Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rastúce ceny energií nútia ľudí viac si kontrolovať ich spotrebu v porovnaní s minulosťou.

Sedemdesiat percent Slovákov si sleduje spotrebu energií vo svojej domácnosti, mnohí z nich detailnejšie ako pred rokom. Ako ďalej ukázal reprezentatívny prieskum pre spoločnosť Home Credit *, štyria z desiatich opýtaných chcú mierne obmedziť spotrebu energií, ďalšia štvrtina Slovákov sa chystá „priškrtiť“ ich odber výrazne. S úsporou v tomto smere súvisí aj prevádzka energeticky úspornejších spotrebičov. Výmenu starých za šetrnejšie plánuje viac ako tretina ľudí, najčastejšie v sume od 400 do 600 eur.

Ceny za teplo, elektrinu či plyn pre domácnosti sú už mesiace jednou z najsledovanejších tém nielen na Slovensku, ale v celom svete. Ľudia ju vnímajú citlivo, nakoľko sa bezprostredne dotýka ich peňaženiek. Podľa výsledkov prieskumu pre spoločnosť Home Credit mnohí Slováci pritom majú len základný prehľad o tom, koľko elektriny či plynu spotrebujú (52 %), no takmer pätina opýtaných (18 %) to zase sleduje úplne detailne. Tu sú to najmä ľudia vo veku 30 – 44 rokov (23 %), najmenej mladí od 18 do 29 rokov (8 %).

Ako si sledujeme spotrebu energií v domácnosti v poslednom období?

Z medziročného porovnania taktiež vyplýva, že približne polovica respondentov (45 %) v súčasnosti sleduje svoju spotrebu energií v bytoch či domoch vo vyššej miere, ďalšia presná polovica rovnako ako pred rokom. Viacerí ľudia s napätými rodinnými rozpočtami, ktoré zaťažujú aj stále rastúce ceny tovarov a služieb, sú nútení šetriť všade tam, kde sa to dá. Výnimkou nie je ani spotreba energií vo svojich domácnostiach. Výrazne šetriť a obmedzovať sa v tomto smere sa chystá skoro štvrtina Slovákov, ďalších vyše 40 percent sa mieni uskromniť aspoň čiastočne.
Ako sme plánovali spotrebu energií v domácnostiach v tejto vykurovacej sezóne?

Spotreba či úspora energie, samozrejme, súvisí aj s tým, aké energeticky náročné spotrebiče ľudia využívajú

Podľa prieskumu v poslednej dobe vymenilo staré zariadenie za menej energeticky náročné 27 percent opýtaných. Takúto výmenu zvažuje ďalších 35 percent ľudí, pričom najčastejšie hodlajú investovať sumu 400 až 600 eur (28 %)
„V minulom období sme zaznamenali nárast úverov napríklad na tepelné čerpadlá a energeticky úspornejšie spotrebiče. Pri kúpe novej práčky, umývačky alebo chladničky s mrazničkou sa spravidla oplatí vybrať si taký spotrebič, ktorý je energeticky menej náročný a pri používaní vám ušetrí elektrickú energiu či vodu. Ak máte napríklad pätnásťročnú chladničku, investícia do novej, aj v rátane splátok, sa vám môže vrátiť za pár rokov na zníženej spotrebe,“ približuje Miroslav Zborovský, ombudsman klientov spoločnosti Home Credit.

Koľko plánujeme minúť za úspornejšie spotrebiče?

Tí, ktorí sa chystajú zaobstarať si energeticky úspornejšie zariadenia, ich budú najčastejšie financovať z vlastných úspor či z bežnej výplaty. Časť ľudí zvažuje nákup na splátky alebo úver. „Ak ide o predmet dlhodobej spotreby, pôžička je jedným zo spôsobov financovania nákupu. Tu však treba myslieť na základné pravidlo, a to, že dĺžka splácania by mala byť kratšia ako životnosť danej veci,“ dodáva ombudsman.

Ako by sme financovali nákup energeticky menej náročné zariadenia?

  • Prieskum v októbri 2022 realizovala agentúra STEM/MARK na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 506 respondentov (18 – 64 rokov) exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a.s.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.