 terabajtov (TB). Ide o vytvorenie špeciálnej 3D planárnej architektúry, ktorá využíva a teraz citujeme „vysoko transparentný, rovnomerný fotorezistový film dopovaný farbivom s agregáciou indukovanou emisiou a stimulovaný femtosekundovými lasermi“. Pokúsme sa čo najjednoduchšie vysvetliť, na čom je technológia založená.

Blu-ray ako predchodca

Optické disky CD sú mimo tejto kategórie, pretože na 1 strane obsahujú len 1 vrstvu záznamu. Tieto disky majú samozrejme len jednu stranu, ktorá bola určená na záznam. Medzikrokom sú DVD, ktoré obsahujú 2 strany záznamu a v jednoduchosti povedané disk môžete v mechanike otočiť naopak a využiť ďalšiu záznamovú stranu, ktorá má dve vrstvy. Blu-ray disky sú najbližšie k vysvetleniu nového objavu, keďže celkovo poskytujú 4 vrstvy záznamu. Základná kapacita jednej vrstvy je 25 GB.

Prekonajú HDD?

Vďaka špeciálnemu materiálu a spôsobu zápisu by mohol nový formát optického disku zaznamenať až 100 vrstiev. Celková kapacita pri zázname na obe strany takéhoto disku by bola 1,6 petabitov alebo zhruba 200 TB. Výskumníci ďalej uvádzajú, že životnosť takýchto diskov by mohla byť v rozsahu 50 až 100 rokov. Hovorí o tom, že disky by mohli byť kompatibilné so súčasnou technológiou na čítanie optických diskov. Zatiaľ však nie je vyvinutá cenovo dostupná mechanika.

V budúcnosti by to mohlo znamenať rozšírenie dátových úložísk pre firmy, nakoniec aj pre bežných používateľov. Ak by sme porovnali súčasne dostupné kapacity s novým objavom, mohli by sme uložiť 2 000 herných diskov s hrami PlayStation 5 alebo podobným počtom Blu-ray 4K diskov na jeden optický disk nového typu.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.